Last news in Fakti

3 Август, 2015 10:50 1 845 0

Турция и Русия не преговаряли в момента за Турски поток

  • турски поток-
  • газпром-
  • турция-
  • русия-
  • газ-
  • владимир путин

Москва и Анкара все още не могат да договорят и отстъпката за синьо гориво за Турция

В момента преговорите между Русия и Турция за строителството на газопровода не се водят, съобщава в. „Комерсант“. Вестникът се позовава на пожелали анонимност източници от руското правителство и „Газпром“.

От Москва уточняват, че това се дължи на липсата на правителство в Анкара. Тласък на изграждането на енергийното трасе се очаква да даде планираната за октомври визита в Турция на руския резидент Владимир Путин. Тогава той очаква да проведе срещи с турския си колега Реджеп Ердоган.

Една от причините за буксуването на преговорите е спорният въпрос за участието на турската компания „Боташ“ в морската част на тръбопровода.

Москва и Анкара все още не могат да договорят и отстъпката за синьо гориво за Турция. От „Газпром“ потвърдиха, че се водят преговори за 10, 25% намаление на цената на газа.

От „Боташ“ се оплакват, че девалвацията на турската лира прави купуването на руско синьо гориво неизгодно.

Запознати с хода на преговорите посочват, че „Газпром“ не е готов да направи подобни отстъпки в цената.

Турция в момента се намира в сложна ситуация заради отново избухналия конфликт с кюрдите и неясната ситуация в района на границата с Ирак и Сирия. По тази причина временното прекъсване на преговорите по Син поток е изгодно за Анкара, заяви членът на Съвета по външна политика и отбрана Фьодор Лукиянов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА