Last news in Fakti

25 Ноември, 2015 16:36 1 524 1

Хората ще вземат повече кредити през 2016 г.

  • икономика-
  • банки-
  • прогноза

През 2016 г. индивидуалното потребление ще достигне 2.3% при 1.3% през настоящата година. То несъмнено ще ускори растежа през следващата година. „Основната причина за оптимизма при домакинствата е, че хората са все по-малко несигурни за работните си места, след като икономиката създаде 46 хиляди работни места през 2014 г. и е на път да създаде още 45 000 през 2015 г. една значителна част от тях са в секторите с най-високи средни заплати – IT, комуникации и бизнес услуги”, каза Кристоф Павлов, главен икономист на една от големите български банки по време на специализиран финансов форум.

Прогнозите са ръстът на БВП на глава от населението през 2015 г. да е 2.8%, а догодина – 3%. Прогнозите са за ръст в инвестициите в страната в рамките на около 4% през 2016-а. Спадът при капиталовите разходи на правителството ще бъде почти компенсиран от ръста в частния сектор, смятат икономисти.

Според тях българската банкова система е подготвена за стрес тестовете. Подобна проверка ще оптимизира разходите и ще повиши кредитните стандарти. „Преглед на активите се прави и в момента на всяка една банка. Разликата е, че мащабът ще бъде по-голям и стрес тестът ще засегне всички банки по едно и също време. Използва се и външна независима помощ, която повишава доверието в проверката”, каза Калин Христов, подуправител на Българска народна банка (БНБ) и ръководител на управление „Емисионно“.

„Характерно за българската банкова система е, че лихвените маржове се топят все по-силно и това ще се реализира по-отчетливо през 2016 г.”, отбеляза Петър Андронов, председателят на управителния съвет на Асоциацията на българските банки (АББ). Що се отнася до банковото кредитиране, то пазарът може да бъде характеризиран като преразпределителен. „Преразпределят се съществуващи експозиции и все по-малко се финансират нови бизнеси”, допълни Андронов.

Няма как да не се обърне внимание и на европейската икономика, особено в контекста на усложнената политическа обстановка. В еврозоната се отчита макара и бавно икономическо възстановяване и растеж, който в бъдеще може да доведе до определени рискове в банковата система. Според подуправителят на БНБ въвеждането на отрицателни лихви по депозитите ще продължи и през 2016 г. и най-вероятно ще се доближим до нива на лихвените проценти по депозитите близки до нула.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Иванов

    0 0 Отговор
    Хората щели да вземат повече кредити през следващата година?! Ами ще вземат, като нямат пари! Да не говорим каква гавра правят банките с нас, особено Булбанк на химика Хампарцумян, който се подиграва с нас и ни дава по 0.2% лихва за година?!