Last news in Fakti

31 Март, 2015 14:17 24 354 44

Европа бие тревога: Руснаците купуват Унгария за 10 млрд. евро

  • европа-
  • ес-
  • унгария-
  • русия-
  • аец "пакш"-
  • заем-
  • кредит-
  • доставки-
  • природен газ-
  • виктор орбан-
  • владимир путин-
  • ек

Очаква се, че Будапеща ще получи първия транш от кредита още през тази година

Европа бие тревога: Руснаците купуват Унгария за 10 млрд. евро - 1
Владимир Путин и Виктор Орбан. Снимка: Пресслужба на президента на РФ

Москва се съгласи да предостави заем от 10 млрд. евро на Унгария в рамките на финансирането на разширяването на атомната електроцентрала "Пакш", което се готви да извърши руската държавна корпорация "Росатом". Европейските критици на проекта заявяват, че за тази стъпка има политически мотиви: Кремъл си „купува“ благоразположението на едно от правителствата в Европейския съюз. Очаква се, че Будапеща ще получи първия транш от кредита още през тази година, коментира „Ройтерс“, позовавайки се на упълномощен представител на унгарското правителство.

„Сделката с „Пакш“ е камуфлаж. Това е финансова транзакция, но за руснаците е покупка на влияние“, заяви бившият депутат от унгарския парламент Золтан Илес, който до 2014 г. е бил държавен секретар по околната среда. По думите му, тази сделка е предназначена за „напомпване на пари в унгарската икономика“. По такъв начин премиерът Виктор Орбан подготвя преизбирането си през 2018 г., подсигурявайки държавата с електричество.

Не всички в Унгария са на това мнение. Представителят на правителството Золтан Ковач заяви, че "логическата обосновка на инвестицията в „Пакш“ не засяга изборната кампания и нечии шансове“. Той вярва, че инвестициите ще послужат за дългосрочната енергийна сигурност на страната. Според него, в Унгария руското икономическо влияние е много по-малко, отколкото в други западноевропейски държави. Външният министър Петер Сийярто пък нарече сделката с Русия „сделката на века“.

Според „Ройтерс“, след подписването на договора Будапеща е станала доста по-дружелюбна към Кремъл. Така например, премиерът Орбан наскоро заяви, че „Европа си прострелва крака“, въвеждайки икономически санкции по отношение на Русия. Той също така активно насърчава идеята за строителство на нов тръбопровод за доставка на руски газ в Югоизточна Европа, като се заобиколи Украйна. Политиката на икономически санкции спрямо Русия противоречи на унгарските национални интереси, заявява Орбан.

През февруари Орбан прие президента Владимир Путин в Будапеща, с което стана единственият европейски лидер, поканил руския държавен глава на официална визита за двустранни преговори, откакто през миналия юли в Украйна беше свален малайзийски „Боинг“.

Миналата седмица Унгария най-сетне получи разрешение от ЕС за доставки на руско гориво за „Пакш“. Възможната забрана за това щеше да постави на риск целия контракт, тъй като Унгария трябваше или да търси друг източник на доставки, или да започне съдебно производство с Европейската комисия.

По-рано ЕК започна антимонополно разследване по повод решението на администрацията на Орбан да възложи поръчката на Русия без провеждане на търг. Известно е, че към разширяването на АЕЦ „Пакш“ проявяваха интерес френската компания Areva и японско-американската Westinghouse.

В средата на януари Русия и Унгария сключиха в Москва редица споразумения за търговско-икономическо сътрудничество. Премиерът Орбан, пристигайки в руската столица на среща с президента Путин, обеща, че Унгария ще изпълни всичките си задължения по строителството на частта от газопровода „Южен поток“.

Русия се съгласи да предостави на страната кредит за строителство на два енергоблока за АЕЦ „Пакш“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Shmeker

    0 8 Отговор
    А стига бе. Унгарците толкова мразят руснаци, че просто преди 10 години това беше немислимо. Ама гладът кво не прави...
  • 2 Valentin Waltschew

    0 3 Отговор
    браво и ние искаме ...само че ще трябва да се наредим на опашката след Гърция ... те са там другата седмица при Владимир Владимирович ...но ако той реши и тях да спасява няма да стигнат всичките резерви на Русия(вече паднаха на около 240 милиарда $$$) а Гърците дължат около 500 милиарда $$$ ...че за БГ надали ще остане нещо ... по добре да потърсим Китайците те имат 4 трилиона$$$ в хазната но нещо не им се дават ...започнаха Азиатска Световна Банка с 50 милиарда $$$ капитал ...това шега лие ???

    Коментиран от #4

  • 3 Чакала

    0 6 Отговор
    Като ги гледам на снимката само обидни думи ми идват в главата, то не е хубаво да се казват, ама нали затова съм почнал да пиша :-)))
    За Путин кво да кажеме - недоразвитото детенце, което руснаците така и не успяха да премахнат от властта - погледнете го - дефиниция за тъпак по руски. А Орбан - перверзен тип и явно глупак - мисли си че ще влезне в историята с това велико дело, ама може да завърши и в пандиза

    Коментиран от #5

  • 4 Чакала

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Valentin Waltschew":

    След като Путин изсипа 50 милиарда $ за Сочи стана ясно че превърта и то доста. Той купува чуждо влияние ама неговите не ги жали. Като истински Диктатор го интересува само неговата игра

    Коментиран от #7, #12

  • 5 гого

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Чакала":

    Защо си толкова злобно настроен? Значи ако сключи договор с САЩ не е проблем но с Русия е проблем. Хората си гледат своите интереси а не на други като нашите управници С това ембарго спрямо Русия И на нас ЕС и САЩ хубаво ни го начукаха. Но явно ти си много далеч от тези работи . Виж какви стоки има по магазините пълно с чужди летния сезон е пред провал но ние сме твърдо срещу себе си защото така казват от ЕС.
  • 6 гост

    8 1 Отговор
    Спокойно! Путин ще си купи и Европа! Но, дано нашите политици загреят къде са сгрешили. На фалиралите държави в съюза, ние ще им плащаме дълговете. Може да давате минуси, но това е истината.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 12345

    7 0 Отговор
    Нашата работа е ,,изтърви питомното-гони дивото,,
    Отказахме се от всичко ,което имахме,унищожихме го,
    за да нямаме сега нищо освен една полицейска диктатура командвана от американците.
  • 9 бг

    1 2 Отговор
    Този шпионин джудист ще купи и българия някой ден нашият каратист няма да може да се справи с него .
  • 10 789

    6 0 Отговор
    На разбирачите с про-американска нагласа тук ще задам един въпрос! Кое е по-добро за България - руски империализъм или американски кървав капитализъм???

    Коментиран от #14

  • 11 Иракли Иракли

    2 0 Отговор
    УНГАРИЯ,не е БЪЛГАРИЯ.........унгарецът,не пие боза!и не му рисуват
    домът,като тоалетна WC!

    Коментиран от #32

  • 12 Дядо Поп

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Чакала":

    Разделителната линия между Путин и Обама е отношението
    към гейовете.Предполагам,че Вие господине сте от групата
    ,иначе не мога да си
    обясня тази неистова омраза към човек ,когото не познаваш
    лично.
  • 13 гост

    2 3 Отговор
    Пише КРЕДИТ - тоест ЗАЕМ. Е, заемите се връщат. И на България й трябваха пари и си взе 4 млрд, без да е роб на Путин. Странно е, че Обран не казва нищо за условията по тоя заем, лихва, какво става при просрочие и т.н. Те и на България руснаците и предлагаха заем за АЕЦ, обаче искаха да ги изхарчиш при тях. И какво става в крайна сметка - плащаш завишена цена, плащаш лихва и "нащ'е" хора изпълняват едни обществени поръчки.
    Жална им майка на унгарците. Явно са забравили Будапеща'56.
  • 14 Plovdiv

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "789":

    И кое му е доброто на всяко едно от тези две неща?!?...
  • 15 ЗИЛ

    4 1 Отговор
    Да бе да Тъпите наг.зени капиталисти, когато не могат да подкупят някой веднага става Диктатор хахахаха! Това ми напомня на един цитат от facebook: ОТКРИЛИ СА НЕФТ НА АНТАРКТИДА - АМЕРИКАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО Е СИЛНО ПРИТЕСНЕНО ОТ КЪРВАВИЯ ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ НА ПИНГВИНИТЕ ХАХАХАХАХАХАХАХАХА!
    А на кометара от долу ще кажа, че в Руската история периоди с робство не са познати, но в американската що РОБИ е имало, какъвто си и ти приятелю!
    Евала на Орбан, Евала на Алексис Ципрас, евала и на Путин! Русия направи най-скъпата олимпиада в историята, сега ще направи и най скъпото световно по футбол! И Обама и Сенаторчетата му ще си спукат тратките от яд!!!!!!!
  • 16 Юрий Гагарин

    4 1 Отговор
    Ей че бедни тия Руснаци баааа! Санкциите от Сащ как са ги уплашили!!! Навря ли са ги в ъгала! Сигурно пък Руснаците ще ги вземат назаем от Европейска БГ и тогава ще ги дадат на Унгария ей! Ей сигурно вече ровят по кофите в Русия, пък ние как драпнахме кат слушаме РОБОВЛАДЕЛЕЦА САЩ ей! И охолно и топло през зимата еййй!
  • 17 Десислава Димитрова

    1 2 Отговор
    то и в бг то идва при първанов путин и постигна голям шлем ,после се оказа малък шлем,а накрая му остана само дупката :).нивата е дълга и в унгария ще се случат интересни неща с господин орбан в скоро време ,а и не само с него!!!унгарците ще трябва да избират между 10 милиарда от путин и 1000 милиарда от европа.все пак господин орбан няма как да накара европа да се самоубие заради него,но обратното е доста възможно!
  • 18 Лаборант 2

    3 1 Отговор
    Лош,лош Путин!Купува Унгария!Купува - ама с пари.И България я купуват - ама без пари.Добър,добър Джон Кери.
  • 19 Наблюдаващ

    4 0 Отговор
    Виктор Орбан е абсолютно доказан антикомунист и това е видимо от биографията му за разлика от пребоядисаните демократи. Но освен антикомунист той е и националист за когото унгарските интереси са преди всичко и за което той не се притеснява да се опълчва нито на САЩ, нито на Русия, нито на ЕС. Такъв политик винаги е липсвал на България.
  • 20

    4 0 Отговор
    Русия има минимален външен дълг, за разлика от САЩ, която на практика е фалирала с огромния си външен дълг, които според икономисти е невъзможно да върне, печатат яко пари които са едни картинки без покритие, интересно докога ще се надува този балон, в същото положение са и някои Европейски страни.......
  • 21 Дядо Поп

    2 0 Отговор
    Орбан е умен човек и вижда,че ЕС е със затихващи функции
    поне в този си формат,след като крепи разбойнически режими
    какъвто е този в БГ в замяна на безприкословното им подчинение.
    Вижте ,какво е у нас,няма съд,корупция навсякъде,раздута администрация,а ЕС дават пари,как няма да върви с Русия.
    Изглежда на чиновниците от ЕС не им пука ,какво става
    в отделните държави стига властите там да слушкат
    ЦК на ЕС.А Орбан си гледа Унгария и не го е еня за тия
    от ЕС.
  • 22 всеки

    2 0 Отговор
    Инвеститорите купуват работещи бизнеси, а не черни дупки.
  • 23 гражданин

    3 0 Отговор
    Браво.Така работят политиците,които защитават националните интереси на своите държави.А националните предатели служат на чужди интереси и продават народа си за комисионни.Радвам се ,че колегите,които коментират статията мислят нормално и прагматично.Жалко,че нашите политици мислят само за комисионните,лоито им предлагат от Вашингтон,Брюксел,Лондон,Анкара и т.н.А правилната политика е точно политиката на Орбан.Ако ние възстановим ЯДРЕНАТА СИ ЕНЕРГЕТИКА И ЗАРАБОТИМ ПО ПРОЕКТИТЕ ЗА НЕФТОПРОВОД И ГАЗОПРОВОД,лесно ще възстановим металургията,тежката и оръжейната промишленост,машиностроенето,химическата и леката промишленост,селското стопанство.Всички тези отрасли са неразривно свързани помежду си и са жизнено важни за функционирането на култура,наука,спорт,здравеопазване,образование,пенсионно осигуряване,армия и т.н.А нормалните отношения с Русия са много важни за всичко изброено по-горе.Русия е огромен пазар и неизчерпаем източник на суровини.Когато заработи нашата икономика,стъпила здраво на мощна индустрия,тогава инвеститори като "Мерцедес","Волво","Кроне","Сетра","Дънлоп","Филипс" и т.н. ще имат интерес да стъпят в България. Логично,нали?!Надявам се скоро И НИЕ ДА СИ ИЗБЕРЕМ НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНИ ПОЛИТИЦИ като Виктор Орбан и Владимир Путин,а не НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ като всички тези ,които ни продават вече 25 години под мотото на демокрация,права и свободи(разбирайте анархия,разруха и геноцид).

