Last news in Fakti

25 Май, 2015 16:04 1 512 8

България държи да запази добрите си икономически връзки с Русия

  • българия-
  • добри-
  • икономически-
  • връзки-
  • русия

Лукарски и Лихачов се обединиха около мнението, че политическата ситуация не трябва да бъде пречка за развитието на икономическите отношения между двете страни

"България държи да запази традиционно добрите си икономически отношения с Русия.“ Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща на ръководената от него делегация с първия заместник-министър на икономическото развитие Алексей Лихачов, която се проведе в Москва вчера.

От своя страна Лихачов изрази мнение, че политическата ситуация не трябва да бъде пречка за развитието на икономическите отношения между Руската Федерация и България. Той отбеляза, че бизнесът от двете страни има интерес традиционно добрите ни връзки да се запазят.

Според цитирани от него данни инвестиционният стокообмен между Русия и България възлиза на 3 млрд. щатски долара, но заедно с частните инвестиции на руски граждани в недвижимости в България надхвърля 5 млрд. щатски долара.

„От особена важност за добрите отношения е да има редовно провеждане на заседания на Междуправителствената комисия за икономическо и научно техническо сътрудничество“, каза още Лихачов.

Лукарски се съгласи, че това, че комисията не се е събирала от 2011 г. е пречка и предложи следващото заседание да е в края на октомври или средата на ноември в София и да бъде съпътствано с бизнес форум.

Лихачов прие предложението и бе категоричен, че това ще даде добър сигнал за руския бизнес. Той увери, че до две седмици руската страна ще определи своя съпредседател на комисията. От българска страна това са Лукарски и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Лихачов предложи преди заседанието да има среща на съпредседателите. Договорено беше също да се сформират подкомисии за отделните руски региони.

По-късно Лукарски откри изложбена експозиция на българското машиностроене в Центъра на промишлеността на Република България в Москва и участва в отбелязването на 30-годишнината от откриването му. Центърът има важната мисия да бъде структура, която демонстрира потенциала на българския бизнес в Русия и е инструмент в негова подкрепа.

Лукарски е на двудневно работно посещение в Москва, заедно със зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева, председателя на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев и директора на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева.

Във водената от Лукарски делегация са и 40 български фирми. Дванадесет от тях са част от търговска мисия, която включва двустранни срещи и посещение на международната специализирана изложба „Металообработка 2015”, Москва. Мисията се организира от ИАНМСП по проект по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007–2013 г. и цели насърчаване на експортния потенциал на българските предприятия.

На 26 май Лукарски ще открие бизнес форум с участието на български и руски фирми. В рамките на форума изпълнителният директор на ИАНМСП Мариета Захариева ще подпише споразумение за сътрудничество с Московската федерация на предприемачите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Добрите връзки ще се запазят, ако нашите управници престанат да ни настройват против РУСИЯ. Руснаците не казват нищо за нас, защото ни обичат.
  • 2 гражданин

    0 0 Отговор
    Ха така а дано бъде и пребъде.
  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор
    България искаше и "Южен поток",но по европейските правила.България искаше и "Белене",но...Как да "эапаэим добрите си икон връэки" с Русия,след като Европа и САЩ са наложили тотално ембарго на тая държадва,а ние сме член на ЕС?!И така ще бъде докато русноцшти върнат откъснатите от Украйна територии,а те явно нямат такова намерение.Та эа какъв дявол Лукарски е там и Лихачов му стиска ръката,след като конфликта се эадълбочава вместо обратното?
  • 4 Кобрата

    0 0 Отговор
    Късно се сетиха. До вчера лаеха и ни настройваха срещу Русия, а сега искат да поддържат добри отношения. Смениха руската техника с американска и какво ли още не. Да ама руската техника е 100 пъти по-добра от американските боклуци, които се използват в момента...
  • 5 мецо

    0 0 Отговор
    Обичали ни...
    Слез на земята момче!
    Никой не обича никого - всичко е игра и въпрос на интереси!
  • 6 реформатор на деформаторите

    0 0 Отговор
    Добрите връзки ще се запазят , когато Плев., Лук., Кън, Бор. , метастазите на Кост. , а дори вече и Станиш., се ометат от българската политика! Не може да лаеш срещу една велика държава, за да се харесаш на господарите си, и да очакваш тя да е благосклонна към България. За съжаление на тия не им пука , заети са с усвояване на 16 000 000 000 , а негативите от политиката с русия и плащането на този дълг ще го оставят на нашите деца и внуци ! Нашите , не техните!!! Българи събудете се ! Ако искате и след 20 години тук да се говори на български, това трябва да се измете! Време е вече да престанем да се дъжим като Гяури!!!
  • 7 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    на този етап нищо няма да се случи в положителен аспект.докато путин управлява русия ще бъде в изолация и пред переспективата русия или останалия свят ,всеки ще предпочете света,дори и държавите извън ес.
  • 8 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    А аз си мислих,че сме с руснаците във воина,поне това разбрах от нашите министри.Как беше „Хибридна воина„, „Агресия„,и др.Даже си извадих пушките от касата и ги протрих,че знам ли,то сега в нашата армия и оръжие може да няма,за мен.То танкове се рязаха,ракети ,пак само руснаците ще са виновни.Сега ги гледам министрите в Москва за за „добри връзки„ говорят,а сега разбери,какво става.