3 Август, 2015 19:33 837 1

Настимир Ананиев: Енергийното лоби си има тежест в парламента

  • енергетика-
  • ток-
  • лоби-
  • настимир ананиев

Време е да се потърси персонална отговорност за дупката от над 2,2 млрд. лева заради Цанков камък и АЕЦ Белене, подчерта Ананиев

Енергийното лоби си има тежест в парламента. Неслучайно от трибуната на НС призовах тези депутатите, които имат интереси в енергетиката, да го декларират. Аз самият го направих от парламентарната трибуна. Никой друг обаче не декларира, което е странно на фона на медийни публикации за около 140 депутата с връзка под една или друга форма с енергетиката и ВЕИ.

Това каза в ефира на БНР Настимир Ананиев, заместник-председател на „Движение България на гражданите“ и народен представител от Реформаторския блок. По думите му дупката в НЕК всяка година се увеличава и вече е над 3,5 млрд лева, а сега тежестта за компенсирането й се върху малките и средните предприятия – аз съм твърдо против това, подчерта той. Ананиев каза, че някои от по-малките фирми не могат да поемат тази тежест и затворят врати.

Време е да се търси лична отговорност къде са отишли тези 2 милиарда и 200 милиона лева например, от "Белене" и "Цанков камък". Някой носи ли отговорност? Може ли част от тези пари да се възстановят, попита Ананиев и не изключи, че с тези дефицити е възможно да се стигне до фалит та НЕК.

Ананиев напомни, че в последните месеци РБ внесе, а Народното събрание прие, промени в закона за енергетиката, които предвиждат задължително публично оповестяване на условията по договорите в енергетиката, както и задължават Министерския съвет да приеме Наредба за регулирането и огласяването на придобитите дълготрайни активи и всички разходи в търговските дружества с над 50% държавно или общинско участие, извършващи дейности по Закона за енергетиката.

Народният представител припомни, че е внесъл предложение за промяна в закона, което предвиждаше директорите на електроснабдителни предприятия и други длъжностни лица, които допуснат да не се публикуват разходите на държавното предприятие, да се наказват така, както ако не биха предоставили данни на ДКЕВР.
Парламентът прие да има задължение за публикуване на размера на разходите, но липсва санкция в закона, заяви Настимир Ананиев и се ангажира да продължи през следващия парламентарен сезон с инициативите за промени в енергийното законодателство, в частност в областта на осигуряване на допълнителна прозрачност, адекватни санкции за нарушителите  и открито поемане на отговорност в сектора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тост

    0 0 Отговор
    нали по времето на ББ от гьол стана площадка за реактор!Това- струва около 1 млд лева или евро?!