3 Юли, 2015 17:08 1 795 3

Пътна карта за реформи в енергетиката ще бъдe внесенa в НС

  • нс-
  • бойко борисов-
  • енергетика-
  • работодатели-
  • бизнес

Правителството и работодателските организации ще предложат на КЕВР механизми за запазване на енергийните цени до 1 януари 2016 г.

Ръководителите на национално представителните работодателски организации (АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ) се срещнаха днес с министър-председателя Бойко Борисов във връзка с проблемите в българската енергетика, довели до протести на фирмите в цялата страна. В срещата участваха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите Томислав Дончев, Божидар Лукарски, Теменужка Петкова и Владислав Горанов.

По време на срещата бяха обсъдени три основни групи въпроси. Първите бяха свързани с последните предложения за промени в енергийните цени; Вторите - с общите въпроси на ценообразуването в сектор „Енергетика“, вкл. намаляване на цената на енергията за енергоинтензивните индустрии, облагане на износа на енергия и цената на енергията, произведена чрез когенерация; и третите с необходимостта от генерални промени в сектор „Енергетика“ с цел преодоляване на натрупаните деформации и въвеждане на ефективен енергиен пазар, вкл. борсова търговия на енергия.

Участниците в срещата постигнаха споразумение за следното:

1. До 24 юли т. г. в Народното събрание да бъде внесена за обсъждане Пътна карта на реформите в енергетиката, съпроводена от конкретни предложения за нормативни промени (вкл. в Закона за енергетиката и в Закона за ВЕИ). С изработването на документа се ангажираха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

2. Да бъдат представени на КЕВР идентифицираните по време на днешната среща възможности за постигане на икономии в сектор „Енергетика“ и, по-конкретно – в НЕК, които да позволят запазване на енергийните цени (както за бизнеса, така и за населението) до 1 януари 2016 г.

Национално представителните работодателски организации ползват случая отново да благодарят на хилядите мениджъри, работници и служители от протестиралите на 26 юни т. г. повече от 1250 предприятия в 76 населени пункта от страната.

Приемаме резултатите от днешната среща като първи важен резултат от обединените действия на българските работодатели. Убедени сме, че само единни можем да противодействаме на опитите българските компании да бъдат системно подлагани на натиск от необосновани промени - не само в сферата на енергийното ценообразуване, но и по отношение на общата регулаторна среда.

Като представители на онази част от българите, която генерира национален продукт и създава работни места, потвърждаваме своята непоколебимост в отстояването на нашите позиции и предложения. Уверени сме, че предлагаме разумни и интелигентни решения, насочени към повишаване на ефективността на енергетиката, а оттам – за постигане на висок и устойчив икономически растеж.

Запазваме готовността си за ефективен протест, в случай че процесите на реформи в енергетиката бъдат стопирани от лобистки кръгове, във вреда на енергийните потребители и на икономиката като цяло.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНАТА

    0 0 Отговор
    МЕНТА СТОЯНОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА КРАДЛА В ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЗАД НЕЯ СТОЙ ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ И МУРАВЕЙЧО ,ТЯ ПЪК СТОЙ ЗАД КМЕТА НА ПЛОВДИВ И ТОЙ КРАДЕ КАТО ЗА СВЕТОВНО ПОД НЕЙНО КОМАНДВАНЕ.МЕНТА Е ИЗГОНЕНА ОТ НАП ПЛОВДИВ ЗА УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ НА ЦАР КИРО ТЯ МУ Е ВОДИЛА И СЧЕТОВОДСТВОТО И МУ Е УКРИВАЛА ПАРИТЕ,СКОРО МУ ВЪРНАХА И ХОТЕЛА НА ЦАР КИРО НА ЦЕНТЪРА НА ПЛОВДИВ.МЕНТА Е ВИНОВНА И ЗА ФАЛИТА НА КТБ И ЗА ТЕГЛЕНЕТО НА 16МИЛИАРДНИЯ ЗАЕМ ТЯ ЩЕ ВЗЕМЕ ЕДИН ПРОЦЕНТ КОМИСИОННА.МЕНТА Е ЗАД СКРИТОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ С ДПС,ТОВА МНОГО ЯСНО СЕ ВИЖДА В ПЛОВДИВ НО И В ДЪРЖАВАТА Е СЪЩОТО,ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ ТРЯБВА ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА ЗАЩОТО НИ ВКАРВАТ В ДЪЛГОВА СПИРАЛА И ИГРАЯТ С ДПС .ЗАД 70% ОТ ЗЕЛЕНИТЕ ЦЕНТРАЛИ СТОЯТ ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ И СА ВИНОВНИ ЗА ЦЕНИТЕ НА ТОКА.СЪЩИТЕ СА ВИНОВНИ И ЗА ФАЛИТА НА ЛЕТИЩЕ ПЛОВДИВ СЪВСЕМ УМИШЛЕН МАФИЯ.
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    И 100 пъти да го пуснеш тоя надпис,просто не вървиш брато!Менда е един от най-читавите и разсъдливи депутати в ГЕРБ,пък ти пак си драскай твоето.Само че си смени ника от ИСТИНА на ДОСАДА - по-правдоподобно ще е :)
  • 3 аве

    0 0 Отговор
    Кон гледай си ДПСто