Last news in Fakti

30 Юли, 2015 14:19 1 035 0

България е оазисът за гръцкия бизнес

  • гърция-
  • българия-
  • бизнес
България е оазисът за гръцкия бизнес - 1
Снимка: АП/БТА

Близо 14 000 евро седмично успява да прехвърли гръцкият бизнес в съседна България. Балканската държава и Кипър са станали притегателни центрове за гръцките предприемачи, които търсят начини да спасят своите капитали от обхваната от криза гръцка икономика, пише в. „Имересия“, цитирайки публикация в сп. „Шпигел“.

Банкова служителка от София уточнява, че е лесно да се открие сметка в българска банка в лева или в евро, и че много чужди граждани, разбира се, и гърци вече са го направили. Техният страх от връщането на драмата е причина да се търсят спасение на депозитите в чужбина.

Банковата служителка уточни, че в разгара на кризата в Гърция в чужбина са изнесени около около 45 млрд. евро. Част от тях са привлечени от европейското законодателство и ниските данъци в България.

Според президента на гръцката конфедерация на търговците и предприемачите Василис Коркидис, броят на фирмите, преместили бизнеса си в България, са 60 хиляди, а 10 хиляди са отишли в Кипър.

Красен Станчев от българския Институт за пазарна икономика пресмята, че за последните шест години от началото на кризата в Атина гръцкият бизнес е инвестирал в България до 5 млрд. евро.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА