4 Май, 2015 12:26 3 096 0

Старата песен

  • старата песен-
  • владислав хаджидинев-
  • пиб-
  • първа инвестиционна банка

Напрежение върху пазарите на акции

Напрежение върху пазарите на акции. Европейският индекс Euro Stoxx 50, започна седмицата силно, но от сряда до петък стойността му се сгромоляса и завърши със седмичен резултат от -2.65 процента. Американският му аналог – индексът S&P 500 – демонстрира повече устойчивост и приключи седмицата с -0.44 процента. Това се казва в седмичния коментар на Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.

Свежи ябълки

От години финансовите резултати на Apple силно привличат вниманието на пазарите и се тълкуват едва ли не като алтернативен барометър за състоянието на американската икономика. Добрата новина този път е, че през първото тримесечие на годината компанията отчита страхотни резултати. Всъщност, говорим за вторите най-добри тримесечни резултати в историята на компанията.

Продажбите през тримесечието достигат $58 милиарда, което е с около 27 процента повече спрямо същият период от миналата година. Нетната печалба нараства с 40 процента до $13.6 милиарда, което прави печалба на акция от $2.33. За капак – Apple е взела решение да увеличи размера на програмата си за обратно изкупуване на акции до $140 милиарда и също да увеличи размера на дивидента си до $0.52 на акция.

(Ако резултатите на Apple наистина са представителни за общото състояние на американската икономика, то тогава – WOW! – ситуацията наистина трябва да е много добра. Вероятно обаче нещата са малко по-сложни.)

Цената на акциите на Apple през седмицата удари исторически рекордна стойност от $134.54, но след обявяването на резултатите, инвеститори разпродадоха позиции и акциите приключиха седмицата с резултат от -1.02 процента. Това се случва често при публикуване на финансови резултати и със сигурност не бива да се тълкува като лош знак. От началото на годината акциите на Apple са нараснали с повече от 15 процента, а потенциалът за растеж все още го има.

Ципрас гъркът

Преди две седмици се очакваше гръцкото правителство да представи пред  европейските финансови министри план с реформи, като условие за получаване на нова порция спасителни заеми. Не беше представено нищо. Миналата седмица се създаде очакване, че до вчера (неделя), Гърция все пак ще покаже някакво сериозно намерение, облечено като план. И този път нищо.

Сега, очакванията за финална сделка между гръцкото правителство и кредиторите й, са изместени до края на месец май. Твърди се, че правителството все още има в наличност достатъчно пари за да върне кредити за около 200 млн. евро на Международния Валутен Фонд (МВФ) до 6 май.

Всичко това може би изглежда невероятно. Особено като се има предвид, че рискът Гърция да изпадне в несъстоятелност и да бъде принудена да напусне еврозоната се увеличава от ден на ден. И тук се сещам за Зорба Гъркът, който казва: „Човек има нужда от малко лудост, иначе никога няма да посмее да среже въжето и да е свободен.”

Action Plan

Гръцкият проблем, е проблем за европейските финансови пазари и колкото повече време се губи, толкова по-лошо. Възможно е липсата на конкретно решение да окаже негативно влияние върху Euro Stoxx 50, но индексът на този етап изглежда в добра форма и понижението от миналата седмица вероятно ще остане ограничено (до 3500 точки).

По отношение на пазарите на акции в Америка, картината изглежда малко по-различно. Индексът S&P 500 е много близо до най-високите си исторически стойности (от 2125 точки) и от средата на февруари прави опити решително да надскочи това ниво.

Катализатор за подобно събитие могат да бъдат добри корпоративни резултати, като тези на Apple и (или) сигнали от страна на Федералния Резерв на САЩ (Фед), че лихвите в САЩ ще останат рекордно ниски поне до края на тази година. И двете опции са на масата, следователно вероятността S&P 500 до постигне нова рекордна стойност е реална.

Важно пояснение: Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага. В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори. Всички права запазени!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА