Last news in Fakti

2 Август, 2015 16:59 1 430 7

България е загубила около 60% от пазара си на вино в Русия

  • вино-
  • пазар-
  • русия-
  • производство

Родните винопроизводители стъпват все по-сериозно в Полша

Близо 60% са паднали продажбите на българско вино в Русия през последните няколко месеца. Информацията съобщи Радослав Радев – председател на Националната лозаро-винарска камара, който присъства на второто издание на Фестивала на виното в Бургас.

„Сложната политико-икономическа ситуация в Русия доведе до спад на продажбите на българско вино с около 60%. А знаете, че това е основен пазар за България. Но се надявам нашите производители да успеят да компенсират с други пазари и най-вече с продажби в страната ни, тъй като се забелязва увеличение на консумацията тук.”, коментира Радев пред Kmeta.bg

Негативната тенденцията е характерна не само за нашата държава. Статистиката сочи, че за първото полугодие на 2015 г. износът на вино от страни в ЕС съюз към Русия е паднал с над 50%.

„България е сред най-засегнатите страни. От една страна, това е стряскащо, но нека да го разглеждаме като нова възможност, която ще ни провокира да търсим други пазари. Така например Полша е голям пазар за нас. Там може да се каже, че продажбите нарастват. Български вина се продават добре също в Чехия, Великобритания, Германия, Скандинавските страни, както на други континенти.”, коментира Радев.

Той уточни, че почти всички компании у нас се опитват да разработват и нови пазари като се насочват към Китай и страните от Далечния Изток.

„Нашата организация работи активно по различни маркетингови и промоционални програми и се надяваме тези действия да дадат резултат. Все пак това е процес, който изисква време.”, каза още председателят на Националната лозаро-винарска камара.

По думите му продължава световната тенденция бялото вино да става все по-предпочитано. Това се наблюдава от няколко години и в България. Консумацията на бяло вино почти се е изравнила с тази на червеното.

„Ако не е Китай, който е голям консуматор на червено вино, може да се каже, че бялото е по-предпочитано в световен мащаб. Нараства и търсенето на вината от категорията розе. Това е тенденция, която се наблюдава от пет години насам. Вярно е, че тази консумация тръгна от много ниска база, но определено се вижда повишен интерес.”, заяви Радев.

Той прогнозира, че заради топлото време тази година беритбата на гроздето у нас ще започне по-рано, а реколтата ще бъде много добра. Рано е обаче да се каже дали големият добив ще се отрази на цените на виното. След месец-два ще могат да се дадат по-точни прогнози.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 0 Отговор
    Не само пазара на виното е загубен. Пазара на консерви също. Навремето Булгарплод наемаха студенти и ученици на бригади за помощ. Сега обаче е демокрация и всеки да се спасява сам. Предприятията са затворени. Ако все пак някъде се работи ЕС им взема душата с тъпи изисквания.
  • 2 Киро

    0 0 Отговор
    Гледайте пазарите на запад и на изток, не се занимавайте с разни фалирали водкаджии!

    А едно време сме изнасяли разни боклуци за да получим други боклуци - направо супер икономика!

  • 3 кккккккккк

    0 0 Отговор
    Кирчо, Кирчо, празната глава с промит мозък води до празно портмоне. Вече 26 години сме "ориентирани" към западните пазари, ама там не ни броят за слива. Единственият резултат от антируската политика е загуба на пазари. Нищо не ви пречи да мятате л..на по Русия, но да не погубвате пазарите, само че продажни душици срещу смешни парици съсипват и производители и търговци, само и само да купуваме боклуците на Запада, понеже не сме платежоспособни да плащаме за качествените им стоки.
  • 4 mitko prostashki

    0 0 Отговор
    Кире а напиши нещо бе човек.
    Аз също съм за запада, ама защо трябва да сме толкова глупави бе човек кажи ми го ти защото нали си разбирач.
    Я виж Германия какво прави със северен поток две пази си националните интереси, нали тя беше една от инициаторите за санкции към РУСИЯ.
    Моля, те запознай се по-подробно и ще те помоля да ми отговориш безпрестрастно.
    Защото аз наистина започвам да се съмнявам че си платен писар който пише глупости за пари.
  • 5 mitko prostashki

    0 0 Отговор
    прочети първо коментара на кккккккккккккккк
  • 6 Киро

    0 0 Отговор
    Първо: Пазарите в СИВ се движеха НЕ от конкуренция, а от елементарно погасяване на нужди, предимно с боклуци.
    Тоест-ако сега пак правехме същите боклуци просто никой нямаше да ги купи, защото има КОНКУРЕНЦИЯ. И прословутите ви цехове, дето бълваха боклуци щяха да си фалират дори и 16-та република да бяхме станали! Тази опорна точка и 2 стотинки не струва!

    Второ: Има хора, като вас, които не са способни да плащат за качествени европейски стоки, но затова се сърдете на себе си. Или сте некадърни или сте необразовани или мързеливи или всичко изброено.

    Трето: Качествени руски стоки, които могат да се купят, се броят на пръстите на ЕДНАТА ръка! Мерси!

    Четвърто: На Запад не броят за слива такива, като вас! Разни аутсайдери с комунистически идеи, дето се кланят безусловно на Масква. А този, който е правил експортен бизнес с руснаци знае, за какви мизерии иде реч!

    Дръжте си опорната точка за "огромния руски пазар", който всъщност е 4 пъти по-малък от ЕС и в пъти по-неплатежоспособен!

  • 7 onq s konq

    0 0 Отговор
    Руснака пие вино колкото котката ми виски.На него и на поляка им дайте водка,чист спирт,..може и коняк в краен случай.Вино се пие във Франция,Италия,Испания,БЪЛГАРИЯ..!Но както и да е-нито Русия ще остане жадна,нито пък нашите вина ще останат непродадени.