Last news in Fakti

28 Май, 2015 14:21 1 032 5

Патриотите искат правила за избор на шеф на БНБ

  • патриотите-
  • бсп-
  • абв-
  • атака-
  • бдц-
  • правила-
  • избор-
  • шеф-
  • бдц

Инициативата на Патриотите е подкрепена и от депутати от парламентарните групи на БСП, АБВ, Атака и БДЦ.

На пресконференция в Народното събрание депутатите от Патриотичния фронт Емил Димитров – Ревизоро и Христиан Митев оповестиха, че са внесли предложение за изготвяне на правила и процедура във връзка с избор на управител на Българската народна банка.

Инициативата на Патриотите е подкрепена и от депутати от парламентарните групи на БСП, АБВ, Атака и БДЦ.  Общо 16 народни представители са се подписали под предложението, което вече е внесено в деловодството на парламента.

Според Емил Димитров в момента се подхожда по изключително несериозен начин. Няма обявени правила и процедура за приемане на документите на кандидатите за управител на БНБ. В момент шефът на финансовата комисия Менда Стоянова развежда един кандидат – Димитър Радев, и го представя пред различните парламентарни групи. Трябва ли да познаваш лично г-жа Стоянова, за да може да кандидатстваш за длъжността, запита той.

Редно е да има 14-дневен срок за прием на документи на кандидати за гуверньор на БНБ, които да се подадат по съответния ред, посочи Димитров.  Трябва да има и изисквания за представяне на концепция за управлението на Банката, защото тя ще се разпорежда със съществуващите в страната 29 банки. А също да бъде представен и екип от кандидата, допълни депутатът от ПФ.

Освен това, според народните представители от Патриотичния фронт, трябва да има изработени правила как да се действа, ако управителят на БНБ не изпълнява качествено функциите си. Те напомниха за патовата ситуация от лятото с Иван Искров и скандала „КТБ“.

Ние искаме да се случи най-добрия информиран избор и това може да стане само с наличието на ясни процедурни правила, посочи Емил Димитров. Запитан за представяния от ГЕРБ кандидат за поста Ревизоро обясни, че коментарът му по основни въпроси е било крайно незадоволително. Според него това може да е знак, че този кандидат не познава добре ситуацията.

Днес народните представители от Български демократичен център се срещнаха  с предложения кандидат за управител на Българска народна банка – Димитър Радев. На срещата присъства и Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси. На срещата присъстваха народните представители д-р Красимира Ковачка, Стефан Кенов, Чавдар Пейчев и Кънчо Филипов от Политическа партия „Български демократичен център“, Георги Ковачев от сдружение „Бъдеще и развитие за България“, Румен Йончев и Явор Хайтов от Земеделски народен съюз.

Следващата седмица, след заседание на групата ще бъде решено дали кандидатурата на г-н Радев ще бъде подкрепена.

Предишните дни Димитър Радев се срещна и с Реформаторите, които одобриха кандидатурата му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    0 0 Отговор
    Навремето така разхождаха мечките по съборите но след като ги прибраха в резервата започнаха да по този начин да представят кандидатите за високи държавни постове.
    Идеята на Ревизоро е много правилна . Възхищавам се на това че за пръв път по голямата част от ПГвкл.и АТАКА да подкрепят предложение внесено от патриотите.
  • 2 22ее22

    0 0 Отговор
    Само аз ли имам някакво дежавю с назначаването за 2-ри мандат на Искров и при него нямаше конкурс и беше назначен само за няколко часа от Парламента. С този Радев се прави същото.

    Коментиран от #3

  • 3 Kris

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "22ее22":

    Да бе, вярно. Онзи ден кацна от Щатите, вчера кака Менда го разходи по партиите, утре искат да го назначават.
  • 4 Вили

    0 0 Отговор
    Ей едни мислещи хора да има в този парламент. Есвествено, че трябва да има правила за избор на говерньор и реално съревнование между кандидатите. А не един кандидат да се води за ръчичка и да се обеснява, че бил фаворит за поста. А спрямо кой е фаворит, кои са другите кандидатури? А да, извинявам се няма такива. Този ни е единствената опция. Никога не е работил в банка, а ще управялва банковия надзор. Със същия успех можем да го сложим и министър на МВР.
  • 5 onq s konq

    0 0 Отговор
    Интересно эащо преди под "патриоти" се раэбираше партия "Атака",а вече това проэвище не им се вменява от обществото?Можеби эащото са еволюирали в "русофили"...което иэобщо не се връэва с патриотиэъм...!