Last news in Fakti

27 Април, 2015 09:35 1 067 0

Тексаска търговска група се отправи към Куба

  • куба-
  • сащ-
  • търговско ембарго-
  • ембарго-
  • бизнес-
  • продажби-
  • тексас

Все повече търговци и производители в САЩ стават нетърпеливи по въпроса с ембаргото над Куба

Тексаска търговска група се отправи към Куба - 1
Снимка АП/БТА

Делегация от Тексас пристигна в Куба с надежди да изгради редните позиции за обновените търговски отношения с Карибската нация, която дълго бе изолирана от американското ембарго, съобщава АП.

Вестник "The Dallas Morning News" съобщава, че кацането на делегация в Хавана в неделя е първата Тексаска делегация изпратена в Куба, откакто САЩ и комунистическата островна държава се съгласиха да възстановят дипломатическите си отношения.

Тексаските индустрии, които имат потенциал за разширяване на търговията с Куба включват селското стопанство, авиокомпаниите, горивата, технологиите и туризмът, каза Синтия Томас, президент на базираната в Далас консултантската компания "Три ДименшънСтратеджис" и водач на делегацията.

"Последно посещение бе да направим впечатление и да се представим, да се опознаят един друг, да намерим правилната зона на комфорт и за двете страни", каза тя. "Този път обстановката е много по-различна. Ние разбираме, че кубинците са по-развълнувани да правят бизнес с нас. Ние също сме."

Тексасците са работили в продължение на години, за да положат основата за търговия с Куба. През 2008 г., 24-членна делегация, водена от държавния комисар по селското стопанство от онова време, Тод Стапълс, направи четиридневна търговска мисия за земеделие в Куба. Тексас продаваше селскостопански стоки в Куба за 25 милиона долара на година в момент когато страната се намираше под търговското ембарго на САЩ.

Истинската търговия очаква отмяна на ембаргото - решение, което Конгреса трябва да направи. Със задаващите се президентски кампании и многобройните кубино-американски избиратели в ключовия щат Флорида, за разлика от затоплянето на отношенията с Куба, вдигането на ембаргото не изглежда да на дневен ред.

"Предпочитам да стоя настрана от политическата реторика", каза тексаският производител на пшеница Бен Шолц. "Аз просто искам да се съсредоточа върху продажбата на пшеница, и това е една чудесна възможност, от която мога да се възползвам."

Въпреки всичко тексаските земеделци се надяват на приходи от около 1 млрд. долара на година след свалянето на ембаргото, каза Дуайт Робъртс, президент и главен изпълнителен директор на Асоциацията на оризовите производители в САЩ. "Ние виждаме светлина в края на тунела, но просто не знаем колко дълъг е тунела", каза Робъртс.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА