Last news in Fakti

7 Юли, 2015 07:44 1 196 2

Нова проверка на горивата

  • горива-
  • проверки
Нова проверка на горивата - 1
Снимка: Факти.бг

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще провери за пореден път дали има картели и злоупотреба с монополно положение на пазара на бензин и дизел у нас, съобщава вестник "Труд".

Антимонополистите правиха проучване на пазара на горива през 2009–2011 г., при което не бяха установени сериозни злоупотреби. През 2012 г. обаче от ведомството откриха, че има картелно споразумение между петролните компании „Лукойл България“, „Ромпетрол България“, „Нафтекс Петрол“ и „ОМВ България“.

Те обаче така и не бяха глобени. Антимонополният орган им даде срок от 30 дни, за да се поправят, ако искат да избегнат санкции. Според ведомството четирите фирми са изпълнили предписанията в срок.

Според КЗК има основания за нов секторен анализ заради сериозното понижение на цените на петрола на световните пазари и начина, по който това понижение се отразява в цените на дребно на бензина и дизела.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фръц

    0 0 Отговор
    Явно монополистите са пропуснали 2-3 вноски от месечния рушвет към КЗК и сега трябва да им бъде напомнено ;)

    След като от 2009 са в нарушение, а последици няма, схемата е ясна...
  • 2 haho

    0 0 Отговор
    Пълни глупости. Тези проверки са единствено за новините. Ако бяхме в бяла държава до сега Лукойл да е напълнил хазната от глоби и горивата щяха да са не повече от 2лв/литър. Тук ВСИЧКО е монопол. И точно това пълни партийните каси. Каквито и 'проверки' да правят статуквото ще се запази, защото е изгодно за всеки който е на власт.