6 Октомври, 2015 13:05 1 557 0

„Газпром“ oфициално съкращава мощността на „Турски поток“

  • газпром-
  • газ-
  • гориво

Останалите мощности ще се компенсират от планирания нов Северен поток 2. Трасето трябва да свърже Русия и Германия с две тръби по дъното на Балтийско море

„Газпром“ oфициално съкращава мощността на „Турски поток“ - 1
Снимка: АП/БТА

„Газпром“ официално потвърди, че съкращава до 32 млрд. куб.м. мощността на „Турски поток“, съобщава РБК.

Агенцията се позовава на изказване на президента на компанията Алексей Милер. Той потвърди, че първоначално компанията ще положи една тръба с мощност от 17,75 млрд. куб.м. Това е договорено с Анкара.

Пускането на втора или трета тръба ще зависи от търсенето на руско синьо гориво в Западна Европа.

Алексей Милер потвърди спекулациите от последните месеци, че Русия няма да изгради трасе с мощност от 63 млрд. куб. м. годишно, а ще се задоволи с едва 32 млрд. куб. м. годишно.

Останалите мощности ще се компенсират от планирания нов Северен поток 2. Трасето трябва да свърже Русия и Германия с две тръби по дъното на Балтийско море, които да пренасят 55 млрд. куб. метра природен газ годишно.

"Газпром", E.ON, Shell и OMV на 18 юни 2015 года подписаха меморандум за намерения за изграждане на Северен поток -2 с капацитет от 55 млрд. куб.м. газ., каквато е мощността на Северен поток-1. Трасето трябва да е в експлоатация от 2019 г. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА