Last news in Fakti

23 Юли, 2015 16:22 4 289 1

КЗК глоби производители на сирене

  • кзк-
  • сирене-
  • конкуренция

„ЗАГОРА 2000“ ООД и „ЕДЕЛВАЙС – 77“ ЕООД са санкционирани за нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция на „ЗАГОРА 2000“ ООД в размер на 479 970 лв. за извършено нарушение по чл.35, ал.1 от ЗЗК във връзка с предлагане на краве сирене „Загорско Ситово“, чийто външен вид на опаковката имитира външния вид на опаковката на краве сирене „Добруджанско Ситово“, предлаган от ЕТ „Интерес 2000 – Муса Мусов”, съобщават от пресслужбата на КЗК.

Имуществена санкция е наложена и на „ЕДЕЛВАЙС – 77“ ЕООД в размер на 29 520 лв. за извършено нарушение по чл.35, ал.2 от ЗЗК във връзка с производството на краве сирене „Загорско Ситово“ , върху етикета на който е използван знак , сходен на регистрирана комбинирана търговска марка на ЕТ „Интерес 2000 – Муса Мусов”, присъстваща на етикета на произвежданото от търговеца сирене „Добруджанско Ситово“.

Искането е подадено от ЕТ „Интерес – 2000 – Муса Мусов”, „Интер ЕС 2000” ЕООД и „Био Мляко” ЕАД за установяване на евентуално извършени нарушения по чл. 35, ал. 1 и ал. 2 и чл.29 от ЗЗК от страна „Загора 2000” ООД, „Еделвайс 77” ЕООД, „Маги - 2001” ЕООД, „СИБИЕС” ООД, „Самара-98” АД, „Девин Екс” ЕООД, по повод производството и разпространението на продукта краве сирене „Загорско Ситово“.

В решението се установи, че в периода от октомври 2013 г. до настоящия момент по силата на договор за възлагане, сключен с „Еделвайс 77“ ЕООД, „Загора 2000“ ООД осъществява в населени места в областите Стара Загора и Хасково търговия с краве сирене „Загорско Ситово“, чийто външен вид имитира външния вид на краве сирене „Добруджанско Ситово“. Квалифицираното по чл.35, ал.1 от ЗЗК нарушение от Комисията е с продължителност повече от година и половина като е взето предвид обстоятелството, че преди да започне да дистрибутира процесния продукт, „Загора 2000“ООД е дългогодишен дистрибутор на продуктите на ЕТ „Интерес 2000 – Муса Мусов” и като такъв е изцяло запознат с тяхната визия, включително опаковка и етикети в съответните разновидности.

По отношение на производителя на „Загорско Ситово“-„Еделвайс-77“ ЕООД КЗК установи, че е извършено нарушение на чл. 35, ал. 2 от ЗЗК чрез използване в противоречие с добросъвестната търговска практика на знак, сходен на наложената на българския пазар регистрирана комбинирана търговска марка на ЕТ „Интерес 2000 – Муса Мусов”, присъстваща върху опаковката на продукта краве сирене „Добруджанско Ситово”.

Относно Маги – 2001” ЕООД, „СИБИЕС” ООД, „Самара-98” АД и „Девин Екс” ЕООД, Комисията установи, че същите не се намират в отношения на реална и пряка конкуренция с ЕТ „Интерес 2000 – Муса Мусов” и „Интерес 2000” ЕООД, от гледна точка на съответните географски пазари, на които осъществяват стопанската си дейност.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    1 0 Отговор
    Гаджалската фирма от Ситово не й купувам боклуците. Нихат Кабил им даде кокалчето в устата, когато беше министър на селското стопанство, като унищожи две български фирми от региона, а на гаджалската възложи да пълни "Държавен резерв" със сирене. Опппаааа! И баба знае така да прави бизнес.
    Депесарски мърлячи - ИНТЕРЕС , моля ви се!?