Last news in Fakti

30 Септември, 2015 14:37 857 0

Чехия се готви за страна партньор на Международния технически панаир през 2016 г.

  • чехия-
  • се готви-
  • страна партньор-
  • международния технически панаир

Чехия отсега започва подготовката си за страна партньор на Международния технически панаир през 2016 година. Това стана ясна по време на презентацията на нейната национална експозиция на сегашното издание на деловия форум в Пловдив.

Поканихме Чехия за страна партньор на ЕСЕН 2016, защото има голям интерес от страна на чешкия бизнес към България и големи възможности за съвместна работа с наши фирми, каза д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. Посланикът на Чехия Душан Щраух  много ентусиазирано прие предложението, то бе подкрепено също от  „Чехтред“ и Чешко-българската търговска камара, добави Иван Соколов. Определена е и темата за почетното гостуване на Чехия - „Наука и развитие на енергетиката“.

Икономическата дипломация е един от основните приоритети на нашето  посолство, заяви Негово превъзходителство  Душан Щраух по време на презентацията. Той изтъкна, че търговският оборот между България и Чехия възлиза на един милиард евро през 2014 г. и има потенциал да расте.

Сегашното ни представяне на Международния технически панаир е най-голямото за последните четири години, а за следващите издания ще се увеличава, подчерта Мартина Паржикова, директор на софийското  представителството на „Чехтрейд“ - агенцията, осъществяваща международните икономическите контакти на своята държава. България тръгва нагоре, затова интересът към нея се повишава, поясни Мартина Паржикова. Според нея фирми от двете страни могат да създават смесени предприятия и да излязат на трети пазари.
Подобен пример е компанията за транспортно оборудване „А Же Де“, която от 12 г. работи у нас чрез дъщерно дружество. Тя има за цел по-активно да се включи в обновяването на железопътната инфраструктура. 
„А Же Де“ е един от най-големите участници в националната експозиция на Чехия. Бизнес десантът се осъществява от 10 водещи компании, които предлагат иновации от областта на енергетиката, строителното и транспортното машиностроене, добивната промишленост, а също - турбини за  водно- и топлоелектрически централи. Тройно повече са чешките производители, представени на изложението от свои партньори. В него участва и Чешко-българската търговска камара.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА