Last news in Fakti

29 Май, 2015 12:15 984 2

Спад в производствената инфлация

  • нси-
  • производство-
  • инфлация-
  • стоки

Производствената инфлация през месец април е намаляла както в сравнение с предния месец, така и със същия период през 2013 г, съобщават от пресцентъра на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2015 г. е с 0.4% под равнището от предходния месец. Намаление на заводските цени е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.1%, и в преработващата промишленост - с 0.2%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение - с 2.1%.

Общата производствена инфлация през април 2015 г. намалява с 0.7% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 0.8%, в преработващата промишленост - с 0.6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.9%.

В преработващата промишленост намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на химични продукти - с 0.9%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0.6%, а нарастване е отчетено при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 1.9%, и при производството на тютюневи изделия - с 1.8%.

Производствената инфлация на вътрешния пазар през април 2015 г. спада с 0.6% в сравнение със същия месец на 2014 година. Намаление на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 3.5%, а увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 6.6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.7%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Това ли можем да правим дадено на снимката? Това и децата го правят. Страшна икономика имаме. Ще дойде ден когато нашите децата ще разберат, че при социализма наистина имаше работеща за тогавашното време икономика в БЪЛГАРИЯ. Трябваше и само обновление, свежи инвестиции а не унищожение.
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Естествено че имаше работеща икономика,эащото имаше работещи хора...БЕЭПЛАТНО!5 дни в седмицата эа жълти стотинки эа държавата,6-тият т.н. "съботник" пък съвсем беэ хич."Проходът на Републиката" пък бе строен от бригадири абс беэплатно-само срешу една боб чорба и обещания эа светло бъдеще при комуниэмаЕ...и грамоти имаше в иэобилиече и някоя эначка "эа особени эаслуги и себеотрицателен труд".А бленуваното ти "обновление" дойде веднага след 10 Ноември-в лицето на децата и внуците на червените велможи.Това е с две думи драги.И не ми се прай на "неэнайко",эащото мн добре энаеш как са стояли нещата,но си нижеш думичките...пък ако мине!!!