Last news in Fakti

15 Септември, 2015 20:13 1 462 1

Работодателите искат отмяна на минималните осигурителни прагове

  • бизнес-
  • работодатели-
  • отмяна-
  • минимални-
  • осигурителни-
  • прагове
Работодателите искат отмяна на минималните осигурителни прагове - 1
Снимка: БТА

За отказ от административно определяне на ръста на минимален размер на осигурителния доход /МОД/ за секторите без споразумения и отмяна на определянето на минимален размер на осигурителния доход настояват четирите национално представителни работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, съобщават от Българската стопанска камара.

На пресконференция днес беше представена позицията на работодателите относно резултатите от браншовите споразумения между национално представителните структури на работодателите и синдикатите по определяне на МОД 2016 г., както и за размера на минималната работна заплата за страната.

"Настояваме за осигуряване върху реалните заплати, а не върху определени прагове, тъй като те практически узаконяват сивия сектор и създават нелоялна конкуренция", посочи председателят на АИКБ Васил Велев.

Той представи данни от социологическо проучване сред работодатели, според което увеличаването на МОД през 2015 г. ще се отрази най-силно върху работните места. 74 процента от анкетираните са отговорили, че ръстът на МОД ще ги възпре от назначаване на нови хора, за 69 процента това означава увеличение на разходите за труд, а според 65 на сто ще се стигне до "посивяване" на трудовите отношения /работа без договор, работа с фиктивни договори, липса на социално и здравно осигуряване/.

От БТПП обясниха, че много малки бизнеси са заплашени от фалит заради постоянния ръст на праговете.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шефьор

    0 0 Отговор
    Ей, най-накрая вдянаха, що за глупост са минималните осигурителни прагове. Разбраха, че от това никой не печели, нито НОИ, нито работодателите, нито работника.