Last news in Fakti

15 Септември, 2015 15:26 1 065 0

НЕК с двойни приходи от „Задължение към обществото“

  • нек-
  • задължения към обществото-
  • приходи-
  • бизнес

Сумата обаче е недостатъчна на фона на големите задължения към производителите на ток

Два пъти и половина са се увеличили приходите на Националната електрическа компания (НЕК) от такса "задължение към обществото", каза пред БНР директорът на компанията Петър Илиев. Таксата се вдигна с влизането в сила на новите цени на тока от 1 август и това предизвика протестите на работодателите.

От 20 милиона средно преди новия ценови период приходите сега са 54 милиона, допълни Илиев.

Сумата обаче е недостатъчна на фона на големите задължения на НЕК към производителите на ток.

На отделните предприятия дължим общо около милиард и 400. На американските централи повече от 900 милиона. На ТЕЦ "Марица Изток" са по-малко. Ние взимаме от тях много малко енергия, 2 месеца въобще не взимаме от тях. Пазим тяхната квота за зимния период. На АЕЦ "Козлодуй" дължим над 130 милиона, заяви директорът на НЕК Петър Илиев.

Междувременно работодателите сезираха Европейската комисия за неправомерна държавна помощ при задължителното изкупуване на ток от частни компании. Става дума за т.нар. американски централи "Ей и Ес - Марица Изток 1" и "Контур Глобал - Марица-Изток 3". Под сигнала са се подписали Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на рабодотателите и индустриалците, Стопанската камара и Търговско-промишлената палата.

Четирите представителни на национално равнище работодателски организации са изпратили жалба до Европейската комисия, с която сигнализират Комисията за нарушение на правото на Общността относно държавните помощи чл. 87, §1 от Договора за създаване на Европейската общност. Нарушението на посочената разпоредба се изразява в неправомерна държавна помощ при изкупуване от българско държавно дружество НЕК ЕАД на електрическа енергия, произведена от две частни компании - „Ей и Ес 3С Марица Изток 1” ЕООД и „Контур Глобал Марица изток 3” АД.

В жалбата се посочва, че гореизложените проблеми са установени и от български държавни органи: Комисия за защита на конкуренцията (в нейно Решение №800/03.07.2013, копие от което прилагаме към настоящата жалба), и Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (сега Комисия за енергийно и водно регулиране) в неин сигнал до Европейската комисия.

В жалбата си до Европейската комисия работодателските организации настояват Комисията да установи нарушението на чл. 87, §1 от Договора за създаване на ЕО, както и да предостави информация за хода на процедурата по сигнала за същите нарушения, изпратен от ДКЕВР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА