3 Август, 2015 11:34 926 0

Борсата в Атина отвори със спад

  • атина-
  • борса-
  • спад-
  • гърция-
  • акции

Шефът на гръцката комисия за финансов надзор Константинос Ботопулос заяви пред радио Скай, че пазарът няма как да реагира на толкова дълго затваряне на търговията и един евентуален спад е очакван

Борсата в Атина отвори със спад - 1
Снимка: АП/БТА

След петседмична почивка борсата в Атина отвори със спад от 22,87%. Основна причина беше 30% обезценка на акциите на банките – Пиреос, Националната банка на Гърция, Алфа банк и Юробанк.

Борсата затвори малко преди правителството в Атина да наложи капиталов контрол в опит да се овладее разгарящата се дългова криза в страната.

Шефът на гръцката комисия за финансов надзор Константинос Ботопулос заяви пред радио Скай, че пазарът няма как да реагира на толкова дълго затваряне на търговията и един евентуален спад е очакван. Според Ботопулос едва в края на седмицата ще могат да се правят първите прогнози накъде ще тръгне борсата в Атина.

"Ние трябва да видим какво ще се случи в следващите седмици и месеци", отбеляза Холи Кук, главен редактор на финансовия сайт Morningstar.co.uk. Анализатори отбелязват, че не е изненадващо, че виждаме всичко това негативизъм изграждане.

Финансови анализатори припомнят, че в момента Атина преговаря за трети спасителен пакет и неяснотите около него също оказват негативно влияние на борсовата търговия.

Гръцката икономика се намира в шеста поредна година на рецесия. Европейската комисия очаква свиването на гръцката икономика през тази година да е между 2% и 4%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА