Last news in Fakti

23 Септември, 2015 12:30 4 130 1

Китайска фирма ужили българската енергетика с над 50 млн.

  • китайска фирма-
  • ужили-
  • българия-
  • енергетиката-
  • марица изток 2

Държавата и в частност „ТЕЦ Марица изток 2” имат пълни законови основания  да си възвърнат 26 932 000 евро от изпълнителя на сероочистките на 5 и 6 на блоковете на „ТЕЦ Марица Изток – 2” ЕАД  от „Джъдзян Джъда Инсигма Груп Ко”.

Сумата е за причинена имуществена вреда от неполучената безвъзмездна финансова помощ по вина на Изпълнителя, тъй като последния е установено, че е посочил и представил неверни данни в проведената тръжна процедура. Сагата със сероочистките на ТЕЦ-а е дълга и заплетена, има паралелно разследване на ОЛАФ по случая в годините, както и жалба от другия конкурент Аустом до КЗК, има решение по случая и на Върховния административен съд. Ще успее ли държавата да си вземе обратно дължимите и пари от китайците ще покаже времето.

Китайската фирма "Джъдзян Джъда Инсигма Груп Ко" Лтд., която беше част от консорциума "Индреко Инсигма", построил сероочистващите инсталации на V и VI блок на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД след решението на Върховния административен съд се оказва, че трябва да върне платените й 26,932 млн. евро за извършената работа. Затова са налице и необходимите правни основания, съобщи "Standartnews.com".

Още когато приключва официалният конкурс и става ясно, че на 12 декември 2008 г. изграждането на сероочистващата инсталация на двата блока е възложена на консорциума "Индреко Инсигма", вторият в класирането "Аустом Пауър" (Италия) подава жалба до Генералния секретариат на Европейската комисия. В документа се посочва, че използваната технология от "Индреко Инсигма" не е тяхна и че те не отговарят на определени квалификационни критерии, заложени от възложителя. Принципното обвинение е, че Консорциум „Идреко-Инсигма” невярно е представил своите квалификации и опит във въпросния сектор, с цел да спечели търга, и че до крайния срок, посочен в публикацията за търга, Консорцимът не е могъл да отговори на посочените условия.     

Няколко месеца по-късно, на 14 май 2009 г., тази жалба вече е в европейската служба за борба с измамите (OLAF), придружена с уведомлително писмо. В него се описват основателни предположения за извършена измама и нередности относно финансирането, предоставено от бюджета на Европейската общност по програма ИСПА. Изграждането на сероочистващите инсталации на V и VI блок на най-голямата българска топлоелектрическа централа трябваше да стане със смесено финансиране - 36 млн. евро отпуснати по програма ИСПА, 25 млн. евро осигурен заем от Европейската банка за възстановяване и развитие и останалата част самофинансиране от ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД. Така се стига и до започването на предварителната проверка от страна на европейския орган OLAF, призван да защитава европейските пари и фондове .

На 7 юли 2009 г. OLAF започва собствено официално разследване

На 12 февруари 2010 г. генералният директор на генералната дирекция "Регионална политика" в ЕК Дърк Анер изпраща писмо до българските власти, с което ги уведомява, че парите по ИСПА в размер на 36,165 млн. евро временно се спират. В документа пише: "Одитиращите официални представители специално подчертават, че не са в състояние да съберат доказателства и да изразят уверение, че представената информация в тръжните документи на спечелилия търга не е измамно неправилно презентирана. Докато комисията изпълнява задълженията с пълно разбиране за усилията, предприети от вашите официални власти, в търсенето да се увери в правилността на тръжната документация, за която става дума, Комисията счита, че проектът все още е свързан със сериозни твърдения за измама. Комисията все още очаква резултатите от разследването на ЕБВР за измама по този въпрос и изхода на паралелното разследване на ОЛАФ. Ето защо понастоящем никакво уверение за липса на измама в тръжната процедура за този проект не е било предоставено от някой от разследващите институции, които са се занимали с това. Паралелно, докато тази процедура продължава и докато решението за суспендиране влезе в сила, ние сме на мнение, че междинните плащания по този проект трябва да останат прекъснати."

Две седмици след това писмо, на 25 февруари в 9.30 часа сутринта, разследващ екип на ОЛАФ, придружен от представители на АФКОС, МВР и служители на централата, влизат на внезапна проверка в ТЕЦ "Марица-изток 2". Проверката приключва в 22.30 часа. При проверката е установено, че консорциумът "Индреко Инсигма " не покрива част от минималните квалификационни критерии. Две години по-късно ОЛАФ изпраща окончателния си доклад, според който се потвърждава, че спечелилият търга консорциум невярно е представил определена информация по референтните проекти. Препоръчва да се възстановят вече платените помощи и че

се спира цялостното европейско финансиране по програмата ИСПА

Резултатът от поведението на "Индреко Инсигма" е, че целият проект по завършването на сероочистките на V и VI блок се осъществи с финансиране от държавната компания "ТЕЦ Марица-изток 2" ЕАД.

Така на 30 август 2012 година строежът на сероочистките беше предаден на "Марица-изток 2", а на 16 ноември същата година договорът с "Индреко Инсигма" прекратен. До този момент обаче финансовите отношения между страните по изпълнението на проекта оставаха неуредени. Междувременно през годините консорциумът се разпада и остава само китайската компания "Джъдзян Джъда Инсигма Груп Ко" Лтд. С тази компания на 25 юли 2014 г. централата подписва меморандум за разбирателство, с който си уреждат всички взаимоотношения. Така проектът и разплащането между страните приключват, без да е възобновена спряната мярка за безвъзмездна помощ от бюджета на ЕС, чийто срок изтече окончателно в края на 2012 г. По този начин бяха загубени 26 932 000 евро безвъзмездна финансова помощ от ЕС, представляващи разликата между общо одобрената помощ от 34 165 000 евро и платените 7 233 000 евро (с авансовото плащане на обща стойност 12 844 860,40 евро).

Българската централа няма вина за това, че е спазила договора с изпълнителя и си е платила, за да може да спази европейската директива, според която всички топлоелектрически компании трябва да притежават модерни сероочистващи инсталации. (Сумата от 26 932 000 евро е била платена от крайния бенефициент "ТЕЦ Марица-изток 2" ЕАД по силата на Допълнителното споразумение от 21.05.2010 г. към Споразумението за изпълнение на ИСПА мярка 2001/BG/16/P/PE/004.

Развръзката
.
Заключителен доклад на ОЛАФ е в основата и на решение номер 1218 от 25 септември 2013 г. на Комисията за защита на конкуренцията, според което е признато за установено, че консорциум "Идреко-Инсигма" ДЗЗД е извършил нарушение и на "Джъдзян Джъда Инсигма Груп Ко" Лтд. е наложена имуществена санкция в размер на 50 000 лева за това. Това е потвърдено и от петчленен състав на Върховния административен съд с решение номер 4425 от 22 април т. г. по адм. дело номер 6983. Това е окончателно решение, в което е потвърдено извършеното нарушение, в това число и в този смисъл са налице основание за завеждане на иск за непозволено увреждане от страна на "ТЕЦ Марица-изток 2" ЕАД против "Джъдзян Джъда Инсигма Груп Ко" Лтд. за сумата от 26 932 000 евро, представляващи причинена имуществена вреда от неполучената безвъзмездна финансова помощ по вина на изпълнителя, тъй като последният е установено, че е посочил и представил неверни данни в проведената тръжна процедура. В Кодекса на международното частно право са определени приложимият правен ред, както и компетентната юрисдикция, която трябва да разгледа спора. Според член 18, ал.1 българските съдилища са компетентни по искове за вреди от непозволено увреждане, когато вредоносното деяние е извършено в Република България или вредите или част от тях са настъпили в РБ.

Местната подсъдност в България се определя по местоизвършване на деянието, именно компетентен съд предвид размера на иска трябва е Старозагорски окръжен съд.

Дори и това да не стане, ОЛАФ има практика да следи за резултатите от собствените си разследвания. Подозрение в европейските ни партньори със сигурност буди и фактът, че образуваното досъдебно производство въз основа на заключителния доклад на ОЛАФ от 11 април 2011 г., с номер 7/2012 г. по описа на ГД "Криминална полиция" и прокурорска преписка номер 55180/2011 г. на Софийска районна прокуратура към момента не са завършени. Предмет на разследванията са декларираните неверни факти в тръжното предложение на Консорциум "Идреко-Инсигма".

Сега на ход е държавата, която ще трябва да защити интереса на България.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Токин

    0 0 Отговор
    Китайска фирма ни ощетява с 50 млн., Цецо Василев ни ощетява с едни 4.2 млрд. лв., източени от пирамидата му КТБ, Вальо Танев и той ни ощетява с поне още 1 млрд. лв. от контрабанда по митниците... Ами че то излиза, че страната ни е доста богата, щом има толкова пари да се крадат и толкова дупки, през които текат като река!