26 Ноември, 2015 14:48 1 219 0

ЕК: Транзитът на руски газ през Украйна за Европа е нормален

  • газ-
  • транзит-
  • русия-
  • украйна
ЕК: Транзитът на руски газ през Украйна за Европа е нормален - 1

Транзитът на руски природен газ през Украйна за Европа към момента е нормален, потвърдиха за БНР от Европейската комисия. Въпреки съобщението на руската компания "Газпром" за прекратените доставки за Киев споразумението, подписано от Русия и Украйна с посредничеството на Комисията, се спазва, уточни говорителят по енергетиката Ана-Кайза Итконен.

Резервите от газ в Украйна са около 16,5 милиарда куб.метра, те имат собствен добив и внос от Словакия. Освен това времето през ноември е по-скоро меко. Ето защо ние не виждаме причини за притеснение относно транзита за Европа. Всъщност никой не спира доставките на газ и никой не отправя никакви заплахи. В протокола е записано, че ако Украйна не направи предварително плащане, няма да има и доставки от Русия. На практика, не се случва нищо изключително, уточни Ана-Кайза Итконен.

Еврокомисията призова България възможно най-бързо да построи трансграничните газопроводи за свързване със съседните държави, които се финансират с пари от Европейския бюджет:

България е една от уязвимите държави според нашия анализ. Опитваме се да се справим с това, чрез общата стратегия за разнообразяване на източниците на газ. Лично председателят Юнкер положи извънредни усилия за модернизирането на инфраструктурата в Централна и Югоизточна Европа, включително в България, така че всяка страна-членка да има поне три различни източника на газ. Надяваме се проектите, които са приоритетни за Комисията, да бъдат завършени възможно най-бързо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА