Last news in Fakti

13 Ноември, 2015 13:19 5 130 1

Банкомати в цял Китай не искат да разпознаят новите банкноти с лика на Мао

  • китай-
  • юан-
  • банкноти-
  • банкомати

Новите 100 юана имат високотехнологични характеристики, които ги правят по-трудни за фалшифициране

Банкомати в цял Китай не искат да разпознаят новите банкноти с лика на Мао - 1
Снимки АП/БТА

Новата китайска банкнота от 100-юана, за която властите възторжено заявиха, че има високотехнологични характеристики, които я правят по-трудна за фалшифициране, се отхвърля от повечето банкомати в страната, съобщи Yahoo news в петък.

Червената банкнота с лика на основателя на комунистически Китай Мао Цзедун, е на стойност малко под 16 долара и е с най-видок номинал. Тя влезе в обръщение в четвъртък и бе посрещната с овации.

Банкнотата има повече отличителни белези за сигурност, отколкото предишните банкноти, което според властите я прави по-лесно разпознаваема от електронни устройства и банкомати и много по-трудна за фалшифициране.Банкомати в цял Китай не искат да разпознаят новите банкноти с лика на Мао

Това обаче е само на теория. В действителнот банкоматите на някои банки не приемат новите пари, когато хората се опитват да ги депозират.

Банков служител заяви, че ще минат поне няколко дни преди всички банкомати да бъдат "подобрени", за да разпознават новата банкнота.

Хората също се оплакват, че и супермаркетите отхвърлят банкнотата, тъй като машините за проверка на пари я разчитат като фалшива.

"Върнете се друг ден ако искате да похарчите тези - ние не смеем да вземем банкнота, която машините ни засичат като фалшива", обяснява служител в магазин.

Фалшифицирането на пари в Китай е често срещано явление, въпреки многобройните мерки и санкции от страна на властите. Полицията в южната провинция Гуандун, обяви през септември, че са иззети купища фалшиви банкноти от по 100-юана с номинална стойност 210 милиона юана.

Машини за преброяване на пари има във всеки магазин в Китай, в които клиентите правят големи покупки с пари в брой и трябва да използват пачки с банкноти, за да платят. И това в момента представлява изключително неудобство за китайците, които вече имат значителни количества от новата банкнота.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Ако на банкнотите им Мао беше прегърнат с бат Бойко,няма начин банкоматите да не работят.