Last news in Fakti

6 Юли, 2015 11:28 1 450 0

Днес е последният ден на Чикагската борса

  • чикаго-
  • борса-
  • последен ден

От днес, 6 юли юли 2015 г., една знакова част от финансовата система на САЩ ще отиде в историята – завинаги ще затвори врати Чикагската стокова борса, The Chicago Board of Trade (CBOT). Днес е последният работен ден на създадена през далечната 1848 г. борса. Тя е организирана от 82 търговци в града, като пазар на жито с реална доставка през 1848 и е най-старата организирана борса за фючърси, съобщава EuroChicago.

За официална рождена дата на CBOT може да се смята и 1859, когато пазара получава грамота за лиценз от специализирания орган на щата Илинойс да стандартизира класове за зърното, търгувано на борсата. Фючърсните контракти правят своя дебют през 1865, когато CBOT представя стандарти за маржин и доставка. Селскостопански фючърси като царевица и пшеница са били търгувани в центъра на Чикаго, повече от век и половина. Причината за затварянето е преминаването към 100% електронна търговия. CBOT и още три други борси ( CME, NYMEX, COMEX) сега работят като пазари за контракти, под общото наименование CME Group, като CBOT е водещ пазар на контракти, базирани върху четири групи продукти: агро култури; лихвени проценти, включващи американски и държавни ценни книжа; Dow Jones Industrial Average index; злато и сребро.

От вторник ще опустеят 3345 кв. м площ, за които трябва да се намерят нови наематели. В допълнение на площта, отредена за търговия, сградата разполага и с още близо 5 хил. кв. метра площи на горните етажи, което прави годишният наем около 2 млн. долара.

Някои по-предвидливи брокери се отказаха от Чикагската борса още преди няколко години.

Един от тях, който днес е пенсионер, казва пред журналист от Ройтерс: „Човек като мен не можеше да направи преход към електронната търговия. Как, по дяволите, трябваше да се конкурирам с деца, които са израснали, играейки видео игри? Сега можеш да си дори в Афганистан и да въртиш търговия“.

Ще пострадат и ресторантските и други обслужващи бизнеси, като близкия фризьорски салон например, в който са се хвалели с големи бакшиши, достигащи понякога до $200 при подстрижка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА