Last news in Fakti

19 Април, 2015 11:42 1 717 4

Димитър Танев: Моделът "Никой" в сагата около КТБ

  • ктб-
  • димитър танев-
  • бнб-
  • управител-
  • димитър радев

В групата на РБ не е обсъждано името на Димитър Радев за управител на БНБ

В групата на РБ не е обсъждано името на Димитър Радев за управител на БНБ, това каза в предаването Неделя 150 по БНР Димитър Танев, заместник-председател на ДБГ и заместник-председател на парламентарната бюджетна комисия от Реформаторския блок (РБ). Компетентен професионалист е важната характеристика на съответната личност, а не от къде идва. Така или иначе този въпрос е още в сферата на догадките, евентуалните номинации предстоят, заключи народният представител.

Сагата КТБ и новата й фаза, като заместник-председател на анкетната комисия за КТБ, Димитър Танев коментира първо като изпитание за бюджета, но и като твърде много неотговорени въпроси около източването й. Защо Илиян Зафиров, бивш изпълнителен директор на банката и понастоящем подсъдим, изнася огромен списък с активи на банката сега, е въпрос без отговор на този етап, каза Танев. Предстои Комисията да провери верността на списъка. Така или иначе, това говори за изкривената дейност на банката. По закон тя няма право да има собственост, подчерта още Димитър Танев.

Дали банката е работила като банка или е купувала активи с парите на вложителите и е работила като инвестиционен фонд, коментира Танев и добави, че такава дейност е на ръба на закона при това в огромни мащаби. Моделът "никой" назовава сагата КТБ най-точно, категоричен бе депутатът и обясни модела с "никой не чул, никой не видял". Затова на Комисията предстои да свърши още много работа, каза Танев.

За хората, работещи в предприятията, икономически свързани с КТБ, той обясни, че ако тези фирми се развиват по нормална икономическа логика, не би трябвало да има проблеми със собствеността им и не би следвало да влияе върху неговото финансово развитие.

На финала Танев съобщи, че утре се очаква в Комисията за КТБ да бъде изслушан председателят на ДАНС. Собствените му очаквания са ДАНС, освен бързи реакции при получени сигнали да има и превантивна функция във финансовия сектор. Той увери, че Комисията е отворена и нейната работа е напълно прозрачна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ясно

    0 0 Отговор
    ДО СЕГА АКО ИМАШЕ СЪМНЕНИЯ ДАЛИ ГЕРБ СА С ДПС ВЕЧЕ НЯМА,АКО СЕ ЧУДИХМЕ КОЙ ФАЛИРА КТБ ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,АКО СЕ ЧУДЕХМЕ КОЙ ВКАРВА ДЪРЖАВАТА В ДЪЛГОВА СПИРАЛА ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,ВСИЧКИ КМЕТОВЕ НА ГЕРБ СА В СКРИТА КОАЛИЦИЯ С ДПС.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.ВЕДНАГА ДА СЕ ПРИЕМЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ДПС,МАФИЯТА Е НА ВЛАСТ

    Коментиран от #3

  • 2 георги

    0 0 Отговор
    Бойко е предложил на Цв. Василев да му върне банката и всичко да е ок, срещу 500 млн. лева подкуп, но Василев е отказал. Пълна трагедия, но на промит български мозък от слугинажи медии, така му се пада!
  • 3 истина една

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ясно":

    От ДПС ще се отървем а от герб как ще се отървем
  • 4 Веси

    0 0 Отговор
    КТБ показва ПИК-а на 1 период, който продължи твърде дълго и както след всеки пик има спад, така се надявам и сега виновните за КТБ да бъдат наказани, парите намерени, обществото освободено от паразити.