Last news in Fakti

27 Май, 2015 18:30 1 170 0

Китайска делегация проучва възможностите за инвестиции у нас

  • китайска-
  • делегация-
  • проучва-
  • възможностите-
  • инвестиции

България от всички страни членки на ЕС има традиционно най-добри връзки с Китай, заяви Божидар Лукарски

„България от всички страни членки на ЕС има традиционно най-добри връзки с Китай и мисля, че реализирането на потенциални китайски инвестиции в Европа през България би било най-естественото нещо“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на проведена днес среща с китайска делегация, включваща представители на местното правителство на гр. Циндао, провинция Шандун и на водещи компании от „Свободна търговска зона Циндао“. Делегацията пристигна в България за проучване на възможностите за инвестиции у нас.

В рамките на визитата те ще посетят „Евро–китайска зона за икономическо развитие“, която е част от  „Тракия икономическа зона“. Делегацията ще се запознае с възможностите на Летище Пловдив и пристанищата във Варна и Бургас, както и ще се срещнат с областния управител на Пловдив Розалин Петков и кмета на Пловдив Иван Тотев.

Лукарски приветства китайската делегация и посочи, че българското правителство и в частност Министерство на икономиката имат интерес от привличането на китайски инвестиции в страната. Той посочи, че освен добрите отношения между двете държави България предлага и много добри условия за инвестиции, а данъчната ни политика е една от най-благоприятните в ЕС. Той изрази надежда, че китайската страна ще намери интересни проекти у нас и съвсем скоро нови китайски инвеститори ще се присъединят близо 120-те чуждестранни компании, които в момента оперират в „Тракия икономическа зона“.

„Бих искал да Ви уверя, че посещението Ви в зоната среща нашата подкрепа и се надявам Вашите планове  и нашата визия да намерят обща основа“, заяви Лукарски.

„Страните ни имат приятелски отношения и това не е случайно“, заяви Ванг Хуайуе, политически ръководител на партията в Циндао и директор на „Свободна търговска зона Циндао“. Зоната е получила от китайското правителство статут да работи по изпълнение на стратегията - „Пътят на коприната“ за изнасяне на инвестиции предимно в държави от Централна и Източна Европа. Той посочи, че от 2000 г. насам статистиката свидетелства за динамично развитие в търговските и културни отношения между България и Китай.

„Това се изразява и във факта, че видни китайски бизнесмени оперират успешно в България и това създава мост за развитие на отношенията“, допълни Ванг Хуайуе. По негови думи именно впечатленията на тези бизнесмени популяризират България като инвестиционна дестинация в Китай и предоставят информация от първа ръка на потенциални инвеститори, насочили погледа си към Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА