Last news in Fakti

5 Юли, 2015 16:25 1 419 1

Теменужка Петкова: Започва либерализация на пазара на ток

  • ток-
  • цени-
  • електрическа енергия-
  • теменужка петкова

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов определи част от промените като стъпки в правилната посока към изчистване на диспропорциите в енергетиката

Създаването на специален фонд, който да балансира цените в енергетиката и в който вноски ще правят всички производители на ток, представлява първа стъпка към либерализацията на пазара. Така енергийният министър Теменужка Петкова отговори в предаването "Неделя 150" по БНР на появилите се опасения, че събирането на средства в него ще ощети държавната енергетика. Фондът беше една от законодателните промени, за които преди дни се споразумяха държавата, бизнесът и синдикатите. Според плана, промените трябва да бъдат факт до 24-и юли.

Правителството работи в тази посока. Тези мерки, които предлагаме, ние сме ги обсъждали дълго време. Не бих казала, че това е резултат, който ние сме постигнали от една – две срещи или че това е резултат, постигнат от някакъв натиск. Това са целенасочените стъпки на правителството, тава е нашата идея за реформи в този сектор.

Смятам, че създаването на този фонд и въвеждането на задължението „вноски“ в този фонд, да бъдат правени от всички производители на електрическа енергия, поставя всички пред равни условия. Това е първото и задължително условие на либерализация на пазара. Очакваме много бързо да бъдат направени промените.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов определи част от промените като стъпки в правилната посока към изчистване на диспропорциите в енергетиката. Той подчерта, че след окончателното им приемане, Комисията ще обяви промените в параметрите в ценовия модел на електроенергията:

Постигнатата рамка на тази среща със синдикатите и работодателите ще бъде от полза, но в каква степен ще се окаже действаща, като намаление на някои от параметрите, вътре в ценовия модел, това ще се види, едва след решението на НС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Само приказки и нищо конкретно, така се манипулира обществото. Докато не си върнем двете МАРИЦИ от американците, след като им изтича договора, енергетиката ще затъва. Също и златните мини. Никой от управниците не прави стъпки в тези посоки.