    Коментиран от #25

  • 24 interes

    1 0 Отговор
    Е какво пък, нали в БГ ще има няколко F15 за 10 седмици, на които ще им плащаме полетите и халосните муниции, за да ни пазят от гаргите. Може да сме бедна държава, но имаме хамерикански самолети! А това, че пенсиите и заплатите са едни от най-ниските в Европа и че икономиката едва крета, на кой му пука в парламента?!
  • 25 Владислав Димитров

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "гражданин":

    Съгласен съм, всичко което си написал е много точно и вярно, но ето ти ни предлагаш : (И НИЕ ДА СИ ИЗБЕРЕМ НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНИ ПОЛИТИЦИ ) и т.н. Въпрос, въобще в България има ли такива ?
  • 26 човек

    0 1 Отговор
    За всичко си прав но жалкото е че няма отговорни политици в България и няма как да се възроди огромната индустрия в българия през соц времето най-малкото че всичко е приватизирано или затворено а и няма работна ръка има предимно цигани за тази работа. С времето шансовете това да се случи прогресивно намаляват

    Коментиран от #27

  • 27 Десислава Димитрова

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "човек":

    соц индустрията вярно няма да се въстанови щото тя реално не произвеждаше нищо,което да бе конкурентно,а сиситемата за работа при соца пък въобще я забрави.

    Коментиран от #28

  • 28 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Десислава Димитрова":

    Деске протестке продадеске преди седмица твоите велики хамерикантчета платиха милиарди на Русия за да им отведе дупето на ученото насовче до МКС. Какво ще кажеш за системите, производствата, технологиите и т.н.

    Заради продажници като теб в космоса сега возят хамериканци вместо Българи. Колко по добре щеше на МКС сега да работи Българин. Е може и един ден да стане но първо трябва протестна мрежа да бъде въдворена в затвора и имуществото и конфискувано в полза на Държавата.
  • 29 гражданин

    3 0 Отговор
    Интересно ми е Десислава Димитрова от каква позиция оценява конкурентноспособността на българската индустрия преди 25години?Само ще вметна,че по това време нашата "непроизводителна" и "неконкурентна" индустрия беше на ПЪРВО МЯСТО в света по износ на мотокари и електрокари, на ПЪРВО МЯСТО в света по износ на тютюневи изделия,на ТРЕТО МЯСТО в света по износ на вино,имахме огромни оръжейни пазари в арабския свят и близкия изток,огромен износ на продукция,произведена в предприятия от леката и хранително-вкусовата промишленост.Тази продукция се изнасяше за цяла Европа,Русия,Близкия Изток. Очевидно е,че продукцията ,произведена от Българската индустрия е била качествена и конкурентна.А "братчетата" ни от Америка и Е.С.,първо ни заграбиха пазарите,после ни ликвидираха и разграбиха заводите и стопанствата,накрая ни превърнаха в един непретенциозен пазар,в който да си изливат боклуците на баснословни цени.Жалко,че има хора като Десислава,които повтарят пропагандните лъжи на НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ,които ни управляват.Може би и ТЯ Е СРЕД ТЯХ или ИСКА ДА СЕ ВМЪКНЕ СРЕД ТЯХ,за да се облагодетелствува като тях на наш гръб.

    Коментиран от #38, #42

  • 30 гражданин

    1 1 Отговор
    По повод въпроса на Венцислав Димитров.Колега,аз също си задавам този въпрос.И силно се надявам все още в България да е останал някой НАЦИОНАЛНООТГОВОРЕН и ЗДРАВОМИСЛЕЩ политик.Не знам,обаче кой е той.Или може би трябва да покажем на управляващите,че след като ни продават за комисионни трябва да бъдат наказани,за да може следващите да разберат,че националното предателство е най-тежкото престъпление.С няколко думи,мисля,че трябва да демонстрираме гражданското си съзнание.И ако сме неспособни да протестираме открито и обединено,то поне нека по време на гласуване да гласуват всички,които имат право на глас.Ако не искаме да гласуваме за никой от тях,нека пуснем празни бюлетини.Дано след това се сетят,че така не може да се продължава,дано променят и закона за изборите.Виждате ли колко "хубаво"са си оплели закончетата с външна помощ,за да могат безнаказано да ни продават.Трудно е,но все пак се надявам да намерим изход от този лабиринт.
  • 31 аз

    2 0 Отговор
    сащ дадоха август 2014 5 милиарда за война в Украйна защо тогава мълчахте
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 taka e brat

    3 0 Отговор
    Добра сделка е това. Даже ше има и още . Там в Унгария хората гледат да направат---да създават--да гледат за бъдещето. Хората там включително политиците искат да си развиват държавата. Знаете ли Унгария е по-малко от България и населението е по малко......обаче там имат завод на БМВ имат завод на ОПЕЛ имат и завод подразделение на АВТОВАЗ имат и завод за АВТОБУСИ хората там зимат хубави заплати. Имат уникална порода коне извесни по цял свят където един кон е хиляди евро. Имат добра машиностроителна индустрия. Еми тва кво ви говори хората там гледат да създават и да произвеждат а не да се чупи и да се троши и разрушава както е тука при нас. Той човека ПУТИН знае къде да си инвестира парите. Унгарците и Руснаците са в добри отношения от много години на сам----- и даже там в Унгария има повече ЛАДЮХИ вкарани отколкото тука в България.
  • 34 selavi

    3 0 Отговор
    Браво на унгарците, чели са стратигиите на Тодор Живков и ето вече се радват на положителни резултати ;)))
  • 35 taka e brat

    0 0 Отговор
    А също така имат унгарците писта за провеждането на кръг от Формула-1. ХУНГАРОРИНГ така че хората там са напред.
  • 36 дддд

    0 0 Отговор
    поне плаща Русия не е кръвопиец като ес
    хаха духате супата
  • 37 един

    0 0 Отговор
    Да ама българия направи ли този ход веднага ще бъде санкционирана от ЕС.
  • 38 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "гражданин":

    гражданино,аз от позицията на жител на соц българия и потребител ти казвам че цялата ни индустрия бе пълен неконкурентен боклук.като почнеш от виното минеш през електрокарите и стигнеш до туризма и т.н.българските вина искра и магарешко мляко дето сигурно бяха водещи в оборота ни не са вина в смисъла на понятието ,а подсладена пумия.подобно бе положението на цялата ни хранително вкусова промишленост,цялата ни така наречена търговия и обществено хранене,всичките ни почивни станции,бунгала и т.н. и т.н. стереотипа на действие и днес има пагубно влияние върху българския работник свикнал да бъде безхаберен и немърлив,мързелив и безинициативен.тва е причината да ни крадът само на нас парите от целия ес и само ние да потъваме от целия ес!
  • 39 гражданин

    0 0 Отговор
    Явно Десислава Димитрова е най-компетентна,порядъчна,работлива и инициативна,след като определя всички българи като-цитирам..."безхаберен,немърлив,мързелив и безинициативен"...Определението е за българските работници.Явно тя не се счита за българка.Хубаво е обаче,преди да дава определения за другите да се научи да пише на правилен български език.Но явно папагалите на американската пропаганда не са ходили на училище.Те обичат да възхваляват разрухата и деградацията.Убеждават ни колко хубаво е това.За тях разграбването на цяла една държава е демократичен процес.Само,че,вместо да разрушават и разграбват,по-добре би било,ако се опитаха да развиват и усъвършенстват.Обаче,ако бяха се заели с развитие,нямаше как да грабят.Така е колежке,за жалост е така.

    Коментиран от #40

  • 40 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "гражданин":

    винаги спора ми с такива като теб завършва по този начин.фръц ,пръц нямам кво да кажа но ти си американски боклук!!!!иначе за българския работник ,селянин,предприемач ,инжинер е характерен мързела,безхаберието неинициативността и т.н. хубави качества придобити през соца .българина преди 1944 година не ги е притежавал,но партията по съветска инициатива го приучи и днес огромна част от хората в тази страна нямат намерение нито желание да се променят и стенат като теб ,колко е лош света и как ни е заобградил с намерението да ни вземе САМО НА НАС земята,предприятията,суровините...и само се чака някой световен диктатор да се размърда и да се радвате на временните му успехи.приказки от типа сега ще видят кво ще ги направи ,кадафи,путин ,садам,мао ,кастро...всъщност отразяват този краен нихилизъм породен от мързела и безхаберито ,който ни трови и затрива!!!когато някои каже истината за този постсоциалистически манталитет се оказва ,проамерикански боклук!
  • 41 Крал Мас

    0 0 Отговор
    Като започнат да връщат заема с лихвите,ще запеят друга песньовка.
  • 42 толкова по въпроса

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "гражданин":

    Годишно 75000 мотокара. 60000 за СССР(сигурен пазар).6000 за ГДР(сигурен пазар). Ама по времето на СИВ.По външно направление (западни държави),4500 бройки на година. Изнасяните от нас машини не винаги са изпълнени на ниво, тъй като конкуренция липсва и договорените бройки така или иначе се закупуват от социалистическите страни.1987 г. обаче бележи началото на края за „Балканкар“.
  • 43 гражданин

    0 0 Отговор
    Десислава,аз не съм възхвалявал никого.Просто смятам,че вместо да се разграбва и руши всичко построено,може да се развива и подобрява.Или не съм прав?!Смятам,че достатъчно ясно съм се изразил в първия си коментар.Икономиката на всяка нормална държава се базира на енергетика,металургия,машиностроене,тежка,лека,химическа промишленост,селско стопанство.Нали не искаш да ни убедиш,че без тези отрасли "ще цъфнем"?!Не знам само защо постоянно плюеш и обиждаш българските работници и граждани.До този момент ти не написа нищо смислено и обосновано,освен папагалски да повтаряш идиотски пропагандни тези и да възхваляваш разрухата и разграбването на цялата ни страна и хората.А преди да обиждаш хората и техния труд,постарай се да се ограмотиш по български език,след това прочети и вникни в това,което пишат хората и чак тогава пиши мнения.А твоите коментари са пълна глупост,написана от предубеден човек,който е научил няколко идиотски фрази и ги повтаря до припадък с повод и без повод.
  • 44 гражданин

    0 0 Отговор
    И още нещо към Десислава.Колежке,ти как реши,че Владимир Путин е диктатор и какво разбираш под диктатура?Защото съвсем скоро в т.нар."родина на демокрацията",новите ни братчета осъдиха и вкараха в затвора единадесет учителки заради това,че подсказвали на учениците.В същото време великата им държава се тресе от проявите на всякакъв вид безнаказана престъпност.Колко демократично..Същите тези демократи донесоха прекрасна демокрация със своята "Арабска пролет"в държави като Сирия,Либия,Египет,като ги потопиха в кръв и терор.И унесени в "доброто си дело",неусетно изпуснаха своето духче от бутилката-имам предвид главорезите джихадисти от "ислямска държава"и сега на територията на тези страни цари прекрасна демокрация-разбирайте кръв и разруха.Същото сътвориха и в Косово,сега център за разпределение на наркотици и човешки органи и т.н.Та нагледахме се на американска демокрация и евроатлантически ценности.Май съм прав и достатъчно красноречив Десислава?!Не ме разбирайте погрешно.Ако оставим клюките,пропагандата и пристрастията настрани,то за всеки е ясно,че за България е изгодно да се развива ядрената енергетика,добре е да се строят газопроводи и петролопроводи.Това е гръбнакът на енергетиката и енергийната независимост.А нормалните отношения с Русия биха ни осигурили всякакви суровини и огромен пазар за нашата продукция.И Деси,ако прочетеш първият ми коментар,ще разбереш,че ВСИЧКИ ОТРАСЛИ НА ИНДУСТРИЯТА СА НЕРАЗРИВНО СВЪРЗАНИ С ДОБРЕ РАБОТЕЩАТА ЕНЕРГЕТИКА.Така е във всяка нормално функционираща икономика.И колкото повече отрасли развиваме,толкова по-добре ще работи БЪЛГАРСКАТА икономика,защото те са свързани един с друг като звената на верига.