30 Юли, 2015 14:48 1 375 0

Тайван в опит за икономическа трансформация

  • тайван-
  • икономика-
  • трансформация-
  • работни места-
  • инвестиции-
  • износ-
  • политически програми-
  • биотехнологии-
  • зелена енергия-
  • публични инфраструктурни проекти

За целта страната разчита на своите здрави икономически основи и ще наблегне на износа и инвестициите

Правителството на Република Китай набляга на насърчаването на иновациите, инвестициите и създаването на нови работни места. Това е рецептата за бързото осъществяване на структурните промени в икономиката на Тайван.

„Икономическите основи на Тайван са здрави, въпреки спада в износа през първата половина на годината”, заяви говорителят на кабинета Сън Ли-чун. „Този спад от 7.1% се дължи до голяма степен на драстичните спадове в цените на петрола и по-бавно от очакваното възстановяване на икономиката в световен мащаб”, допълни той.

По негови думи в дългосрочна перспектива Тайван трябва да наблегне върху диверсификацията на износа и насърчаването на инвестициите. Според Сън това може да се постигне чрез пакет от мерки, предложени от Националния съвет за развитие въз основа на информация от министерствата на икономиката, финансите и транспорта и съобщенията, както и Комисията за финансов надзор.

„Най-важният приоритет е да се измести фокусът от ефективността на разходите към създаването на стойност”, споделя той, допълвайки, че правителството ще работи за изграждане на бизнес среда, която ще бъде по-благоприятна за насърчаване на ключови политически програми.

По отношение на насърчаване на износа е добре Тайван да се насочи към развиващите се в момента пазари, сред които са Индия и Индонезия. А по отношение на инвестициите Сън отбелязва, че правителството ще даде  приоритет на публичните инфраструктурни проекти, като по този начин ще подобри профила на си като водеща дестинация за международните капитали. В същото време се планира и стимулирането на частния сектор и инвестиране в биотехнологиите и зелената енергия.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА