5 Юли, 2015 20:03 13 326 29

Отрицателният рекорд на Русия

  • русия-
  • икономика-
  • спад
Отрицателният рекорд на Русия - 1
Снимка: АП/БТА

Кои са най-силните и най-слабите икономики в света през 2015 година? Според прогнозата на експерти, Русия се оказва в най-лоша позиция по отношение темповете на намаляване на брутния й вътрешен продукт след Украйна.

Русия ще се окаже през 2015 г. световен лидер по отношение темповете на спад на брутния й вътрешен продукт, като по-нисък темп отбелязва само Украйна. Руският БПВ е намалял на 3, 5% през четвъртото тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година, а украинският е паднал на 4%. Такава е прогнозата на международни експерти, представена от агенцията Блумбърг.

БРИКС – групата на най-бързо развиващите се и на най-изоставащите

В публикацията са обхванати 47 от икономически най-крупните и развити държави в света. Отрицателен ръст на БПВ експертите прогнозират в Бразилия /минус 1, 6/ и Аржентина /минус 1, 5/. Във всички останали страни ръстът е положителен, макар в някои от тях и да е доста незначителен. Най-бърз темп на развитие се очаква във Виетнам /6,1%/, Китай /6, 9%/ и Индия /7,5%/, отбелязва Дойче веле.

Икономиката на Русия се оказва сред най-слабите в света през 2015 г. – вследствие най-вече на международните санкции и падането на цените на петрола, се посочва в публикацията на Блумбърг. Рязко занижаване се констатира и в прогнозата за Казахстан – в началото на април експертите са прогнозирали 3,2% ръст на БПВ в тази страна, която е важен търговски партньор на Русия, докато през юни ръстът е достигнал едва 1, 2 %.

Прогнозата показва рязка поляризация в групата на страните от БРИКС. Влизащите в нея държави са както с най-слаба икономика в света през 2015-та /Русия, Бразилия/, така и с най-силна икономика /Китай, Индия/. По средата е Южна Африка с очакван ръст на БПВ от 1,95 %, който обаче е по-нисък от този в страните от Г-7: в Япония 2%, в САЩ 2, 1% и във Великобритания 2,4%.

Производството на стоки и услуги спада

По отношение на Русия експертите са по-песимистично настроени от министъра на икономиката на Руската федерация Алексей Улюкаев. В средата на юни той заяви на Петербургския икономически форум, че през второто и третото тримесечие на годината се очаква намаляване на БВП на 3,5 до 4%, докато през четвъртото тримесечие падането на ръста ще се забави и ще достигне до 2%. Експертите не констатират подобно забавяне.

По-песимистични изгледи за перспективите на руската икономика в най-близко бъдеще очертават и последните официални данни на Федералната служба за държавна статистика на Руската федерация /Росстат/. На 1. юли тя съобщи, че производството на стоки и услуги в Русия е спаднало през май 2015 г. на 6,8% в сравнение с месец май миналата година. Това е най-големият спад от септември 2009 година насам /7,9%/, отбелязва агенция “Интерфакс”.

Растящ спад, забавен ръст

Информациите на Росстат показват, че отрицателната динамика нараства и в други сектори. Например през май оборотът на ресторанти, кафенета и барове е намалял на 7, 5% в сравнение с май миналата година. През април спадът на оборота на руския ресторантьорски пазар е бил все още 5, 7%.

Същевременно в сферите, в които предишната експанзия продължава, както например в свиневъдството, се констатира забавяне в темповете на ръста. Както съобщава Росстат, за първите пет месеца на миналата година свинепроизводството се е увеличило на 13, 3%, докато между януари и май 2015 г. е отбелязан ръст от 7, 9% . По такъв начин година след като Русия забрани вноса на свинско месо от страните от Евросъюза, положителният ефект от тази протекционистка мярка започва видимо да отслабва. Според последните съобщения на аграрното министерство на Руската федерация, спад се констатира и по отношение на селскостопанската продукция – събраната до момента реколта от 2,1 милиона тона зърнени и зърнено-бобови култури е над два пъти по-малко, отколкото в същия период на миналата година.

Всичко това показва, че рецесията, която Русия преживява в момента, може да се окаже по-дълбока, отколкото прогнозира руското министерство на икономика. Във всеки случай прогнозата на експертите, публикувана от агенция Блумбърг, няма как да се промени: през 2015 г. руската икономика вече няма да успее да избегне отрицателния рекорд.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сссс

    0 2 Отговор
    къде са русуфилите ? ей сега ша надойдат и ша кажат чи за всичко е виновен ВЕЛИКИЯТ ОБАМА !
  • 2 сссс

    0 2 Отговор
    Ко стана ве русофилчета заблудени ? що не подавате глас , ко мълчити, а ? ВИДЯХТЕ ЛИ КО ПРЕДСТАВЛЯВА ВАШИЯТ БРИГ-ХУИКС, А ?Четете внимателно и кът не чаткате ни са убаждайти хихихи..".Прогнозата показва рязка поляризация в групата на страните от БРИКС. Влизащите в нея държави са както с най-слаба икономика в света през 2015-та /Русия, Бразилия/, така и с най-силна икономика /Китай, Индия/. По средата е Южна Африка с очакван ръст на БПВ от 1,95 %, който обаче е по-нисък от този в страните от Г-7: в Япония 2%, в САЩ 2, 1% и във Великобритания 2,4%."
  • 3 сссс

    2 2 Отговор
    мисля че щатите могат да имат и още по добри показатели хахаха
    ако вземат тази година не 3 ами 10 трилиона още дълга

    хахахахахахаха

    Коментиран от #4

  • 4 До ссссъскащия с червената жопа

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "сссс":

    тя кокошката мислила, мислила и попаднала в чорбата , тъй чи не мисли много понеже е вредно а взими и съ гръмни направо хихихи
  • 5 сссс

    2 1 Отговор
    вижте ,,много големите икономики,, какви борчове имат ХАХАХАХ

    никакви антируски публикации не могат да замажат картинката -- да си богат на заем е нещо като дървено желязо

    ДЪРЖАВЕНИ ВЪНШНИ ДЪЛГОВЕ

    общо РУСИЯ и БРИКС имат дълг - 4 трилиона $

    общо западния свят има - 63 трилиона $ - ,,развития западен,, хахаха
    ...........................................................................................................
    САЩ 18 трилиона , ЕС 39 трилиона , Канада Австралия 3 трилиона
    ..........................................................................................................
    ето разбивката

    сащ - 18 трилиона $ - 160% от бвп - найскандалния дълг в историята на света
    Великобритания - 9 трилиона $ - 406% от бвп
    Канада и Австралия които и до днес са колонии на англия под англиската корона
    - 3 трилиона $ - 160% от бвп
    Гемания - 6 трилиона $ - 146% от бвп
    Франция - 6 трилиона $ - 202% от бвп
    Люксенбърг ,,най богата,, държава - 3 трилиона $ - 3443% от бвп -скандал!
    всеки гражданин на люксенбург в момента дължи на световната банка 3,7 милиона долара
    Испания - 2,4 трилиона $ - 167% от бвп
    Ирландия - 239 млрда $ - 1008% от бвп
    Белгия - 2 трилиона $ - 266% от бвп
    швеция - 1,5 трилиона $ - 180% от бвп

    а забележете ФАЛИРАЛАТА Гърция - 500 млрда $ - 174% от бвп
    сащ - 18 трилиона $ - 160% от бвп
    ................................................................................
    сащ и ес-запада са една фалирала пирамида
    ..................................................................................
    за сравнвиние
    РУСИЯ и БРИКС
    .................................
    Русия - дълг - до 2011 -4% от бвп след откритя конфликс със сащ сега е 20 % - 599 милиарда$
    Бразлилия - дълг - 15% от бвп
    Бразлилия - дълг - 22% от бвп
    Китай - дълг - 37% от бвп - 3 трилиона -с 500 милиарда по малко от дълга на люксенбург хи хи
    ЮАР - дълг - 23% от бвп


    ЗА КАКЪВ ЕРОПЕЙСКИ СЪЮЗ ЗА КАКВИ 5 ЛВ ГОВОРИМ


    ето и линк за информацията

    https://www.ataka.tv/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BB%D0%BE%D1%88-%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3-c9313.html

    Коментиран от #6, #7

  • 6 До ссссъскащия с червената жопа

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "сссс":

    давай, пищи ощи ссссеселчо, направу цяла статия си издумкал, бравос, юнак, получи ощи 10 купейки дъ имаш и за баничка и пищи, пищи ощи, да съ успукуиш, чи иначи няма да можиш да заспиш хихихи
  • 7 Патриот

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "сссс":

    само като видях линка и те пропуснах;)))ще ти кажа друго РУссия като дължи по-малко пари да не би да живеят по-добре от Сащ или ЕС хората?Аз съм за БЪлгария да има 1 триллион дълг,развита икономика и да живеем добре!Така че няма държава да няма външни дългове,въпроса как живее народа и как се отнася държавата към него!Системата ние същата както и отпреди(тоест съветска) и това е най-големия проблем,няма как се интегрираме в ЕС с такова мислене,като започнем от промити мозъци като теб и завършваме с крадливите политци!в БЪлгария действа един закон,закона на джунглата-Който с ножа,той е с месото!Затова сме стигнали до тук!
  • 8 DNK

    0 1 Отговор
    тази статия (доста съмнителна информация) и проблемите в Гърция са наистина голям подарък за българските мижитурки, които са на принципа - не искам аз да съм добре, важното е на съседа да му е зле. Срамна работа драскачи!

    Коментиран от #9

  • 9 сссс

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "DNK":

    ти ся не баряй статията мноу си е убава даже в този случай точно ти си ссссъмнителния , а не статията кът не ти аресва нидей чити ссссъсльо.. и дъачи , дъвчи хихихи
  • 10 Киро

    2 1 Отговор
    Копейките се изпона.раха от мъка и неспособност да изскимтят нещо смислено!


    ХАХАХАХАХАХА
  • 11 КАК ТАКА

    2 1 Отговор
    ЗАЩО В СВЕТА, ВСЕ ПОВЕЧЕ ДЪРЖАВИ СИ СВЕРЯВАТ ДНЕС ЧАСОВНИКА
    С М О С К В А

    АЗ НЕЗНАМ, А ТИ ?

    СЛАВА РОССИИ.

    Коментиран от #12

  • 12 до сссъскащия дет не мои да са маскира

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "КАК ТАКА":

    Виж ся ко ссссъсльо оставям та да бачкаш нощна смяна, пунеже аз ша одя ду посолството, а ти не спирай, продължавай да пищиш, но така ша пищиш, чи чак у москва да са чува. Давай, ни съ притиснявай, утре ссссааахбалем шъ тъ намеря да ти дам купейките. Аре брато ссссъс здраве и бъди умен мъж и за ..а ми са дръж.
  • 13 galaxy

    1 1 Отговор
    Русия е най-богатата държава в света , а и най-силната във военно отношение! А САЩ скоро ще се разпаднат на щатчета! Те паразитираха доста дълго на гърба на целия свят, но края им се вижда. А със здраве!

    Коментиран от #25

  • 14 Киро

    1 0 Отговор

    galaxy

    Русия е най-богатата държава в света , а и най-силната във военно отношение!

    ===========

    Дълбоко си се объркал, атакаджийче!
    Русия няма и 10% от икономиката на ЕС или САЩ, а във военно отношение все повече американците водят. Така е - за силна армия трябва силна иконимика - тоест - Русия с 10% от икономиката на САЩ няма как да гони големите и силните.



    Коментиран от #19

  • 15 ТАМ ЗА ТУМАНАМИ

    0 1 Отговор
    ЕДНИ ГАРГИ, ГРОЗО ГРАЧАТ И ЗА НЕЩО ПО-СЕРИОЗНО ПЛАЧАТ.

    НО, КОЙ КАВОТО ТЪРСИ, ЩЕ СИ ГО НАМЕРИ.

    ПОЗОВИ МЕНЯ ТИХО ПО ИМЕНИ И МЬ1 ОТЗОВЕМСЯ.
  • 16 НСА випуск 2002

    1 1 Отговор
    Почвам да се чудя къде живея - какъв е тоя батак дето го измислихте, че в Русия било зле?! Правителството гласува пакет за насърчаване на селското стопанство и родното произваодство на почти всички възможни стоки (мебели, дрехи, техника и т.н.) Парите дето постоянно се крадат и изнасят от "родолюбци" както нашите дУпетати в БълХария, вече са принудени да остават в страната, защото Великите, Неподкупни и Благородни роби на Опушения Макак моментално блокираха сметките на най-големите крадци, които грабеха РФ, а именно еврейските олигарси... Огромен поток ресурси - парични и стокови се блокира без никакъв план и стратегия, просто европейските агнета си запушиха сами устите и сега се молят за въздух и заеми, но пък Макака е доволен - еврото скоро ще направи паритет с долара... Благодарение на санкциите ЕС е принуден да изостави Гърция, скоро ше има референдум и в други страни - резнаха си шланга! Руските политици са по-продажни и корумпирани от всички други- огромни пари се изнасяха постоянно и тези пари се вливаха в икономиките на държавите от ЕС (най-вече Великобритания) понеже там е Новата Еврейска Столица- Лондон. Сега какво се случи?!- Хранителните продукти почти не са се увеличили, много марки кашкавал вече ги няма, но пък веднага се намериха 2 пъти повече други, руско производство, които преди не ги бях чувал. Бирата пък ви е бедна фантазията - поне 20-30 нови марки напълниха магазините - не че сега ги измислиха ами вече веригите са принудени да правят договорите с други пивовари и парите пак остават в Русия, а не ги изнасят. Плодове и зеленчуци в Ашан има от Северна Африка, Бразилия и Китай - тъпо е да си мислите, че няма какво да се яде тук. Аз съм тъпо бичме от спортната академия и школата в Симеоново, тук си изкарах курсовете за охранител и бачкам шофьор и охрана на една руска еврейка от вече 8 години. Договора ми за заплата е в долари, а не в рубли, реално заплатата ми скочи 2 пъти, благодарение на великите санкции - хвала на Манго и компания! Преди да приключа- мразя чалга и не карам БМВ, но пък си бъркам в носа, като истински бълХарин от Тутракан!
  • 17 куцо и кьораво

    1 1 Отговор
    Това пропагандата била голяма работа...
  • 18 същия

    1 0 Отговор
    най голямата мечта на руснаците е да избягат и да живеят на запад а на рускините да се оженят за чужденец и да се махнат от там
  • 19 Дядо Поп

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Киро":

    САЩ ще имат силна икономика докато има държави
    като БГ изкупуващи тока от американски ТЕЦ на по-
    високи цени отколкото от АЕЦ-Козлодуй направен от
    руснаци .
    ОХ ,колко много простотия има по този свят!

    Коментиран от #26

  • 20 сссс

    1 0 Отговор
    русия е колос с глинени крака демек въздух пуд налягане
  • 21 Не вярвам

    1 1 Отговор
    Има ли някой, който вярва на еврейските лъжи на Блумбърг? Украйна, чиято икономика за 1 година бе срината наполовина била само на 0,5% под Русия. Пълен смях.
  • 22 Киро

    1 0 Отговор
    Хаха, как скимтят копейките, чудят се какво да измислят, само и само да омаловажат цифрите!

    Скимтете, скимтете!

  • 23 деси10

    0 0 Отговор
    съветския отрицателен рекорд най-добрия отрицателен рекорд
  • 24 Дошо

    0 0 Отговор
    Ааа не бе това не е баш така.То това го правят нарочно та да отговорят на санкциите на запада, които ще бъдат пагубни за ЕС.Нали така другаре, и другарки де?
  • 25 Дошо

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "galaxy":

    Напротив другарю - Руската федерация е в предсмъртна агония за щастие на нашата Родина.
  • 26 Дошо

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дядо Поп":

    Другарю поинтересувай се колко се е вдигнала цената на ел. енергията от американските ТЕЦ и колко се е вдигнала на ВЕИ и на кого са собственост те.
  • 27 СССР

    0 0 Отговор
    Леле колко смешно! Русия била най-слабата икономика според агенция БЛУМБЪРГ!!! Е ще им се на центаджиите хахаха! Това е най корумпираната западна агенция :)! Разбира се че трябва да говорят това за което им е платено за да се оправдае пред западната нация тежкият колапс в който изпада САЩ и най вече Европа! А вие центаджии затягайте колана и си мислете че сте добре хахахаха! Ама толкова вече сте го стегнали че са ви искочили очите и не виждате нормлно!
  • 28 Славянин

    0 0 Отговор
    Егати колапса!!! В Русия по новия закон дават 10000 евро за новородено дете! Дай боже всекиму в такъв колапс! Като ги слушаш тия Блумбърг може да изпаднеш в колапс ама от СМЯХ!
  • 29 сссс

    0 0 Отговор
    всички руски лъжливи лизачи и особенно последните двама дет са под мен да ни си развяват многу червения байряк оти ся ша ударя 1-2 бълантайчета и кът са върна.............. хихихи