Last news in Fakti

18 Април, 2015 11:22 1 399 3

Овчаров: Токът ще поскъпне до европейските нива

  • румен овчаров-
  • ток-
  • цени-
  • енергетика

Всичко, което ни правеше енергиен център, отиде в Турция, заяви ексминистърът

Либерализацията на енергийния пазар ще предизвика увеличаване на цената на тока. Това прогнозира бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за „Събуди се” по Нова телевизия.   

"Какво се случва в един свързан пазар, в който са отворени всички врати? Ами ще се случи това, което стана с пазара на петролни продукти. Българските цени на петролни продукти са сравними с тези в ЕС. Така че аз очаквам този ефект. Разбира се, не от утре", изтъкна Овчаров.

По думите му либерализацията е полезна, когато създава възможност за избор и конкуренция, а в момента в енергетиката не е налице нито едното, нито другото.
Още по темата

"Цената и качеството на услугата, която предлагат всички ЕРП-та у нас, на практика е една и съща", изтъкна ексминистърът.

"Сега ще имаме търговци, от които ще купуваме електроенергия. Тоест ще създаде още едно междинно звено. Каква беше ползата от топлинните счетоводители за софиянци, които въведохме преди повече от 10 години? Тогава бе въведено още едно допълнително звено, на което да плащаме", попита реторично той.  

„Иван Иванов и КЕВР сега са на изпит. От техните действия ще преценим дали Комисията наистина е станала независима”, коментира Овчаров.  

Що се отнася до „Марица – Изток“ 1 и 2, той бе категоричен: „Чисто по български, първо ще си платим парите. Ще платим 700 милиона на американските централи, за да си подпишат споразумението, а нашите 700 милиона ще дойдат след 10 години“.  

Бившият министър не очаква драстични промени в цените от 1 януари: "Посоката обаче няма да бъде към намаление. Няма реална конкуренция".  

По отношение на енергийните перспективи пред страната ни, Овчаров коментира: "България не иска да строи АЕЦ "Белене", и руска централа започва да се строи в Турция. България не иска да строи „Южен поток", той се превръща в "Турски поток" и минава отново през Турция. България не иска да строи "Бургас-Александруполис" и турският петрол продължава да си минава през Босфора и Проливите".  

"Всичко това, което правеше страната ни енергиен център и енергиен хъб, сега отива в Турция. Тази страна се превръща в енергиен хъб на входа на Европа", заключи Овчаров.

"Разбрах, че новата слабост на Бойко Борисов, била да рисува. Но според мен вече е доказано, че той е талантлив в рисуването на двете кръстосани черти -  в зачертаването на големи инфраструктурни обекти", изтъкна експертът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    А защо господин Овчаров не изравните заплащането на трудещите се с това на европейско ниво? Защото няма да има какво да се краде.

    Коментиран от #2

  • 2 808

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    що викаш" господин" на един крадец
  • 3 Шуренайка ти

    0 0 Отговор
    Овчара си е същия като другите!Навремето много добре знаеше какво ше стане но нищо не направи!