Last news in Fakti

4 Май, 2015 12:14 1 264 0

Преговорите между Гърция и кредиторите потръгнаха без Варуфакис

  • преговорите-
  • гърция-
  • кредиторите-
  • потръгнаха-
  • варуфакис
Преговорите между Гърция и кредиторите потръгнаха без Варуфакис - 1
Снимка: БТА

Преговорите между Гърция и нейните кредитори изглеждат внезапно разблокирани, въпреки че отново се препъват в “червените линии”, определени от Атина. Това може би е положителният ефект от смяната на координатора от гръцка страна – заместник-министъра Евклидис Цакалото, съобщиха Български новини.

От четвъртък “Брюкселската група”, която обединява представители на Атина, Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) и Международния валутен фонд (МВФ), работят за постигане на споразумение, което да позволи на гърците да се доберат до деблокирането на 7,2 милиарда евро от ЕС в замяна на реформи, задоволяващи нейните кредитори. Много рядък факт след идването на власт на радикалната лява партия СИРИЗА на Алексис Ципрас през януари, е че кредиторите дадоха положителни отзиви в неделя вечерта, а дискусията ще продължи през седмицата с определяния от Атина “втори кръг” на преговорите. Европейски източник определи това удължаване като “добър знак”. Преговорите “са конструктивни, смея дори да кажа окуражаващи”, каза той.

Гръцката страна споделя този оптимизъм. “Открихме, че в Брюкселската група са направени много важни стъпки, които ни приближават до сключването на споразумение”, посочи след това правителствен източник. Според него “целта на всички страни е да има споразумение през май на ниво Брюкселска група”. Атина се надява, че един успех на кръга на преговорите в Брюкселската група, който приключва в сряда, може да “доведе до признаването от страна на еврогрупата (финансовите министри на еврозоната) на постигане на значителен напредък”, и следователно до отпускането на пари. Причината за подобряването на климата на дискусиите изглежда до голяма степен се дължи на промените в екипа направени от Ципрас в преговарящия екип с издигането на първа линия на Евклидис Цакалотос, заместник-министър на външните работи, отговарящ за икономическите въпроси. Повече никой в Брюксел наистина, не изглежда, че може да понася министъра на финансите и шоумен Янис Варуфакис, който очевидно по-бързо пуска в Туитър усещането си, че вдъхновява омраза у своите колеги.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА