Last news in Fakti

14 Април, 2015 14:01 921 0

КЕВР мисли как да не вдигне цената на тока

  • иван иванов-
  • цена-
  • ток-
  • кевр

За да вярват хората на енергийния регулатор, той трябва да бъде независим - както политически, така и корпоративно. Това може да стане, ако се спазва закона, заяви в сутрешния блок „Денят започва“ на БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

„Регулаторът трябва да повиши своя собствен авторитет чрез индивидуално гласуване, за да могат да видят хората кой как защитава техните интереси“, добави Иван Иванов.

Той не пропусна да отбележи, че при предишното ръководство, въпреки намаленията на цената на тока, ДКЕВР не се е ползвал с високо обществено доверие.

„Ще положа всички усилия да защитя интереса и на сектора и на потребителите. Увеличението на цената на тока не може да реши проблемите на НЕК. А и българските граждани не са виновни за натрупаните огромни дългове заради неосъществени мегапроекти“, припомни своята позиция Иван Иванов. Той заяви, че ще направи всичко възможно да няма поскъпване на тока от юли.

Иван Иванов посочи, че подписаните споразумения за промяна на договорите с ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 спестява на НЕК още близо 100 млн. лв. годишно нови дългове.

За миналата година дефицитът на НЕК е бил от 644 млн. лв., а с поредица от стъпки той трябва да бъде сведен почти до нула, каза председателят на КЕВР.

Тази година най-вероятно за последен път Комисията за енергийно и водно регулиране ще определя цените на електроенергията. Това заяви след първото заседание на комисията в обновения й състав новоизбраният й председател Иван Иванов. Той изрази надежда, че от края на тази година или от началото на следващата ще заработи енергийна борса.

Това означава, че КЕВР от следващата година ще определя единствено цените на мрежовите услуги на електроенергийния системен оператор и електроразпределителните дружества, както и добавката „задължения към обществото“, в която влиза токът от възобновяемите източници, заводските централи, американските тецове и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА