Last news in Fakti

29 Май, 2015 09:37 6 653 0

95 български фирми развиват дейност в Германия

  • българия-
  • германия-
  • инвестиции-
  • гбитк

Когато става дума за инвестиции между България и Германия в 99% от случаите имаме предвид германски компании да развиват дейност у нас. Трудно бихме си представили български фирми да оперират на територията на Федералната република. В действителност, обаче такива компании съществуват. Към 2014 г. техният брой е 95, като 25 от тях са в провинция Бавария. По 20 фирми има територията на Хесен, Берлин, Северен Рейн-Вестфалиея. 10 са в Баден-Вюртемберг, 5 в Долна Саксония. Данните бяха изнесени по времена на информационна среща на тема „Франкфурт на Одер и Айзенхютенщат – шанс за български фирми”. На нея около 50 представители на български компании бяха запознати с възможностите зареализиране на бизнес в най-източната част на Германия – регион с най-висок процент на субсидиране на инвестиционни разходи. Срещата беше организирана от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

Айзенхютенщат е модерен индустриален център, въпреки че градът е сравнително млад (основан е преди 65 години). Сред най-големите чуждестранни  компании, които са разположени там, са „Асерол миртал". В момента друго предприятие реализира инвестиция в размер на 85 млн. EUR в завод за разглобяване. „Големите предприятия имат нужда от квалифицирана работна ръка. Това е проблем като се има предвид, че през последните години броят на населението в града ни е намалял почти двойно. Дефакто следващото поколение квалифицирани служители трябва да дойдат от други населени места”, каза по време на представянето на Айзенхютенщат неговия кмет – Дагмар Пюшер.

Традиции в образованието, най-вече в областта на счетоводството, са сред предимствата на Франкфурт на Одер. „Гадът се намира в близост до Берлин. Разполагаме с добра инфраструктура и сме отлично географски позиционирани, което може да се използва от компаниите, установили се в нашия град, за навлизане на западноевропейски пазари”, каза Марио Кваст, икономически съветник към общината на Франкфурт на Одер. Трите неща, с които градът е известен, са в областта на хранително вкусовата промишленост. Там се произвеждат по 750 000 броя кнедли на ден, в него е разположена една от най-големите пивоварни в страната, а също така той е един от най-големите производители на ябълки във Федералната република.

По отношение на българските преки инвестиции в Германия, те възлизат на 8.8 млн. EUR за 2014 г., сочат данните на БНБ. Федералната република се нарежда на шесто място сред дестинациите на български инвестиции в чужбина. На първо са САЩ с 30.4 млн. EUR. На втора и трета позиция са Сърбия и Румъния, съответно с 29.9 млн. EUR и 20.4 млн. EUR.

България е повече позната сред източните германски провинции и по-малко сред западните. "Общата ни задача като Камара, и като институции, и като министерства, е да пропагандираме България, така че тя да става по-интересно място за бизнес инвестиции", коментира д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК.

Брой на български фирми в Германия по провинции

10 значими български фирми в Германия (по брой служители)

Български инвестиции в Германия (в млн. EUR)*

* данните са със знак "-", тъй като БНБ ги квалифицира като износ

ТОП 10 на държавите, в които България инвестира

Източник: БНБ

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА