Last news in Fakti

22 Май, 2015 10:54 20 762 15

Да загубиш 15 млрд. USD за няколко минути

  • акции-
  • загуба-
  • китай

Буквално за няколко минути най-богатият човек в Китай – Ли Хиджун, загуби половината от състоянието си. Причината е, че компанията му за производство на слънчеви батерии фалира и то буквално за минути. Това е нагледно доказателство как акции, чиято цена расте невероятно бързо, мигновено могат да се превърнат в ненужни хартийки.

Акциите на въпросната компания са загубили 47% от стойността си за няколко минути на борсата в Хонконг. Хиджун е собственик на 80% от Hanergy, чиято обща загуба е 18.6 млрд. USD.

Последваха още два мощни срива – на Goldin Financial и Goldin Properties. Те са собственост на милиардера Пан Сутонг, който загуби 40% от тях в рамките на един ден.

„Това е принципът на доминото. Инвеститорите бързат да вземат печалбите и масово започват да продават акции. Обхваща ги паника – стандартна ситуация на пазара”, обяснява Ник Ченг, главен трейдър в Хонконг.

В момента акциите на борсата в Хонконг, които са поскъпвали с бързи темпове, се обезценяват още по-бързо от периода им на поскъпване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аврам бакалина

    4 1 Отговор
    то хората са го казали-от където дошло там и отишло! бълха го охапала ние да му мислим че нищо не идва а само си отива и накрая само бълхите май остават които няма и какво да хапят!
  • 2 европеец

    2 1 Отговор
    стойността на акциите може въобще да не съвпада с реалността - заповодите на китаеца както работиха, така и продължават да работят, боли го на колко го оценяват разни "експерти"

    Коментиран от #9

  • 3 Миро

    0 2 Отговор
    Това на снимката не е Ли Хиджун ами Чен Суан Гуан, известен китайски русофил, който бе хванат в педофилия, но намесата на Путин потули случая

    Коментиран от #6

  • 4 бд

    0 1 Отговор
    Браво на играча.
  • 5 Кобрата

    0 0 Отговор
    Ами така е, като паднеш от високо повече боли. Колкото по-отвисоко полкова по-зле. Нека сега да видят какво е. Обикновените хора като нямат нищо и работят само за заплата месец за месец, какво да кажат?
  • 6 КунфуСу

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Миро ":

    Какво значение има дали е Ли ,Чу, МУ та те си приличат като две капки вода,Не зная на паспортите как ги различават

    Коментиран от #11

  • 7 фькд

    0 0 Отговор
    .......мъчно ни стана за това китайче,а най много се просъзихме за нашите,български БИЗНЕСМЕНИ,какво ли ги очаква!...................................в БЪЛГАРИЯ няма курупция!,но се чу отвъден глас............ИМА КУРШУМ!от упор разбира се!ако смърта им е бавна,ще имат възможност да анализират"прекрасното си преживяване"!
  • 8 шофьорът

    0 0 Отговор
    Мен пък ме преследват само кредитори, какво са ме харесали толкова? Пари нямам!Спирам, че салата ми е била готова.
  • 9 насегамису пису

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "европеец":

    Ти недей! В статията се казва, че компанията е фалирала именно по този начин - акциите са производни на капитала на фирмата. После никой няма да ти заеме, никой няма да купи, а акциите са след облигациите в реда на овъзмездяване на кредиторите с имущество на фирмата.

    Хубавото е друго - собственикът губи инвестицията си,но не отговаря с личното си имущество. Отделно, опитът му като инвеститор и предприемач му дава възможност да се хване другаде като генерален мениджър или изпълнителен директор. Казвам го по повод "усещането" на обикновените хора!

    Абе, случват се тези неща в бизнеса и живота....
  • 10 и аз

    0 0 Отговор
    ееее, това да му е проблема..ще го преживее..
    останали му едни 15 милиарда - стигат му.
  • 11 хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "КунфуСу":

    ами те като дойдат тука и викат - всички си приличате, как се познавате един друг?-:)))

    Коментиран от #12

  • 12 раптор

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "хахаха":

    Е как така всички си приличаме? Ние имаме 1во доста различни форми на лицето и очите! Отличаващи се коренно по между ни! После имаме различни цветове на кожата, очите и косата! Различаваме се по габаритите ни много повече от тях! Няма как да стане пич! Жълтурите действително са безлики народи! И ако ние не можем да ги отличаваме, това не значи, че същото правило важи за тях! В никакъв случай!

    Коментиран от #13

  • 13 Ман Го Дже Ри от делтата на Ориноко

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "раптор":

    Това с "неразличимите" едно от друго лица е направо смешно! Познават се и още как! Дори в Европа и Северна Америка има такива "фотороботи" за лица, които се издирват, където се указват очи, черти на лице, коси, брадичка, абе, физическо описание на извършителя на престъпление или издирвания.

    Лично аз намирам различните лица просто за различни, но срещам японци, корейци, китайци и виетнамци всеки ден, така че се вижда добре разликата. А, и имах гаджета от Азия...

    Предполагам, човекът си направи с това шега! Както с неграта - уж всичките еднакви, пък едните по-тъмни, другите по-светли, едните по-високи, другите по-ниски... Тутсита, хутсита, зулу...
  • 14 Миусука Мъдата

    0 0 Отговор
    Какво ще прави сега само с 15 милиарда в джоба :( Хич не го облазявам човека :(
  • 15 Мунчо

    0 0 Отговор
    Един купил хартии(акции) и забогатял,на друг му фалирала фабриката и ще се застреля! Кво до прайш,пазарна икономика!