13 Септември, 2015 21:02 1 467 0

Бизнесът сезира ЕК за държавна помощ за американските централи

  • бизнес-
  • работодатели-
  • брюксел

Работодателите сезираха Европейската комисия за неправомерна държавна помощ при задължителното изкупуване на ток от частни компании. Става дума за т.нар. американски централи "Ей и Ес - Марица Изток 1" и "Контур Глобал - Марица-Изток 3". Под сигнала са се подписали Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на рабодотателите и индустриалците, Стопанската камара и Търговско-промишлената палата.

Четирите представителни на национално равнище работодателски организации са изпратили жалба до Европейската комисия, с която сигнализират Комисията за нарушение на правото на Общността относно държавните помощи чл. 87, §1 от Договора за създаване на Европейската общност. Нарушението на посочената разпоредба се изразява в неправомерна държавна помощ при изкупуване от българско държавно дружество НЕК ЕАД на електрическа енергия, произведена от две частни компании - „Ей и Ес 3С Марица Изток 1” ЕООД и „Контур Глобал Марица изток 3” АД.

В жалбата се посочва, че гореизложените проблеми са установени и от български държавни органи: Комисия за защита на конкуренцията (в нейно Решение №800/03.07.2013, копие от което прилагаме към настоящата жалба), и Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (сега Комисия за енергийно и водно регулиране) в неин сигнал до Европейската комисия.

В жалбата си до Европейската комисия работодателските организации настояват Комисията да установи нарушението на чл. 87, §1 от Договора за създаване на ЕО, както и да предостави информация за хода на процедурата по сигнала за същите нарушения, изпратен от ДКЕВР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА