Last news in Fakti

31 Март, 2015 20:58 3 396 23

Газпром: След 2019 г. транзит през Украйна няма да има

  • газпром-
  • транзит-
  • газ

Шефът на "Газпром" Алексей Милер и министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак съобщиха, че след 2019. няма да се транзитира руски газ към Европа през Украйна.

Те заявиха това по време на работна среща с министъра на индустриалната реформа, околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис във вторник, 31 март. Гръцкият министър потвърди тази информация пред журналисти след срещата, съобщи агенция Regnum.

Лафазанис съобщи, че след 2019 доставките на руски газ за Европа ще бъдат извършвани през северните и южни коридори. Южният коридор (газопровод "Турски поток") ще минава по маршрута Русия - Черно море - Турция, до границата с Гърция. Гръцкият министър подчерта, че този проект служи на интересите на Русия и Гърция е готова да участва в него.

Първите информаци относно прекратяване на транзита на руски газ през Украйна след 2019 бяха съобщени от заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович след посещението му в Москва.

В началото на декември 2014 г. Русия реши да се откаже от проекта за газопровод "Южен поток". В същото време Русия постигна споразумение с Турция за изграждането на газопровода със същия капацитет (63 милиарда кубически метра годишно), който да стигне до границата с Гърция, където може да бъде създаден хъб за потребителите на газ в Южна Европа.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Поп

    0 0 Отговор
    Ние пък ще си горим дърва.Ще си подадем кюнци
    през прозорците на панелките,ще си цепим дърва
    пред блоковете и ще мъкнем кюмур по асансьрите.
  • 2 onq s konq

    1 0 Отговор
    Руский человек думает ,что очень мудрий...Къде преэ просото ве руснак и как ще прескочиш България?Преэ Гърция,Македония и Албания...и после?...После ставаш неконкурентен :)
  • 3 СССР

    1 0 Отговор
    Аз пък ще си крада парно и ще чакам тъпият ТЕЦ да фалира, след като и аз съм фалирал и съседите също и тогава да дойде Сенатор чичо скруч от САЩ да му подам само макарите че друго няма да имам кабека ще съм го предал на вторични да имам за Газ за ГОЛФА!
  • 4 Десислава Димитрова

    1 0 Отговор
    да спират газа и да си закриват държавата .63 млрд куб.м. при цена средно 300 долара за 1000 кубика прави около 20 млрд долара на година .нека видим как русия ще кара без тези мангизи и как европа ще кара без руски газ,после ще се види кой колко е пострадал :)!
  • 5 Киро

    1 1 Отговор
    Ха, пак някой налюлян водкаджия се е изказал!

    Хайде бе, ще се натискате за транзит през Украйна, че много евтино ще ви излезе за Чехия например, през Турция! ХАха!

    Особено като тръгне и азерския газ към Европа, тогава направо ще се насе.ете от яд!

  • 6 Бай хой

    0 1 Отговор
    Какви мили хорица са тия от протестна мрежа. С какъв плам мечтаят Русия да е зле и са готови България да не съществува само и само терористите от сащ да са доволни.

    Колко трябва да си малоумен че да не можеш да пресметнеш че 20 милиарда са по малко от един процент от БВП на Русия.

    Ако пресметнем загубите на България от провалените търговски отношения между България и Русия и затриването на икономиката по искане на вашингтон чрез отказа от руските ресурси - май трудно ще се пресметне точно но резултата е трагичен и не за Русия а за България.

    Продажници и родоотстъпници. Слепи ли сте че дори сащ се натискат за тези ресурси и дори миналата седмица заплатиха милиарди за им транспортират космонавтчето до МКС.

    Сигурно ви плащат жълти стотинки за предателствата и сега в космоса вместо Български космонавти се кипрят американските насовски .

    Да при соца България беше космическа нация и Българи летяха в космоса. Кой е зле от подривната ви дейност Русия или България.

    Коментиран от #9, #11, #12

  • 7 СеСеСеРете

    0 0 Отговор
    За 2019 се предвижда нова Революция в Русия,че тогава им свършва газа!ы

    Коментиран от #8

  • 8 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "СеСеСеРете":

    На някои умът им е свършил още преди 2015година и бушуват бури в празните им кратуни.
  • 9 999

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    Един съвет предател и подлога не се убеждават така,че не си губи времето.
  • 10 сссс

    0 0 Отговор
    хаха сенатор Джо Байдън само дето изкупи газопреносната мрежа на Украйна ... след 3-4 г и ще остане с пръст в гъза като спре газта Путин ....

    как въобе си момислиха че ще сложат ръка на Украйна -- луди хора
  • 11 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    байко нали съм ти казал да не правиш икономически анализи щото не е лъжица за устата ти!не си прочел една книга в живота си и реши че от вестниците на пеевски може да се образоваш!!!българския бвп е около 60 млрд .ако се лишим от 600 млн приходи годишно дали това ще ни се отрази ,а експертче?
    сега по втория въпрос ,дето сме печелели много от руснаците и сега ще сме спрели да печелим.нека видим баланса русия -българия .за последните 10 години сме грубо около 60 млрд долара на червено .основните суми са от газа и нефта и двете ги купуваме изключително скъпо от руснаците и те ни натискат да не купуваме от други,което се отразява пряко на конкурентността ни както и на стандарта ни.ако имаме реални алтернативи за суровини руснаците няма как да ни извиват ръцете,но благодарение на масовката от и..оти в бг и сервилността ни към братушките ручаме жабетата ,а даже и експерти като теб плачат че зависимостта ни не е още по-голяма!

    Коментиран от #14, #18

  • 12 8897865437

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    Вижте, поставяте въпроса особено! Политиката на Русия е точно с "извиване на ръце" - трябва да стане желаното от нас, иначе ще ви сменим.! Това правят! Опитват се да ни "накажат", точно като непослушно дете! И го правят по тривиален начин, използвайки сантиментите на голяма част от българското население.

    Ако никой не се противопостави на подобна руска или друга чужда политика, ще се стигне до ситуация, при която условията направо ни се диктуват и натрапват. Колония ли сме?! През соца вярно бяхме космическа страна, но носталгията по соца и реалността са две различни неща!

    И в Русия ги има такива, дето се смятат за "съветски хора", а не руснаци! Просто онзи режим им липсва - режим, който командореше, тероризираше, планираше и имаше осигурен минимум на живот.

    Днешният ни БВП е над 50 млрд. лева годишно, някой отдолу го спомена! Определено можем да си позволим да откажем на наглия си бизнеспартньор играта на наказване.

    Коментиран от #13, #15

  • 13 999

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "8897865437":

    Липсва ми старият режим защото сегашният ми идва в повече не един път съм казвал, че днешната демокрация и продажна политика на полит-върхушката ни накара да изпитваме носталгия по комунизма.
  • 14 999

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Десислава Димитрова":

    Ти не се ли усещаш на теб икономиката на България не те вълнува защото ти плащат от Американското посолство.600 милиона са много пари на фона на това, че хора и деца умират заради суми от 20-30 хиляди евро или пък остават трупове за цял живот, не знам какъв трябва да си за да не вдяваш това.600 милиона са равни 300кл. магистрали всяка година. 600 милиона са равни на 60 детски градини всяка година.600 милиона са равни на 100 хиляди работни места всяка година.България губи това защото някой хора седят на колене пред Американски ципове.

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "8897865437":

    Простаците повтарят измислиците за агресивната руска политика за да прикрият истинският агресор. американците не зиктуват а системно рушат държавата и икономиката и всичко Българско и Родно.

    Правите се на щрауси по отношението на окупацията и колонизацията на България.
  • 16 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "999":

    вземи прочети внимателно писаното от мен за да не се излагаш при опита си за отговор!!!
    що се отнася до патетичната ти реч за 600 те милиона ,наистина би било добре те да влязат в българия от южен поток,но такава переспектива не се очертаваше и никога не е ставало дума че българия ще печели такива пари.напротив трябваше българия да инвестира една солидна сума в пъти над тези 600 млн и да чака десетки години за да си я върне.тогава обаче ти не би забелязал незгодите от тази неправилна инвестиция ,щото чичко путин и компания щеше да си лапкат и да е..ат европата с двете трасета,а работодателя ти щеше да ти е платил за шльокавицата и тъпите ти форумни интервенции!
  • 17 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "999":

    Можеш ли да ме осведомиш къде точно и в кой точно договор видя 600 милиона и в каква валута.Имаш ли си идея,че това е пет пъти повече от сегашните транзитни такси дето руснаците искат да ги избегнат.600 милиона няма да ни дадът даже в корейски вонове,ама да вземат ще опитат и два пъти по 600.Само че нещо номерата им взеха да не минават.
  • 18 Истината боли

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Десислава Димитрова":

    българския бвп е около 60 млрд.?

    Светни ме от какво производство, понеже си отворен?!

    Твойте мечти Русия да рухне е "Утопия"!

    Коментиран от #19

  • 19 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Истината боли":

    лъжко,има си статистика.българия има около 54 млрд долара бвп според международния валутен фонд световната банка ,цру и нашата статистика,тук не влиза сивия сектор ,който е поне още 20-30%.производството е част от бвп ,тук влизат и услугите и земеделието .
    мойте мечти са русия да се оправи не да рухне.искам да рухне сегашното управление там и русия да стане подобно на германия или канада ,нормална страна с нормални хора ,да се прави нормален бизнес с тях .ако обаче путин не си замине скоро, русия ще изпадне в колапс подобен на този в началото на 90 те.
  • 20 гост

    0 0 Отговор
    Да се върнем все пак на темата."турски поток" ще има точно толкова колкото имаше и "Южен поток".И Турция и Гърция участват /с голям процент/ в ТАНАП,който вече усилено се строи и е пет пъти по евтин от руския ,а и азербайджанския газ по него е с много по-ниска себестойност,да не говорим пък за иранския,който току що също влезе в играта,да не говорим че Турция работи усилено за собствен добив,който не само ще спре вноса,а и ще има още толкова за износ.Така че да правят сами на себе си конкуренция едва ли ще стане,което не значи че междувременно не могат да шикалкавят.Турция вече получи намаление 30% ,за да може Путин от Истанбул да каже че спира Южен поток,ама Ердоган не гъкна до него дали ще си зареже собствения газопровод за кефа на Газпром.Гърция също има сериозни планове да търгува със собствен газ/закупен от други страни/,така че едва ли ще чака за жалки транзитни такси,които и без това руснаците трудно плащат,но това не пречи междувременно да измъкне нещо и от тях и от ЕС.Така че ако 2019 няма транзит през Украйна,това ще е защото няма купувачи,а не заради "турски поток".Междувременно до тогава най-добре ние също да разработим собствените си залежи в Черно море,които усилено се крият вече близо 50 години за да купуваме от "братска" Русия ,а не да бълнуваме за някакви велики такси които никой никога не е и смятал да ни плаща
  • 21 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Някои хора така и не разбраха,че газа на Азербаѝджан е точно толкова колкото да захранва ЕС за 2 години,а после.Азербаѝджан не е нищо друго,освен територия през която да минат тръбите от Иран и Туркменистан,ако изобщо могат да ги откъснат от руско влияние,до сега се пробват неуспешно.Азебаѝджан ,ще допълва количествата с около 10 000 000 000кб.м, а само на турската икономика и трябват около48 000 000 000кб.м, а за другите държави, какво ще има тръба без газ.Турция си играе картите правилно ,и утре всички ние ще я молим за газ,и тя ще преценява на коѝ и колко да пусне,пагубна переспектива за БГ.Турски поток ще има,защото няма коѝ друг да компенсира 63 000 000 000кб.м.А наѝ- лошият сценарии за нас е Турция да се сближи с оста Китаѝ Русия Иран идр. ,има такива индикации,особено след като на Ердоган му образуваха в тила кюрдска държава ,и му спретнаха оранжеви революции.
  • 22 гост

    0 0 Отговор
    И Иран и Туркменистан са готови веднага да дадат газ за Европа,единственото което ги спира е липсата на газопровод ,а че азербайджанския газ е за 2 години е най-наглата лъжа на Газпром.Има международни статистики на залежи и те казват съвсем друго.Отделен е въпроса,че откакто Русия ги нападна Азербайджан не може да я понася и няма никакво намерение да им ходи по свирката.За Турция точно това казах,че си има свои интереси и те не включват транзит за без пари на руски газ.
  • 23 гост

    0 0 Отговор
    Впрочем, пока Анкара не выдала «Газпрому» разрешение даже на начало изыскательных работ в своих территориальных водах. В результате арендованные холдингом трубоукладчики третий месяц стоят в порту Варны, и компания платит сотни тысяч евро в день за их простой. Не согласован также сухопутный маршрут трубы.
    Сроки начала строительства сорваны, представители «Газпрома» и Минэнерго РФ ситуацию пока не комментируют.

    Материалы по теме

    Турция срывает сроки по «Турецкому потоку»
    Изображение: AP/TASS
    Източника е руски ако не забелязвате