Last news in Fakti

20 Април, 2015 15:57 1 540 16

Тръгват конкурсите за търсене на нефт и природен газ

  • конкурси-
  • търсене-
  • нефт-
  • природен газ

Обявата за блоковете 1-22 Терес и 1-14 Силистар, разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море, бе публикувана в официалния вестник на ЕС

Конкурсите за търсене и проучване на нефт и природен газ в блоковете  „1-22 Терес“ и „1-14 Силистар“, разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море,  вече са в ход, след като на 18 април обявата за тях бе публикувана в официалния вестник на Европейския съюз. Това съобщиха от Министерство на енергетиката.

Разрешенията за търсене и проучване ще се издават за петгодишен срок. В конкурсите ще могат да участват както самостоятелни компании, така и обединения от такива. Те трябва да имат поне 150 млн. евро приходи от продажби общо за последните три финансови години.

Офертите на участниците ще бъдат оценявани според предлаганите работни програми и бонуси, както и предвидените средства за опазване на околната среда.

Участниците в надпреварите могат да закупуват конкурсни книжа до 120-ия ден от обнародването на обявите и да подават заявления за участие до 140-ия ден. Офертите се внасят до 155-ия ден от обнародването на конкурсите. Така очакванията сочат, че титуляри на разрешенията за двата блока могат да бъдат избрани в началото на есента.  

Стартирането на конкурсите за търсене и проучване на нефт и природен газ в двата блока е израз на ангажимента на правителството за намаляване на зависимостта на България от внос и разработването на собствени източници на енергийни ресурси. Още от началото на своя мандат правителството декларира, че ще работи за повишаване на енергийната независимост на страната и решението за стартиране на двата конкурса е едно от първите в тази област.

Очакванията на правителството са конкурсите за двата блока да привлекат вниманието на световните лидери в бранша, след като в близост компаниите „Тотал“, ОМВ и „Репсол“ вече проучват блок „Хан Аспарух“.

Експертната общност оценява потенциала за собствен добив на природен газ и нефт в Черно море като много сериозен, имайки предвид оптимистичните резултати от аналогични проучвания в румънски териториални води. Увеличаването на местния добив ще осигури на българските потребители природен газ на конкурентни цени. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Румъния вече спря всякакъв внос на руски газ,а в следващите 2-3 години ще предложи и значителни количества за износ.Ако бяхме пуснали сондажите преди 10-15 г. сега нямаше да ни заплашват със скъп газ,а щяха да ни молят да не им вдигаме транзитните такси.Точно затова е големия зор за тръба на всяка цена,преди да излязат резултатите.

    Коментиран от #2

  • 2 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Само че след 1990 година беше закрито геофизическото предприятие в България и сега АКО се открие газ ТЕРОРИСТИТЕ ще ни го продават на цена няколко пъти по-скъпа от Руснаците.

    Тогава с помощта на Русия развивахме и геоложки и геофизични проучвания.

    Колонизаторите ни задължиха да реформираме-унищожим Българските предприятия за да ни изсмучат всичко, също както редуцираха армията и нарязохме оръжията и сега сме във фактическа окупация.

    А по-долу е готов да затрие България за да намреди на Русия.

    Това се нарича НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО. НАКАЗАНИЕТО ЗА ПРЕДАТЕЛСТВО Е САМО ЕДНО.

    Коментиран от #5

  • 3 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Държавите и териториите богати на въглеводороди,се знаят кои са, от преди 100 и повече години,тези територии са били нападани освобождавани, завоювани отвоювани преразпределяни колонизирани,мачкани и процъфтяващи.За наше съжаление нашата територия от 60-те руснаците от90-те американците търсят и не откриват достатъчни количества.Това което съм чувал от човек вече 80 годишен,които е имал информация за тогавашните проучвания,не само за нефт,а и за др. суровини.По неговите думи след като е проучена северна БГ. и сме започнали да проучваме в близост до румънците,те са ни обвинили,че сме искали да им откраднем от нефта и до румънците са прекратени и проучванията,така ,че ако има нещо ,то ще е близо до румънската граница.
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    Веднага изреваха тролчетата на умряло,умират си от страх.Проучванията в БЪЛГАРСКОТО Черно море са правени 70-те години изцяло от РУСКИ "специалисти",след което резултати са прибрани в Москва и никой не ги е виждал,особено българското общество,а американците не са търсили,защото никой не им даде разрешение,освен за дребни парцели в северна България и въпреки това намериха в Девенци газ,който не могат да добиват,защото набързо им спретнаха мораториум.А относно блоковете в Черно море,никоя компания от ранга на Тотал и ОМВ не отива да сондира,ако няма данни за над 50-60% вероятност за промишлени количества.Вероятноста в Румънския шелф да има такива количества,а в нашия не клони към нула.
  • 5 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    Тъй като цената на руснаците е най-високата в Европа,няма никакъв шанс тази да е дори близка,да не говорим за по висока,освен това могат да минават само през България за транспорт и държавата взима между 20-30% като концесионна такса.А кой е националния предател дето се тръшка за кефа на Газпром си личи без да го показвам.
  • 6 гост

    0 0 Отговор
    Алекс Алексиев смята, че допускането на иранския нефт и газ на световните пазари значително ще усложни живота на руския газов монополист „Газпром“ в Европа: „Иран произвежда въглеводородни горива с много ниска себестойност и след отпадането на част от санкциите срещу Техеран на пазара могат да се появят нови количества, съпътствани от още по-ниски цени в световната търговия с горива“, убеден е експертът по сигурността.

    “Дори само вестта, че подобна поява е възможна, моментално свали цената на нефта по световните борси. Сметката на „Газпром“ отдавна вече е грешна. Кремъл си вкара жесток автогол с арогантния начин по който шантажираше държави като България и Украйна. Говоря най-вече за фиаското на „Южен поток“. За радост, шантажът не успя, а загубите за Русия са огромни и тепърва ще се увеличават с излизането на нови играчи на пазара. В момента спотовите сделки с газ в Лондон вървят на равнища 200 долара за 1000 куб.м, а България купува от „Газпром“ същото количество за 430 долара. Е, още не е измислен монопол, който да удължи живота на подобен парадокс!“, заключава Алекс Алексиев, бивш водещ анализатор в американския Център за стратегически изследвания „Ранд Корпорейшън“.
    Как мислите,ще го бъде ли "Турски поток" при тия цени!!!
  • 7 Бай хой

    0 0 Отговор
    .а си и декламаторите на терористична американска пропаганда.

    Я един гейрбаджия да обясни какви са тия най-скъпи Руски горива на европейският пазар. И защо ЕС се натиска за тях.

    И Руската икономика е във възход въпреки тероризма на вашингтонските санкции в европа. Рублата възвърна половината от загубената си стойност без да отпадат санкциите и без да се вдига цената на петрола. Какво ли ще стане след отпадане на санкциите а те един ден ще паднат.

    Икономиката на сащ е пирамида базирана на спекула и в последната година терористите се правят на улави и не са си преизчислили активите при съвременната цена на сорт брент. Продължават да изчисляват своите активи при цена 100 долара за барел, защото ако направят това което трябва ще им лъснат голите задници и ще стане ясно че се опитват да припечелят от оръжие и войни. Май вече не им стига печатането на салфетки необезпечени с нищо и са принудени да точат собствените си резерви от петрол.

    Коментиран от #11

  • 8 Бай хой

    0 0 Отговор
    За гейрбаджиите предатели да обясня. До 1990 година България имаше едно от най-модерните и мощни геофизични предприятия в Европа и извършвахме проучвания далеч зад граница - северна Аврика, близкият изток, Сибир, Монголия и т.н.

    Подразделенията на това предприятие които се занимаваха с проучване на нерудни изкопаеми ( нефт,газ,въглища,термални води и др.) бяха базирани в Плевен и Варна. Точно те бяха още тогава екипирани изключително с американска геофизична апаратура и компютърни системи.

    Докладите им са ясни още от осемдесетте години на миналият век и сега предателите само продават концесиии на колонизаторите които пък от своя страна ще ни продават полезните изкопаеми на двойни и тройни цени от тези от Русия или ще ги изнасят като златото скъпоценните камъни и другите ценни метали за без пари.
    Справка в момента концисионерите плащат на България 0,16 ПРОЦЕНТА от стойността на добитото злато. Повтарям не 16 процента, а 0.16 процента.

    Цената на тока тогава бе 4ст.за киловат. А сега 30ст. за киловат.

    Бензина излиза 80ст. за литър от Лукойл а заради колонизаторите ни го продават по 230ст за литър. Това е защото разрушиха икономиката и сега държавата се издържа от акцизи. Май не Русия е виновна за тези цени а ЕС и сащ които ни колонизираха и доят в момента.

    Коментиран от #10

  • 9 Бай хой

    0 0 Отговор
    До 1990 година България бе бяла държава и внасяше суровини като петрол, дървен материал, руди.

    Като бяла държава България изнасяше компютри, горива, продукти на химическата, металургичната индустрия,селското стопанство. Български предприятия извършваха строителство по целият свят.

    Сега е точно обратното.Внасяме всичко което в миналото сме произвеждали много по-качествено от внасяното днес.

    Чужди колонизатори източват природните ни ресурси които в миналото сме опазвали и не ни се е налагало да експлоатирали защото бяхме бяла държава.

    И наглеците твърдят че тогава Русия ни е ограбвала. роби.

    Коментиран от #12

  • 10 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    Алоо,я по кротко.Тия може да си ги плямпаш на " инструктажа ".Първо ЕС за нищо не се натиска,а в последните 4 години е намалила употребата на руски газ с над 20% ,а някои държави спряха въобще да внасят,което си е нормално при тая разлика в цените и условията.Второ техника и технологии за дълбоководно проучване и добив има от 15-тина години,така че мощните ти геофизични предприятия само може да са я сънували,но не и да са я имали.Освен това се оказва,че "големите специалисти" дори на суша в северна България са "пропуснали" значителни находища като това в Девенци и кой знае още колко.Дали не са чакали разрешение от Големия брат!!!А тая глупост за бензина по 80ст. няма да мине и в кръчмата.Във цената в момента има 65ст. акциз и 36-38ст. ДДС.Всичко останало е за ЛУКОЙЛ,всеки може да го сметне.
  • 11 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    Чия икономика е във възход казват международните статистики ,а не партийните събрания.А те казват,че САЩ все още са първа икономика,за разлика от Русия,която е последна по БВП и растеж дори в БРИКС,да не говорим за развитите страни.Ако случайно не са ти казали " ръководителите ",САЩ в момента е 8,5 пъти по-голяма икономика от Русия и до 4-5 години дори ще произвеждат повече петрол и газ от нея.Това пише в докладите на всички световни анализатори,дори и руските,ама трябва да четеш,а не да пишеш по опорни точки.
  • 12 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бай хой":

    Искаш ли да ти кажа как точно ни помагаше Русия.Един вагон консерви за един трактор.Тоест 60т първокачествена храна на стойност 70-80000 долара за един куп желязо на стойност 7-8000 долара.Изгодно а,ама за кой!!!
  • 13 Бай хой

    0 0 Отговор
    Гостите да се чувстват в България като у дома си ,но все пак да не забравят че са на гости. И да лъжат с мярка.

    За акциза направо кърти.Гнусна лъжа опашата от всякъде.
    Все пак признаваш че сащ все още догонва Русия по отношение на добива на петролните продукти и вече почти 120 години я настига.

    Миналата година не Русия а сащ изпаднаха във финансов колапс и не можеха да платят заплати на администрацията си. Факт.Безспорен.

    За проучванията на геофизичната ни експедиция не говори защото съм работил във нея и първата работа на колонизаторите след 1990 година бе да я разтурят и обектите да се поемат от австралия, юар, канада.Първите концесионери също бяха италия и австралия. Пропуснати находища няма. Има проучени находища с доказани залежи и затова бе унищожена-реформирана минната индустрия за да се наместят колонизаторите. Край Тополовград се добиваше най-чистият уран в света.
    Понапънете се още малко и заслужете сребърниците на протестна мрежа с по правдоподобна пропаганда.
    Много лесно изчисляваш цената на тракторите на 7-8 хил. долара. В момента колонизаторите ни ги внасят на цени между 300 -600 хиляди долара.

    Коментиран от #14

  • 14 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бай хой":

    Гнусната лъжа за акциза можеш да я прочетеш в закона за акцизите многознайко ,има го на хиляда места,поне си напиши домашното преди да се излагаш.А къде си работил си е твой проблем,но фактите са ясни.Находищата в Девенци и Галата ги няма в никакви данни от великите ти предприятия,а ако ги е имало и са скрити още по-зле.Ако нямаше мораториум на проучванията досега да са намерили още два пъти по толкова.Относно тракторите даже съм ги надценил,макар че това беше официалната им цена ако не знаеш,това също го пише на хиляда места,а тия които са по 300 000 вършат работа за сто руски,така че само от заплати ще си избиеш разликата.А относно добива на петрол Америка е била най-големия производител когато в Русия още са се возили на каруци и си е намалила производството сама,защото има достатъчно други начини да си изкара парите, но винаги е била потребител №1 ,така че сега като стане от вносител износител,познай кой ще изреве.Само да ти кажа,че арабите вече продават в Китай на 35-37 долара,колкото на Русия и трябват само да си плати дълговете за западните сонди.

    Коментиран от #15

  • 15 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Или харесваш боко-тиквата или се правиш на улав и казваш на бялото черно.

    Сравняваш трактори от преди 70 години с днешните. Не знаеш кой е снабдявал целият свят с петролни продукти и къде са добивали нефт братята Нобел.

    И последно в момента цената на добит барел петрол в Русия е между 5 и 7 долара. Тъй като си гербераст и не би могъл да пресметнеш сам попитай някой по-умен кога Русия ще започне да губи от износа на петрол.

    И си отговори на въпроса защо сащ не започнат да изнасят преди да са ликвидирали чуждите производства.

    Коментиран от #16

  • 16 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бай хой":

    Петрол по 5-7 долара в Русия има само в главите на такива като тебе и началниците ти.С толкова не могат даже да го закарат до пристанището.Наистина ли мислиш,че някой ще ти се върже,че е по лесно и евтино да вадиш петрол на полярния кръг при средни температури -35 градуса и да го транспортираш по 5-6000 км през сибир до свястно пристанище,отколкото в Персийския залив,където си излиза почти сам,а пристанището е на 100-200 км. На всичкото отгоре руския е тежък нефт,което значи 25-30% по скъп за преработка,поради което повечето рафинерии го избягват по принцип,та трябва да си купуват и рафинерии рашаните.