Last news in Fakti

19 Април, 2015 10:09 1 787 0

Кириенко: „Росатом” излиза на западния пазар за ядрено гориво

  • кириенко-
  • росатом-
  • ядрено гориво

Русия заема 17% от световния пазар на гориво за атомни централи. Москва пълно задоволява нуждите на 76 реактиора в Русия и за 14 в чужбина

 „Росатом” излиза на западния пазар за ядрено гориво. Това става ясно от интервюто на президента на компанията Сергей Кириенко за ТАСС. То ще бъде публикувано на 20 април.

По този начин компанията се надява да разшири пазарния си дял, така и да увеличи приходите си. Русия заема 17% от световния пазар на гориво за атомни централи. Москва пълно задоволява нуждите на 76 реактиора в Русия и за 14 в  чужбина.

Сред последните са, Финландия, България, Унгария, Словакия, Чехия, Украйна, Армения и Китай. Годишният обем на експорта надвишава $1 млрд.

През септември 2012 г. „Росатом” подписа договор с шведската компания Vattenfall Nuclear Fuel за доставка на опитна партида.

Сергей Кириенко посочи, че ръководената от него компания ще се опита да получи договори за доставка на ядрено гориво за централи, изградени и работещи по западен стандарт.

Той не пропусна да припомни, че почти от 20 години „Росатом” си сътрудничи с френската компания „Арева”  за доставката на ядрено гориво и елементи за ядрени централи в Холандия, Германия, Швеция, Швейцария и Великобритания.

Лидери на пазара за доставчици на ядрено гориво са Areva (Франция-Германия) с 31%; Toshiba-Westinghouse Electric Company (Япония-САЩ) - 26%; Japan Nuclear Fuel Limited (Япония) - 17%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА