Last news in Fakti

18 Април, 2015 12:24 4 782 17

Русия дава на Гърция €5 млрд. за "Турски поток"

  • турски поток-
  • русия-
  • гърция-
  • транзит

Русия и Гърция във вторник ще подпишат споразумение, според което Москва ще представи на  Атина аванс между €3 млрд. и €5 млрд. за сметка на бъдещи приходи от транзита на газ по  "Турски поток", пише сп. "Шпигел".

Тръбопроводът трябва да влезе в експлоатация през 2019 г. и ще замени пратения от Путин в  забвение "Южен поток".
На гръцко - турската граница трябва да се изгради газов хъб с капацитет от 50 млрд. куб.м.  Строителството на "Турски поток" ще се извършва от "Газпром".

Високопоставен чиновник от управляващата СИРИЗА, запознат с преговорите, заявил пред  "Шпигел", че сделката ще може да промени ситуацията на Атина, която в момента се намира в  етап на тежки преговори с ЕС и МВФ за преструктурирането на дълга.

Отпускането на близо €5 млрд. транш е било обсъждано по време на визитата на гръцкия  премиер Алексис Ципрас в Кремъл, припомня сп. "Шпигел".

Не е имало договореност за предоставяне на Атина на аванс от до 5 млрд. евро в рамките на проекта за газопровода "Турски поток", заяви пред ТАСС говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Правителството на СИРИЗА продължава преговорите с ЕС и МВФ за отпускането на пакет от  финансова помощ за €260 млрд. Буксуването в разговорите изправя Атина пред опасността от  фалит, предупреждава Блумбърг.
На 1 май Гърция трябва да плати на МВФ €203 млн., на 12 май — €770 млн., през юни — €1,6  млрд.

В началото на април в. "Файненшъл таймс" съобщи, че Гърция е представила на ЕС нов план за  икономически реформи. Правителството на СИРИЗА се надява, че документът ще помогне да се  получи поредния транш от финансова помощ за €7,2 млрд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 abv

    2 0 Отговор
    Абе тези гърци целия европейски съюз работи за тях.Всички държави трябва да се мерят с еднакъв аршин.Защо ние не получаваме такива големи заеми.Гърците няма и да ги върнат.Ако става за вълрос нашата икономика е в пъти по зле от тяхната и ние сме много по-близо до фалита.

    Коментиран от #2

  • 2 808

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "abv":

    искат да затрия България-за това
  • 3 TREND

    1 0 Отговор
    Гърците ще получат тези пари защото са егоисти, претендират за това, което е добре за тях, и така трябва! "Всеки за себе си, Господ за всички" А ние, българите като сме наивни, плюс политиците ни продажни-ние робуваме и приемаме насериозно някаква измислена европейска солидарност под командата на САЩ. Ние сами си ритнахме канчето. Германия може да има Северен поток, но България не можеше да има Южен поток. Сега, пада ни се, руски газ, но с надценка от ПОЛУМЕСЕЦА НА ЯТАГАНА, тоест Турция. (А да, Ердоган е велик демократ, с него обичаме да правим бизнес).
  • 4 гост

    1 0 Отговор
    Този заем единствено отлага фалитчето с няколко месеца,а всички забравяте,че преди Гърция има Турция,която изобщо не се интересува от проблемите и на Гърция и на Русия,а даже напротив,ще използва всяка възможност да прецака Гърция и да стане по важна за ЕС от нея.Така че :

    http://www.finanz.ru/novosti/aktsii/turciya-sryvaet-sroki-po-tureckomu-potoku-1000543262 Който може,да чете,източника е руски и официален.Също така Турция е дала официално становище пред ЕК,че няма да предприема никакви действия в разрез с политиката и нормите на Европейския съюз,който за нея е десет пъти по важен партньор от Русия.Така,че поредната патаклама на тролчетата е нищо повече от пушилка за наивници и поредните хонорарчета.
  • 5 незнайко

    1 0 Отговор
    Вглеждайки се добре в трасетата на Южен поток и Турски поток се вижда огромната разлика в дължината по дъното на Черно море. Путин затова се отказа от Южен поток.
  • 6 Гяуристан

    2 0 Отговор
    Не се избира деригент на национална филхармония, човек който е музикален инвалид.
    Не се глави стрител на къща, човек който не умее да държи нивел и отвес.
    Затова и от екипите на ББ, да се очаква нищо добро.
    Освен това и Конституцията ни вместо да освободи нацията ни към ефективни действия, по-скоро е като букаите за коня - да го възпира.
    Всичко което се обещава и говори на раята, от набедените "лидери", декиш не хваща.
    Ние като глупаво куче се въртим за да хванем опашката си.
    Нима всички сме толкова бездарни?
  • 7 onq s konq

    0 2 Отговор
    Еса е момента ухиления Ципрас до отиде и в Украйна эа същото като в Русия.Естествено че не може да се мери с "големия брат",но наскоро МВФ им одобри едни милиарди,та докато не са ги иэхарчили...Естествено Порошенко ще се дръпне в началото,но гърчето като му обясни на ушенце че не може Русия да даде пък той -не ,эащото ще иэложи Эапада който все едно е эаложил на "беден и болен"!

    Коментиран от #8

  • 8 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Това ли беше най-смисленото, което може да измислиш?

    Коментиран от #10

  • 9 шопов

    0 0 Отговор
    демек южен поток със сигурност ни заобикаля,ама ние ще правим хъбове без газ.Боко да раздаде по една торбичка на герберчетата да пръцкат вътре да събират газ за хъба,цяла Европа ще снабдяваме както са се ояли .

    Коментиран от #11

  • 10 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Монго":

    Хаха!Естествено че не-това си е само трейлър!Эа повече-тря си плащаш коп...:)Но така като ти гледам "гръцкото" финансово състояние,хич не ми вдъхваш доверие.От друга страна обаче пък си пълен с упорство и инат като руско нефтено находище,което си е доста эабавно эа обкръжението ти...понякога!
  • 11 Angel Orleshkov

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "шопов":

    ХАРЕСА МИ
  • 12 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    както и предполагах,поредната партенка на гръцкия волен сидеров !
    http://ria.ru/economy/20150418/1059403077.html#ixzz3XfUFzJBQ
  • 13 Бай хой

    0 0 Отговор
    Боко тиквата ще докара газ от норвегия до Варна и от там ще го нагнетява обратно към западна Европа. Това нормално ли е.

    А от няколко месеца врещят само тази малоумна идиотщина само и само да заглушат провала с южен поток.

    А терористите от сащ действат.Щом не може скъпа газ от норвегия да се разкарва хиляди километри ще вкараме още по-скъпа хамерикански втечнен газ. Важно е да плащаме прескъпо за нищо и България да фалира заради смешните подхвърлени доларчета на протестна мрежа.
  • 14 гост

    0 0 Отговор
    Капацитета на газопровода/готов и изплатен/ през Украйна е 120 милиарда кубика,а на Южен/турски/ поток 63 милиарда по проект,а на практика не повече от 35-40/такова е положението в момента на Син поток/.Тоест Русия признава,че от 2019г е съгласна да намали 3/три/ пъти износа си към основния си купувач ЕС.Много интересна стратегия за растеж/по точно за фалит/.

    Коментиран от #15

  • 15 европеец

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    а да си чувал за съществуване на "северен поток"?))) Русия нито увеличава, нита намаля доставките - те си остават същите, променясе само трасето - северен и южен (вече - турски) поток.

    Коментиран от #16

  • 16 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "европеец":

    А ти да си чувал,че северен поток е за съвсем други държави и дори в момента е на максимума на капацитета си.Газта през Украйна е за централна и югоизточна Европа и няма никакъв начин да се замести дори частично от "северен поток",а и както вървят нещата до 2019 и турски ще е само в главите на Газпром.
  • 17 гост

    0 0 Отговор
    Алекс Алексиев смята, че допускането на иранския нефт и газ на световните пазари значително ще усложни живота на руския газов монополист „Газпром“ в Европа: „Иран произвежда въглеводородни горива с много ниска себестойност и след отпадането на част от санкциите срещу Техеран на пазара могат да се появят нови количества, съпътствани от още по-ниски цени в световната търговия с горива“, убеден е експертът по сигурността.

    “Дори само вестта, че подобна поява е възможна, моментално свали цената на нефта по световните борси. Сметката на „Газпром“ отдавна вече е грешна. Кремъл си вкара жесток автогол с арогантния начин по който шантажираше държави като България и Украйна. Говоря най-вече за фиаското на „Южен поток“. За радост, шантажът не успя, а загубите за Русия са огромни и тепърва ще се увеличават с излизането на нови играчи на пазара. В момента спотовите сделки с газ в Лондон вървят на равнища 200 долара за 1000 куб.м, а България купува от „Газпром“ същото количество за 430 долара. Е, още не е измислен монопол, който да удължи живота на подобен парадокс!“, заключава Алекс Алексиев, бивш водещ анализатор в американския Център за стратегически изследвания „Ранд Корпорейшън“.