6 Октомври, 2015 09:51 3 686 2

"Данък Уикенд" не за бизнеса, а за чиновника

  • данък-
  • уикенд-
  • данъци-
  • приходи

Тези мерки няма да напълнят хазната. Сивата икономика не осчетоводява нито офисите, нито автомобилите, нито разходите по тях в своите баланси

Използването за лични цели на служебни автомобили и недвижими имоти да се облага с данък, като прагът на стойността на вещите да е от 35 до 50 хил. лв. За това се съгласиха социалните партньори на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество.

Промените в Закона за ДДС и въвеждането на "данък уикенд" беше предложено от министъра на финансите Владислав Горанов.

Очаква се тази седмица в Министерски съвет да бъдат внесени промените за възстановяване на ДДС, след като миналия вторник Министерството на финансите промени радикално предложението бизнесът да трябва да декларира всички покупки над 700 лева, за които иска възстановяване на данъчен кредит. В момента се пропуска как възможността държавата да сложи ред като забрани на чиновниците да ползват служебните коли за лични нужди. Преди да мислят за бизнеса, политиците сами да дадат пример като отиват на работа с колело както е в Холандия или с метрото, както прави британският премиер Дейвид Камерън.

"Резултатът обаче, не е добър, защото се ерозира вярата на хората.

Виждате, самото наименование вече подсказва и отношението към събитието", посочи пред БНР бившият финансов министър проф. Христина Вучева.

Според нея данъкът обаче е труден за реализиране на практика механизъм за разрешаване на проблема . Тя препоръча обаче в новия данък да не се фиксира стойност на придобивките, тъй като има и коли, които струват под 35 000 лева.

След като в средата на месеца Цветан Цветанов обяви, че на общините няма да се отстъпва правото да облагат доходите на жителите си, днес Димитър Главчев заявява, че и затягането на режима за ползване на ДДС кредит, ще се преразгледа и народните представители ще излязат със своя версия.

Изказването на Главчев е ако не скандално, то поне тревожно, защото показва системно разминаване между вижданията на министъра и парламентарното мнозинство. И ако живеем в държава с нормален политически живот, министърът и депутатите на ГЕРБ ще трябва да седнат и да се разберат, защото започват да стават смешни, коментира за Факти.бг финансовият и политически анализатор Стефан Андонов.

Първоначалното предложение се отнасяше до употребата на служебни автомобили, телефони и лаптопи за неработни цели, като предложеният от министърът праг за стойността на вещите беше 700 лв. Работодателите принципно подкрепиха идеята, но не и в този вид.

Има много случаи, в които някой си купува кола за лично ползване, но я регистрира на фирма, за да си възстанови ДДС-то. Подобни схеми се правят с имоти, офис техника, мобилни телефони.

Случаят е много интересен и от морална гледна точка,

защото показва колко хора осъзнават отговорностите си пред държавата. Ако законът има вратичка, която позволява бягство от данъчно облагане, всеки има право да се възползва от нея. Но да са обвинява кабинетът, че затваря тези възможности и че това е провеждане на левичарска политика е смешен плач и чисто лицемерие.

Повече, това е опит на лицата с високи доходи да ощетят по-бедните българи, които нямат на името си фирма, регистрирана по ДДС и не ползват данъчен кредит за покупките си. Точно, защото разкрива морален дефицит у критиците си, тази инициатива ще покаже какви ценности изповядват народните представители. Дали искат равнопоставеност пред закона, или привилегии за съсловия от горната граница на средната класа.

Противниците на предложението твърдят, че така ще се обремени допълнително икономически активната част от населението и че разходите по администрирането на данъка, ще превишат евентуалните постъпления. И двете твърдения са неверни.

Законодателната инициатива на финансовото министерство цели да облага крайното потребление и

да се прави разлика между потреблението на индивида и потреблението на предприятието.

В това няма и не трябва да има нищо затормозяващо, освен ако човек не е свикнал да живее, криейки се от данъчните разходи на фирмата си.

Ако една компания има собствен счетоводен екип оформянето на документите и подаването им в НАП, е неразделна част от трудовите му задължения. Ако пък счетоводството е изнесено като външна услуга то и счетоводните къщи имат твърди цени за месечно обслужване, така че една декларация в повече, няма да създаде непропорционална тежест за бизнеса. Единственото бреме ще бъде, че някои хора, ще повишат част от издръжката си с 20%. Но не, защото държавата им е виновна, а защото най-после нормалността се е възстановила, отбелязва Стефан Андонов.

Прагът от 700 лв. наистина е твърде нисък. Ще работим в посока до 50 хил. лв. Използването на активи за лични цели е меко казано неприемливо.Това до голяма степен ерозира основата за ДДС и допуска недобросъвестно поведение. Не е тайна, че 95 % от новите автомобили, които се движат на територията на България са собственост на юридически лица, а не на физически, заяви Владислав Горанов.

Министерството на финансите обаче иска да пресече тази практика и предлага промени в Закона за ДДС. В тях се казва, че работодателят ще трябва да определи до каква степен имущество на фирмата се използва за лични нужди и до каква за служебни. И съответно да се плати ДДС, когато фирмените вещи имат частно приложение.

Счетоводители обаче посочват, че в момента е трудно да се определи механизма как ще се контролират разпоредбите на закона.

Но то не удовлетворява от гледна точна на заложения принцип.

Всички задължения и лица по ДДС – те са над 65 000 в страната, ще трябва да подават методики за разпределение на разходите, свързани със съответния актив (жилище или кола) и преките разходи, а също и как да бъдат разпределяна на тиква за лични и на такива за независимата икономическа дейност на оператора. Една такава методика и начинът, по който се отчитат разходите, означава ежедневен контрол от страна на управителя на съответното дружество.

Това коментира пред БНР Димитър Бранков от Българската стопанска камера.

Респективно, да следят ежедневно, подчертавам, съответните разходи и да документират съответното ползване – нещо, което ще бъде проблем дори в малки фирми, да не говорим за големите, подчерта Бранков, според който остават още въпросителни около обхвата на мярката.

Тук нищо не се предвижда по отношение на

държавните чиновници, които ползват съответни активи за лични нужди,

отбеляза представителят на БСК.

Част от коректните фирми ще преминат в сивия сектор заради промените в режима на възстановяване на ДДС – в това са категорични представители на различни бизнес организации.

Според Стоян Желев от Съюза на вносителите на автомобили, новият режим за възстановяване на ДДС ще удари най-вече малките семейни фирми, защото не може да бъде разделено ползването на автомобила за служебно ползване, или пък част от работната сила, което мъжът, жената или някой още от офиса извършва до дома си.

Мярката ще бъде репресивна за малките фирми, което ще доведе до навлизането им в сивия сектор, заяви категорично Желев.

Според него тези мерки няма да напълнят хазната. Веднага мога да кажа, че сивата икономика не осчетоводява нито офисите, нито автомобилите, нито разходите по тях в своите баланси,просто защото те не водят баланси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwerty

    0 0 Отговор
    какво е виновен чиновник, че обича да говори по служебния телефон, а със заплатата си не може да си позволи последен модел лаптоп? нормално е да му се дадат телефон, комп, че и ако може някое автомобилче за съботно-неделни разходки.
    тези от кау..... ланд са големи глупаци, примерно: преди национални празници карат служителите си да връщат на служебния паркинг всички аудита и всеки да се оправя както може.
  • 2 ytrewq

    0 0 Отговор
    всеки служител получава заплата, ако тя не му стига за лаптоп или личен автомобил то той има право да събира от няколко заплати или да вземе кредит с който да си купи тези вещи и да си ги ползва със здраве.