13 Октомври, 2015 09:25 1 017 2

По цял свят бизнесът със зелената енергия се насърчава

  • зелена-
  • енергия-
  • бизнес-
  • насърчава-
  • цял свят

Важно е всички, които ще бъдат потърпевши от новите правила за търговия с електроенергия, да бъдат включени в изработването им

За да се оздрави ключов сектор като енергетиката е нужно формализирано да се положат усилия от всички заинтересовани страни – държавата, големите частни инвеститори. Трябва да участват всички и то в консенсус. Процесът изключва пропагандиране на мерки в крайни посоки и такива, които не са съгласувани с всички участници:

Пропагандирането на такива мерки, които противоречат на националното и международното право, действа в обратна посока – на разклащане на имиджа на България като стабилна инвестиционна  дестинация.

Това каза за предаването на БНР „Преди всички“ по „Хоризонт“ Орлин Калев, член на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация по повод дискусиите, предизвикани от Пътната карта за реформа в енергетиката. Никой  от членовете на Асоциацията не е заявил, че е участвал в изработката на документа.

Да, ние подкрепяме  либерализирането на пазара, защото това е правилният начин на работа в енергетиката. Въпросът е как ще стане то. В момента се изработват изменения и допълнения към правилата за търговия с електроенергия.  Това е важен документ, защото ще дадат отражение върху това как ще функционира пазарът за в бъдеще. Важно е всички участници, които ще бъдат основни носители и потърпевши на мерките, да бъдат включени в тоз и процес.

Калев уточни, че Асоциацията все още не е включена в работните комисии, които изработват документа, но очаква това да се случи. Вятърната енергия е от най-евтините зелени енергии.  Секторът обаче е бил подложен на ред мерки, които са намалили възвращаемостта в него. В момента собствениците на вятърни паркове продават на близки до пазарните цени, уточни Калев.

Ние сме един от основните вносители  на мерки за оздравяване в енергетиката, въпреки че не сме основния виновник за довеждането на енергетиката в това състояние.  При все това, ние знам, че, за да може да функционира целият бизнес в България, и в частност нашият, енергийният сектор в България трябва да е оздравен. Но това не може да стане едни за сметка на други.

Зелените централи са изградени с договори за гарантирана цена и изкупуване, а чрез мерките се случва ефективно преразглеждане на тези договори, допълни Калев  В момента нито цената е гарантирана, нито изкупуването.

Много генерално е твърдението: „Проблемът е, че са сключвани такива договори“. Това е позиция, която е твърде опростена и малко като на футболен мач. Затова искаме да влизаме в детайлни позиции, за да може да се гледа конкретно къде са проблемите и как може да се допринесе.  По целия свят бизнесът със зелената енергия се насърчава, защото това беше единственият начин, на първо място, да може да се докарат инвестиции точно в този сектор.

Централите са построени в период, когато довеждането на такива инвестиции е било невъзможно без сътовтетни мерки за насърчаване, уточни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    По-лошото в случая е при централите, присъединени към мрежата на НЕК. При които произведената енергия не се заплаща от около година, а в същото време НЕК налага почасови санкции при погрешно прогнозиране на производството на ел. енергия, което от своя страна се прави почасово от предния ден и въпросните санкции се дължат в края на текущия месец при положение, че няма текущи плащания за произведена енергия. Да не говорим за всички текущи разходи ежемесечно, създаването на работа на фирми, а и възстановяването на вложен капитал. Ако се продължава в този дух, то съдбата на големите ценрали е ясна за всички и хората заети в този сектор/бранш остават без работа.
  • 2 Мартин

    0 0 Отговор
    По цял свят бизнесът със зелена енергия се насърчава, но у нас властите до този момент единствено насърчаваха енергийните далавери на ВЕИ-дружествата, свързани с Иво Прокопиев!