Last news in Fakti

29 Май, 2015 11:11 1 499 0

БЕХ: Държавата да купи „Цанков камък“ от НЕК за 933 млн. лв.

  • бех-
  • цанков камък-
  • нек

Изкупуването ще осигури свежи пари и ще спести значителни разходи за лихви

Вместо Българският енергиен холдинг (БЕХ) да тегли 1 млрд. лв. кредит, за да може НЕК да се разплати с двете американски централи, държавата трябва да плати на електрокомпанията стойността на яз. „Цанков камък“ и обходния път.

Тази схема е описал изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен. Той е заявил това на закрито заседание на временната анкетна парламентарна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката.

„Това искане е много правилно. Държавата е задължила НЕК да изгради този обект и е редно да го плати“, коментира депутатът от „Атака“ Меглена Ташева, цитирана от в. „Преса“.

Финансовият отчет на НЕК за 2014 г. посочва, че компанията стопанисва активи с балансова стойност около 933 млн. лв., които са обявени за публична държавна собственост по Закона за водите .

„Не са предприети действия от българските власти по отношение на бъдещата собственост и експлоатация на посочените активи“, отбелязва отчетът.

Изкупуването на „Цанков камък“ от държавата ще осигури свежи пари и ще спести значителни разходи за лихви по евентуални заеми най-малко 45 млн. лв. годишно за 1 млрд. лв. кредитен ресурс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА