Last news in Fakti

3 Юли, 2015 20:09 1 942 5

Ципрас иска 30% намаляване на дълга

  • гърция-
  • алексис ципрас-
  • дълг-
  • криза

Атина намекна и за гратисен период от 20 години

Ципрас иска 30% намаляване на дълга - 1
Снимка: АП/БТА
Часове преди насрочения за неделя референдум гръцкият премиер Алексис Ципрас настоя за 30% орязване на гръцкия дълг.

Искането беше отправено в телевизионно интервю на политика. Освен това Алексис Ципрас настоя и за 20-годишен гратисен период за изплащане на остатъка. Така, по неговите думи, ще се гарантира жизнеспособността на дълга, който в момента се равнява на близо 180% от БВП.

Искането на Атина съвпадна с прогнозата на МВФ, че балканската страна се нуждае от нови кредити за 50 млрд. евро. 

От своя страна Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) обяви, че Гърция реално е във фалит.

Гръцкият премиер за пореден път обяви, че още в понеделник заминава за Брюксел, за да преговаря за нов заем. 

Германският финансов министър Волфганг Шойбле обаче предупреди, че  преговорите ще се водят на съвсем нова основа и при много по-тежки икономически условия. Нужно ще е много време. 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че едно "не" на гръцкия референдум ще има непредвидими последици. 

Гръцките банки разполагат с ликвиден буфер от около 1 млрд. евро до понеделник.  Те ще стигнат до понеделник сутрин. Това обяви председателят на Съюза на гръцките банки и управител на Националната банка Лука Кацели. След това само Европейската централна банка ще може да оказва ликвидна подкрепа на Атина. 

Банките в страната остават затворени до понеделник, а тегленето на пари от банкоматите е ограничено на 60 евро дневно.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чинка Ципровица

    0 0 Отговор
    Искам да имам рокля с перка. И когато си поискам, да мога да летя.
    Искам, искам, искааам и все така заспивам
  • 2 motorheadbg

    0 0 Отговор
    Дали не е нагъл? Само малко! " балканската страна се нуждае от нови кредити за 50 млрд. евро" А? Моля? Още ли? Хм! Явно не са разбрали , че сиртакито свърши! Отсега нататък трябва да работят! Обаче НЯМА ПО-МЪРЗЕЛИВА НАЦИЯ ОТ ГЪРЦИТЕ! Който не работил с тях, той не знае това. Тъй че вън от ЕС, и да върнат до стотинка това, което са взели!
  • 3 Продължение

    0 0 Отговор
    Богатството, богатството е нищо, но лошото е, че никога не е у мен.
  • 4 Арменеца

    0 0 Отговор
    Ейййй,супер нагли тези.Работното време на гърците От 10 сутрин до 12 и от 17 до 19 часа.събота и неделя почивка.Шшшш,ало няма цяла Европа да опъва аврам каиша,а вие да си хвърляте салфетки и рози.Е,дойде време да видите и вие кво'е готино пръстче с вазелин в дупето.
  • 5 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    30%увеличение на главниците и лихвите на гръцките заеми да видим тогава какво правите под вола и дали има там теле гръцки маляки.