Last news in Fakti

14 Август, 2015 12:12 1 737 8

Рекордни 2,2% ръст на икономиката ни

  • бвп-
  • икономика-
  • ръст

Българската икономика отбелязва рекордни от четири години насам темпове растеж през второто тримесечие на тази година. По този начин се продължава оптимистичната тенденция за излизане от кризата, след като през първите три месеца икномиката нарсана с 2% на годишна и 0,9% на тримесечна база.

Според експресните оценки на Националния статистически институт, Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е увеличил с 2.2% спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 0.4% спрямо първото тримесечие на 2015 година.

За периода БВП в номинално изражение достига 20 920 млн. лева. Реализираната добавена стойност през второто тримесечие на 2015 г. е 17 901 млн. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (78.3%), което в стойностно изражение възлиза на 16 380 млн. лева. През второто тримесечие на 2015 г. бруто капиталообразуването е 4 787 млн. лв. и заема 22.9% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

През второто тримесечие на 2015 г. спрямо първото тримесечие на 2015 г. БВП по сезонно изгладени данни се увеличава с 0.4%. За същия период брутната добавена стойност нараства с 0.5%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през второто тримесечие на 2015 г. принос за регистрирания икономически растеж имат крайното потребление - с 0.7%, и бруто образуването в основен капитал - с 0.3%.

През второто тримесечие на 2015 г. БВП по сезонно изгладени данни нараства с 2.2% спрямо същото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност се увеличава с 1.8%.

Крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 2.1%. Бруто образуването на основен капитал отчита ръст през второто тримесечие на 2015 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година с 1.4%. Износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 3.6 и 7.5%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Каква икономика бе ,коя икономика,какви предприятия и заводи работят в България,айде не ставайте смешни,че и ръст 2.2% на кое?.Всички чакаме на благоговението на туристите ,,ще дойдат ли няма ли да дойдат"Производство трябва ,производство нямали все едно нищо не правите,ама то за това пипе трябва а вие нямате.Лесно се продават заводи и се унищожават завоювани с десетилетия пазари,ама трудно се възвръщат.Продадохте всичко за жълти стотинкии си вземахте комисионните сега чакайте на чужди м.ди кръщене.
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Определено работят "некои заводи" в БГ,защото вчера си купих хладилник "LIBHERR"/Мерцедеса на хладилниците/,а той се сглобява в пловдивско някъде.И не забравяй че самолетът на икономиката на БГ има 2 двигатела-ТУРИЗЪМ И ЗЪРНОПРОИЗВОДСТВО,което гарантира редовно износ от 3-3,5 млн тона по твърди международни цени!

    Коментиран от #3

  • 3 Алфата

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Работим здраво. "Скоро излитаме в хиперпространството"! А относно "Мерцедесът на хладилниците"... това нещо ъъъ Либхер е толкова гола вода! Но-фрост системата им е само написана, а по принцип липсва - не се усеща да работи! Или не знаят какво е това! Да вземат да разучат как работи едно Ел Джи, та белким направят стойностен хладилник!

    Коментиран от #4

  • 4 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Алфата":

    За инфо Либхер имат "но-фрост" само в един модел в цялата си гама и той е някакъв фризер-казаха ми го в магазина.Моят си е класически с малка горна и по-голяма долна вратичка и е само "саморазмразяем,т.е. такава е само голямата долна камера.За сметка на това е с "++",докато ЕлДжито е само с един "+".И най-важното-никой досега не си е кръстил ника "само селяните си купуват Либхер"!
  • 5 S Doichinov

    0 0 Отговор
    До Пловдив е завода на Либхер.Това с ++ при хладилниците е малко тука има тука нема.Разликата най вероятно е до 50W.

    Коментиран от #7

  • 6 S Doichinov

    0 0 Отговор
    А по повод статията-пълни измишльотини и лъжи.Каква икономика пък и растеж даже!!!!Лъжат ни за да си мислим,че сме добре.
    Няма икономика,няма растеж.Нищо няма.Заплатите на депутатите само скачат.И цените.
  • 7 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "S Doichinov":

    Мина ми през ума това за 2-те ++,но аз като оправен индивид си написах от мене още едно +-че да тях с химикал.Ей-така-за по-сигурно!
  • 8 Киро

    0 0 Отговор
    Я как са налазили масковските тролове да съскат!

    Празни приказки, но факти - никакви!
    Плюят ли плюят!

    Тролчета, за вас ситуацията ще си остане същата, другари храненици, икономиката и да излети, вие ще си останете все в канала, защото нищо не знаете, нищо не можете или сте мързеливци, дето все чакат някой нещо да им спусне!