Last news in Fakti

31 Юли, 2015 17:38 2 367 7

Токът за бизнеса все пак скача

  • ток-
  • цени-
  • увеличение

За битовите потребители намалява символично средно с 0,11 процента

Цената на тока за битовите потребители намалява средно с 0,11%, а добавката „задължение към обществото“ за бизнеса се повишава от 18 на 38 лв. за гигават. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, по време на брифинг след закрито заседание за „Утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика”.

Решението влиза от сила от 1 август 2015 година и ще бъде в сила до 30 януари 2016 година, уточни Иванов.

Изменението на битовите абонати на ЧЕЗ е с 0,63% по-малко, на ЕВН – с 0,44% по-малко, на Енерго ПРО с 1,05 % по-голямо.

Предишното предложение на ДКЕВР бе 2% увеличение на тока за регулирания пазар и между 13 и 20% за бизнеса.

С решението си за бизнеса КЕВР изравнява добавката им с регулирания пазар.

Факти.бг припомна, че национално представителните организации на работодателите АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ се обявиха рязко срещу повишението на тока за бизнеса и заедно със синдикатите организираха протести.

Днес председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че ако има повишение, през септември ще има нови протести.

 „Българският бизнес не може и не иска да поеме високия разход в цената на електроенергията, като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавките „Задължения към обществото“. Не искаме да спираме производства, да губим своята конкурентоспособност, която сме постигнали в резултат на огромни инвестиции и тежък труд. Затова сме готови на протести и защита на нашите интереси. Това са интересите на българската индустрия, на цялата икономика на България без оглед на размера на предприятията.
Не приемаме предложените нови цени за „задължения към обществото”, защото те ще доведат до загуби за българското общество!“

Това беше изразената в обща декларация позиция на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

Днес от четирите работодателски организации изпратиха съобщение до медиите, че ще обяват позицията си на пресконференция в неделя, 2 юли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Е нема такава държава.Вчера по новините Валери Симеонов от ПФ обясняваше че около 2 милиарда са откраднати от НЕК и че абонатите се ограбват наи-нагло ,а днес КВЕР вдига цената на тока да ти е.. и ш...ната държава.И ся какво се получава .вместо да ползваме ел.енергия от АЕЦ. ние пълним гушите на шиба..те американци и на партийни централи И НА всичко то отгоре постоянно им е малко и постоянно вдигат цаната на тока..АХТИ УБИТАТА ДЪРЖАВА
  • 2 башмайстора

    0 0 Отговор
    Абе няма ли "някой" по-богат на който му е писнало да плаща за ток..?
    Имам предвид да може да си позволи да инвестира около 5хил лв и повече никога няма да му се налага да плаща за ток...и ще стане много,ама много по-богат....

    Коментиран от #4

  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Благодарение на продажните ни политици и старите и новите сме на това положение на колене , а зад нас големия американски чеп
  • 4 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "башмайстора":

    Фотоволтаици на старо ли продаваш?
  • 5 башмайстора

    0 0 Отговор
    НЕ!Не продавам нищо,а и за фотоволтаиците трябва слънце,така че ако няма слънце пак трябва да плащаш...а и с фотоволтаиците как ще станеш много по-богат...?
  • 6 onq s konq

    0 0 Отговор
    Тогава за кво са тия 5 хил лв
  • 7 СОМАТ

    0 0 Отговор
    БКЕВР/ /Борисово-Костовско енергийно и водно регулиране/- всичко си идва на мястото, продължава сечта на малките фирми - явно и те са "лош мат,рял". За населението , което оцелее, мощно помощ от 11 ст на 100лв. Борисов, не те ли е срам- преди няколко месеца се възмущаваше от 1,5% /1,5лв/100лв/. намаление като обидно? И от 1 ,5 млрд като фалит .А сега 16 млрд? Що за наглост и дебелоочие прите жавате с Костов? Че се беше заканил да се включиш в протестите срещу самия себе си? Къде беше ,че не участва, да не си рязал някъде лентички? кой ви плаща да ликви дирате малките фирми с коалиционния партнъор Костов? Май избираш Борисов , получаваш Костов не е празна приказка?
    Пак ще излезем, да знаете! Гответе пак провокаторите-
    Протестна мрежа, Отворено общество, Ранобудни студенти , воглаве с Христо Иванов и Найо Тицин!