Last news in Fakti

27 Май, 2015 14:22 805 0

ЕЦБ не вдигна тавана за помощта за Гърция

  • ецб-
  • гърция-
  • банки-
  • помощ-
  • ela

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна тавана на Механизма за спешна ликвидност (фонда ELA).

Само преди седмица той беше вдигнат с нови 200 млн. евро до над 80 млрд. евро.

Банките в Гърция се справят благодарение на програмата за Спешна ликвидна помощ (Emergency Liduidity Assistance – ELA). Тя им позволява да получат краткосрочна ликвидност срещу обезпечение.

Ако гръцките финансови институции на дадена страна - членка на еврозоната загубят достъп до нормалните кредитни инструменти на ЕЦБ, тогава ELA остава последното място, от което търговските банки могат да получат спешна ликвидна подкрепа.

Проблемът е, че ресурсът на обезпечение, с което гръцките банки разполагат, е на път да се изчерпа. А когато това се случи, ако разбира се случи, то гръцките банки просто няма да могат да функционират и ще се създаде риск от несъстоятелност в целия сектор.

ЕЦБ вече не приема гръцки облигации като обезпечение.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА