Last news in Fakti

30 Май, 2015 11:43 1 236 3

Горанов чака Искров да подаде оставка

  • горанов-
  • искров-
  • оставка-
  • бнб

България e домакин на международна среща с участието на експерти от Международния валутен фонд и Световната банка

Чувал съм заявка от управителя на БНБ Иван Искров, че ако има подкрепа за нов управител на Централната банка, ще си подаде оставката. Скоро ще има възможност да покаже дали това, което е заявявал, е готов да го реализира.

Така министърът на финансите Владислав Горанов коментира номинациите за нов управител на БНБ, предаде bTV.

Той подчерта, че представеният вече в парламента Димитър Радев е кандидатурата, която за ГЕРБ е най-удачна за управител на БНБ. „За съжаление скамейката на подходящи за централни банкери не е дълга, през месеците от последната година са водени са разговори с десетки хора и ние сме застанали зад най-подходящия”, заяви Горанов.

Относно заместника на поста подуправител на БНБ с ресор Банков надзор Горанов каза, че се обсъждат кандидатури, но още е рано да се обяви конкретно име. От управителя на БНБ ще зависят предложенията за останалите портфейли в банката, коментира финансовият министър.

Днес Владислав Горанов и Иван Искров се засякоха на редовната среща на групата страни в Международния валутен фонд и в организациите от групата на Световната банка, в която участваха.

България e домакин на международна среща с участието на експерти от Международния валутен фонд и Световната банка. На ротационен принцип, страната ни посреща представителите на държавите, с които попада в една група, в рамките на двете големи международни организации. 

В рамките на членството си в МВФ и в организациите от Групата на Световната банка България принадлежи към група от държави, интересите на които се представляват от общ изпълнителен директор. Затова специално за срещата у нас ще бъдат Мено Снел от Международния валутен фонд и Франк Хеемскерк от Световната банка. Те защитават интересите на страните, обединени в различни групи в двете организации.

В нашата група са 15 държави, сред които са Румъния, Украйна, Белгия и Люксембург. Групата се допълва от Армения, Босна и Херцеговина, Хърватска, Кипър, Грузия, Израел, Македония, Молдова, Черна гора и Нидерландия. Съгласно установената практика, страните от групата провеждат редовни заседания с домакин - страна-членка, които се използват като възможност за дискусии и размяна на мнения и позиции по въпроси от общ интерес.

Предишната подобна среща у нас беше 1999-а година. На високо ниво в институциите страна ни е представлявана и от финансовия министър Владислав Горанов и гуверньора на БНБ Иван Искров.

По темата с новия силен човек в БНБ, Иван Искров беше по-лаконичен: "Не е важно дали аз харесвам кандидата за поста. Важно е достатъчен брой народни представители да я одобрят".

Гуверньорът каза, че съвсем скоро ще има възможност да се произнесе по въпроса с оставката си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рокфелер

    0 0 Отговор
    Ей,ще доживея да съм свидетел,че този нахален,циничен гьонсурат комсомолец Искров да изчезне от банковата система.
  • 2 НАСКО

    0 0 Отговор
    ЩОМ МЕНТА ПРЕДЛАГА НЕ Е НА ДОБРЕ
  • 3 Календарски

    0 0 Отговор
    Махмурлука от снощи го държи още!