Last news in Fakti

31 Юли, 2015 18:11 2 204 3

Швейцарската централна банка отчете загуби от 50 млрд франка

  • банка-
  • загуби-
  • швейцария

Това се дължи на високия курс на швейцарския франк

Швейцарската централна банка отчете загуби от 50 млрд франка - 1
Снимка: AP/БТА

Швейцарската централна  банка е записала загуби на стойност от 50 млрд. швейцарски франка през първата половина на тази година, съобщи Би Би Си.

Банката, която е собственост на Швейцарското федерално правителство обяви, че загубите може да се отразят на нейната способност да изплаща дивиденти през тази година. Тези дивиденти традиционно се използват за плащането на публични услуги.

През януари Швейцария шокира пазара, след като реши да освободи курса на швейцарския франк от връзката му с еврото. Това доведе до рязко поскъпване на швейцарската валута и доведе до сериозни загуби за притежавани от централната банка активи, деноминирани в евро.

Високия курс на швейцарския франк влияе негативно върху външната търговия на страната,която е отбелязала спад с 2.6% през тази година. Има и отлив на туристи в страната.

 47.2 млрд. Франка от  загубите са свързани от загуби на позиции на франка във валутните курсове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Токин

    0 0 Отговор
    Добре, че швейцарците си нямат доказан престъпник като нашия фараон-измамник Цветан Василев, който да им източи банките! Затвор за Цветан Василев!
  • 2 Рептил Яга

    0 0 Отговор
    Токин,швейцарците са лична собственост на клана Ротшилд,барабар със земята и банките . Тях,супер кибуца Швейцария, не ги мисли...
  • 3 коперник

    0 0 Отговор
    кога ли ще изпушат и те и ще стане много весело