Last news in Fakti

4 Август, 2015 09:46 3 510 16

Малките фотоволтаични централи изправени пред фалит

  • веи-
  • фотоволтаични-
  • централи-
  • фалит-
  • цени-
  • ток

Очаква се от октомври голяма част от зелените централи в България да спрат да работят

400 малки фотоволтаични централи, построени с помощта на европейско финансиране, са изправени пред фалит заради промените в закона за енергетиката. Те бяха приети в края на миналия месец.

Според представителите на сектора с поправките се намалява цената на произвежданата от тях енергия с близо 80 процента. От Българската фотоволтаична асоциация заявиха, че ако промените не бъдат отменени, ще търсят подкрепа от европейските институции, предаде БНТ.

Петър Лазаров е един от 400 собственици на фотоволтаични централи, който се страхува, че ще загуби бизнеса си. Според последните промени в закона за енергията от възобновяеми източници на производителите с европейско финансиране ще спре да се плаща по преференциална цена, каквато до момента са ползвали. Така вместо

55-60 стотинки на киловат час за произведена енергия, те ще получават между 10-15 стотинки.

„Приходите август месец са ми варирали винаги между 7-8 000 лева, сега очаквам приходи с новото решение – 700 лева. Осигуровките ми са 300- 400, 200 – за счетоводител, за поддръжка, застраховки, оперативни разходи, няма да стигнат парите…да не говорим за погасяване на кредита“, казва Лазаров.

От Българската асоциация на фотоволтаиците алармират, че пагубно за сектора е и решението да бъдат ограничени часовете, които произведената зелена енергия се изкупува на преференциална цена.

„За нас ще бъде икономически по-оправдано да спрем да работим, защото няма да можем да изплащаме разходите, които имаме и очакваме от октомври голяма част от зелените централи в България да спрат да работят,“ заяви Меглена Русинова – председател на Българската асоциация на фотоволтаиците.

От Асоциацията на ВЕИ-производителите ще продължат да търсят диалог с институциите, за да не фалира бранша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да де

    3 0 Отговор
    А га яди кифтета ни рива...
  • 2 ЗЗ

    3 0 Отговор
    Глупости.. такава централа при нормални изкупни цени се изплаща за 10 години.. то и аз искам след 2-рата година само да печеля, ма не става. И какви разходи има тоя?
  • 3 Гост

    4 0 Отговор
    55-60 стотинки на киловат час за произведена енергия, те ще получават между 10-15 стотинки.
    „Приходите август месец са ми варирали винаги между 7-8 000 лева, сега очаквам приходи с новото решение – 700 лева"


    Лъжливи к...даци - как изкупната цена ще падне 5 пъти, а приходите ви ще паднат 10 пъти? И какъв труд полагате - сигурно копаете с права лопата на ръка около панелите, за да дават повече ток!
    търтеи, изкарахте на наш груб милиарди!!!
  • 4 Електрик

    1 0 Отговор
    Имаме няколко депутати и те с фотоволтаични паркове. Даваха ги по телевизията, че са получили безвъзмездно средства и преференциални цени на кВч, а то може само едно от двете. Европейския съюз хубаво ни спонсорира като си мисли, че ще вложим тези средства в нещо доходоносно за държавата, за да може да се развива. Но за каквото и да ни дава пари нашите пак ще го измислят как само да точат за тяхна облага, дори и данацъте ще си скрият. Догодина държавата сигурно ще понесе глоби, защото трябва да стигнем 16% добив на чиста енергия от общата, а сме до никъде.
  • 5 незнайко

    3 0 Отговор
    Хак им е. Трябва да разберат, че няма бързо и честно забогатяване. Изкупували му по 55-60 стотинки, като ние обирахме пешкира. Да го е карал някой да прави соларен парк? Правилното е колкото продават тока на нас толкова да получава и той. Аман от богаташи бизнесмени.
  • 6 дерони

    4 0 Отговор
    Тия централи не са на случайни и обикновени хора.Всичките са на депутати и темподобни връзкари с дебели шкембета и задници.
    Кой обикновен човек, ще спечели проект за винансиране,ще почне да строи такова нещо и тн.Дано всички фалират и видят,че така е в Света, а не да забогатяват още повече за 1-2 год.Аз не съм длъжен да им изплащам насила тяхните вноски, ами мойте вноски кой ще плаща?Аман от мошеници и паразити в тая държава.Зор да скубат народа само,изнемогваме, а те ни скубат законно зад гърба на държавата.Браво на Бойко,стига сме им плащали на комунистите,50 год на наш гръб и сега и децата им аре стига вече, не се издържа......

    Коментиран от #12

  • 7 бд

    4 0 Отговор
    Всеки трябва да знае до къде му са възможностите.Тези бизнесмени с фотоволтаиците,перките и малките вец да ме бяха питали съгласен ли съм да им плащам цените.Няма нищо пазарно в отношенията ни ,и няма как да издържам семействата,децата , приятелките и капризите на алчни и нагли п...ли.
  • 8 барбалан

    1 0 Отговор
    По актуални текущи данни на ЕСО - виж на http://www.tso.bg/default.aspx/page-707/bg - в момента над 17% от енергията идва от ВЕИ (вятър, слънце, вода и био), АЕЦ дава 34% а останалото е от ТЕЦ - 49% - при условие, че АЕЦ е под цената на свободен пазар, как да повярваме, че НЕК няма да фалира... а какво остава за производителя с фотоволтаик или перка, който се финансира с кредит, а какво става с банките, когато кредитите станат необслужваеми...
    Единствено и само свободния пазар ще определи справедливата цена на ел.енергията - простичко е - като ти е скъпо търсиш по-евтин доствчик, а който иска да продава скъпо - свободен е да си търси и да продава приоритетно и само на платежоспособни клиенти... дето се казва свят голям и спасение дебне отвсякъде...
    Имам и конкретно предложение - нека задължат банките, финансиращи подобни скъпи проекти, да изкупуват за собствените си нужди ел.енергията на преференциалните по-високи цени - изглежда ми справедливо, щото май накрая ще се окаже че и банките се облажват много добре, прикривайки се зад т.нар. обществен интерес...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 кокото

    2 0 Отговор
    18-19 ст./Квч за потребители, 55-60 ст./Квч за производители, де Илия на кирия !? ............
  • 11 плащача

    2 0 Отговор
    От където дошло, там отишло!
    Ако бяхме нормална държава, до сега тия панели хората щяха да са ги начупили 1000 пъти!
    Щели да фалират, ами НИЕ, които ви плащаме сметките фалирахме отдавна!
    Или фалирвате тихо и кротко, или ще усвоите голямата бухалка!
  • 12 ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "дерони":

    Ти кво си мислиш, че Бате ти Гойко няма перки и панели ли? :)
  • 13 Кой4о

    2 0 Отговор
    Да мрът, нищо хубаво от тях, само пачалбарство!
  • 14 трайчо

    3 0 Отговор
    като е взимал по 7-8 бона, като махне за осигуровки,счетоводител и кредит поне 5 бона чисто му е оставало , въртял синджира тогава с еврогейската протекция, сега да риве ...
  • 15 напалм дет

    1 0 Отговор
    Да мрат, незабавно! Смърт за панелите и перките!
  • 16 Гост

    2 0 Отговор
    Еврогейско робство!!! Ще ми налагат те да плащам по-високи цени на тока, при положение, че сме с най-ниски заплати в Европа, за да не им замърсяваме въздуха, че са много по-важни от нас!!!
    самозабравили се!!!