Last news in Fakti

19 Юни, 2015 12:13 949 0

България и Македония ще работят за активизиране на икономическото сътрудничество

  • българия-
  • македония-
  • активизиране-
  • икономическото сътрудничество

Македония има 13 свободни зони, които предлагат конкурентни условия за инвестиции на тези в държавите от ЕС

Активизиране на търговско-икономическите отношения между България и Македония договориха на среща днес министърът на икономиката Божидар Лукарски и министърът на икономиката на Македония Беким Незири, който е в София за участие в Икономическия форум за Югоизточна Европа.

Незири изрази надежда, че политическата криза в Македония бързо ще отмине, тъй като тя дава негативно отражение върху икономиката и планираните инвестиции в страната. В същото време той отчете, че търговският обмен между двете страни е на традиционно добро ниво, но е далеч от потенциала си. “България е на 6-то място сред търговските партньори на Македония, но смятаме, че може много повече да се направи и България може да заеме второ място”, каза Незири.

“Ние на Балканите често гледаме надалеч, а не виждаме съседите си”, отбеляза  Лукарски. Той също изрази мнение, че търговските отношения с югозападната ни съседка имат по-добри възможности за развитие. Лукарски запозна колегата си с икономическата среда в България, като посочи, че благодарение на постигнатата политическа стабилност има съживяване на икономиката. През първото тримесечие на годината има по-голям икономически растеж от очакваното и той достига 2 на сто. Близо 3.5 пъти нарастват чуждестранните инвестиции в страната ни за първото тримесечие, ръстът на износа за четиримесечието е над  12 на сто. Същевременно отбелязваме намаление на безработицата с 3 на сто.

Двамата министри се ангажираха да работят за провеждане до края на годината на заседание на смесената комисия за икономическо сътрудничество между двете страни. Комисията  не е заседавала от формирането си през 2012 г. По време на сесията бе договорено да бъде проведен българо-македонски бизнес форум.

Незири отбеляза, че добре работи създадената македоно-българска стопанска камара, но основно дейността й е концентрирана в сътрудничество в областта на туризма. За подобряване на връзките в други сфери, според него голям принос би имало провеждане на съвместен бизнес форум. Той подчерта, че Македония има 13 свободни зони, които предлагат конкурентни условия за инвестиции на тези в държавите от ЕС.  Незири покани министър Лукарски на официално посещение в Скопие.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА