Last news in Fakti

10 Октомври, 2015 21:30 1 861 5

Египет и Франция подписаха сделка за два военни кораба Мистрал

  • франция-
  • египет-
  • военни кораби-
  • мистрал-
  • икономически отношения

Френска делегация, в която присъстват френският премиера Мануел Валс, както и 63-дипломати и журналисти, пристигна в Египет в навечерието на сделката

Египет подписа споразумение с Франция за покупката на два военни кораба Мистрал. Това стана ясно на пресконференция днес, съобщава сайтът "Дифенс нюз".

Сделката беше подписана по време на конференция с участието на египетския президент Абдел-Фатах ал-Сиси, египетския премиер Шериф Исмаил, египетски министър на отбраната Седки Соби и Френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан.

Френска делегация пристигна в Египет в навечерието на сделката. В нея присъстват и френският премиер Мануел Валс, както и 63-дипломати и журналисти.

Посещението се очаква да включва и други сделки, най-вече икономически.

Двата бойни кораба Мистрал, първоначално са били построени от Франция за Русия, но след започването на кризата в Украйна сделката бе развалена.

Според АФП двата военни кораба могат да пренасят по 16 хеликоптера, четири десантни самолета и 13 танка, и са били поръчани от Русия през 2011 г. за 1,2 милиарда евро.

Париж и Кайро имаха близки икономически връзки в миналото, но трусовете, които последваха свалянето на египетския президент Хосни Мубарак през 2011 г. накараха западните правителства да се притесняват да сключват сделки, особено такива, свързани с отбраната.

През февруари, Египет обяви  сделка на стойност 5,2 милиарда евро за закупуването на 24 френски изтребителя Рафал.

През същия месец, Египет подписа договор с френската компания VINCI Bouygues Travaux Public за завършване на строителството на четвъртата фаза на третата линия на метрото в Кайро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сп

    0 0 Отговор
    Научете се да пишете грамотно!
  • 2 mediator37

    0 0 Отговор
    Ние нямаме 5 лева да си изкърпим ръждясалите ламарини на самолетите, а Египет има 5,2 млрд. евро за нови самолети + още 1,2 млрд. за чисто нови десантни кораби. Излиза, че и без да си в ЕС може да си богата държава.

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 3 Сконфуций

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    И за още 50 хеликоптера, за Мистралите...
  • 4 стратокастър

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    Ева ли ще ти хареса да живееш в тая "богата държава"
  • 5 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    Що не се уриниш в Сибир !